Besøk Alhambra - det mauriske palasset i Granada

En ferietur i Andalusia er ikke komplett uten et besøk i det mauriske palasset Alhambra som ligger i den vakre byen Granada.

Det imposante slottet ble bygget av maurerne på 1300-tallet, ovenpå ruinene av en gammel festning.

I 2014 besøkte mer enn 2,4 millioner personer Alhambra, hvilket gjør slottet til den mest besøkte severdigheten i Spania - den overgikk til og med Gaudis berømte Sagrada Familia i Barcelona.

Alhambra

Det er nærliggende å tenke at hvis man først har sett ett maurisk slott, ja da har man vel sett dem alle. Det stemmer definitivt ikke, og Alhambra er så absolutt i en klasse for seg. Det er det største, mest imponerende og historisk viktige av alle Spanias mauriske palasser. Ingen andre steder kan du bruke over fire timer bare på å utforske de arkitektoniske detaljer og labyrintiske hager.

Overblikk

Et besøk i Alhambra oppdeles normalt i fire områder: Nasrid-palasset, Alcazaba, Carlos d. 5.'s Palé og Generalife. Hvert område kan ytterligere deles opp i flere mindre enheter, som du kan lese mer om på Alhambras hjemmeside.

Ved inngangen til Alhambra kan man ta et kart over området, men turen er anlagt på en slik måte at man automatisk kommer forbi palassets viktigste kammer, gårder og skulpturer (som for eksempel badeanstalten, tårnene, Løvegården, Myrtegården for å nevne noen.)

Nedenfor kan du lese litt om hva man kan oppleve under et besøk i Alhambra.

Turist i Nasrid-palasset

Alhambras historie 

Presis hvilket år Alhambra nøyaktig ble oppført debatteres til stadighet. De eldste omtaler er fra det 9. århundre, da det lå et lite festningsverk på høyden. I det 12. århundre gjenoppbygde maurerne de forsømte ruinene av fortet, men først på begynnelsen av det 14. århundre ble bygningene innrettet som royalt palass for Nasrid-dynastiet.

Myrtegården i Alhambra

Alhambra ble utnevnt til nasjonalmonument allerede i 1870, og man valgte da å gjenoppta restaurasjonen av bygningene etter flere hundre års forsømmelse. Palasset er blitt restaurert adskillige ganger, og det er alltid noe å ta fatt på.

Mange av de opprinnelige flisene og maleriene er ødelagt under maurernes kriger mot de kristne, og arkeologer bruker store mengder tid på å studere Alhambras historie så det opprinnelige designet kan gjenskapes.

I 1984 ble Alhambra utnevnt til Verdensarvsted av UNESCO. 

Første del: Nasrid-palasset

Alhambras ytre profil er kjent over hele verden, men de virkelige skattene finnes inne bak murene. Det sies til og med at visse elementer av designet er gjenbrukt i det berømte Taj Mahal i India.

Bueganger, arabisk kalligrafi, fontener, farget glass, marmorgulv, detaljerte flisemønstre og kunstferdige skulpturer bidrar alle til den stemningsfulle eleganse som er så karakteristisk for Alhambra. 

  Alhambra design

Del to: Alcazaba

Alcazaba er den eldste delen av Alhambra, og den kan dateres helt tilbake til 800-tallet.

De enorme tårnene og de solide murene som kan ses nede fra Granada by, utgjør Alcazaba, palassets kjerne. Når man står mellom disse murene blir man grundig minnet om det opprinnelige forsvarsverket, hvis strategiske plassering gjorde det mulig å holde øye etter angrep fra hele opplandet. I dag kan man nyte den storslåtte utsikten over Granada og Sierra Nevada i ro og mak.

Alcazaba - Alhambra

Del tre: Carlos d. 5.'s Palé

Carlos d. 5.'s palé ligger mellom Alcazaba og Nasrid-Palasset. Det er noe mindre og bygget etter de katolske regentenes tilbakeerobring av Granada i 1442 - mange år senere enn de øvrige delene av Alhambra.

Et av værelsene er blitt innrettet som et museum, mens et annet inneholder en utstilling med fotografier av Alhambras vakre bygninger og de omkringliggende hager. Det kan varmt anbefales å besøke utstillingen, som er innrettet i rommet rett ovenfor trappene i det imponerende amfiteateret.

Carlos d. 5. palass, Alhambra

Del fire: Generalife

Etter turen rundt i palassets mange kammer og kroker, er det tid til å besøke Generalife, de frodige hagene rett øst for Alhambra. Generalife kan lett forveksles med Alhambras egne hager, men de er faktisk en selvstendig enhet med sitt eget lille palé.

Navnet menes å stamme fra det arabiske Jannat al-'Arīf, som betyr 'Arkitektens Hage'. Det er en livgivende oase, hvor skiftende regenter har nytt en stille stund omgitt av frodig beplantning og elegante fontener.

Generalife, Alhambra, Granada

Finn dine egne favoritter

Underveis rundt på Alhambra vil man helt sikkert oppdage et utall av mer eller mindre skjulte skatter, som sikkert vil ryke helt til topps på din egen favorittliste. En av mine personlige favoritter er 'vanntrappen', Escalera del Agua: En lang trapp flankert av trær og blomster og en liten kanal med rennende vann på hver side.

Det er uendelig mange av den slags vakre og omhyggelig uttenkte detaljer i Alhambra. Hvis man har tid og tålmodighet til å la seg fortape i timevis, kan det anbefales å studere en spesialisert guidebok på forhånd. Man kan rolig innstille seg på å bli betatt gang på gang under besøket i Alhambra.

Bestill billetter - i god tid!

Det finnes et utall av hjemmesider som alle har det til felles at de forsøker å forklare den tilsynelatende kompliserte prosess det kan være å bestille billetter til Alhambra. Det behøver nå ikke være så komplekst enda, men én ting er sikkert: billettene bør bestilles på forhånd - og da gjerne et par uker i forveien.

Når man bestiller skal man velge nøyaktig hvilken dag og på hvilket tidspunkt man ønsker adgang. Ha været in mente - for på varme sommerdage blir det lett opp til 40 grader, så det kan anbefales å velge enten morgentiden før klokken 10 eller kveldstiden etter klokken 20.

Både om høsten og om vinteren kan det godt bli noe kjølig, så ta da eventuelt en tid midt på dagen - det er imidlertid alltid flest mennesker på disse tidspunktene, så kanskje er det lurt å velge en tid tidlig om morgenen og så heller pakke med en ekstra trøye.

Det er flere måter man kan bestille billetter på - les mer om billetbestilling. Vil man ha en generell tur rundt i hele palasset kan man bestille et "general pass", som koster omkring 15 euro, eller man kan også bestille helt spesielle kveldsturer, adgang til spesifikke områder eller turer med guider hvis man ønsker det.

Vakkert glasstak i Alhambra

Åpningstider i Alhambra

Alhambra er åpen for generell entré fra klokken 8.30 til 20 hele sommeren og fra klokken 8.30 til 18 om vinteren (oktober til mars). Billettene oppdeles i "morgen" (klokken 8.30 til 14) og "kveld" (klokken 14 til 20). Man kan også bestille en spesiell kveldsadgang - om sommeren fra klokken 22 til 23.30, om vinteren fra klokken 20 til 21.30.

Med en billett har man adgang til Alhambra (Nasrid-palasset) innen for et angitt tidsrom på en halv time. Det kan anbefales at man går gjennom hovedinngangen (ved billettkontoret) en liten halv time før det tidspunktet som står på billetten, da det ofte tar 10 til 15 minutter å gå frem til Nasrid-palasset herfra.

I gjennomsnitt beregnes et fullt besøk i Alhambra til å vare i omkring 3 timer, men man kan med letthet bruke betraktelig lengre tid enn det. Ønsker man bare en hurtig gjennomgang kan det gjøres på godt en time, men så snyter man også seg selv for virkelig å nyte den spesielle stemningen og gleden ved å oppdage de mange diskrete detaljene.

Morgen på Alhambra

Tips til besøket

Ved siden av billettkontoret ved hovedinngangen ligger en kafé med snacks, små frokostretter og kaffe. Ovenfor ligger Alhambras souvenirshop, hvor man også kan kjøpe alskens bøker om Alhambras historie, design med videre.

Fra inngangen hvor man scanner sine billetter (eller hvor man kan kjøpe billetter i siste øyeblikk hvis man er heldig) - er det som nevnt 10 til 15 minutters gange frem til Nasrid-palasset.

Finn veien til Alhambra

Man kan velge mellom å gå eller kjøre til Alhambra fra Granada by. Det er flere veier opp på fjellet, som alle fører til parkeringsplassen på toppen. Det kjører også en buss til Alhambra , C3, fra sentrum. Hvis man velger å gå eller ta en drosje kan man få et overblikk over de forskjellige rutene på kartet nederst i denne artikkelen.

Hva skal man se i Granada?

For flere tips til hva man ikke bør gå glipp av i Granada, kan man lese denne A-Z Guiden til Granada.

Nedenfor kan man få et overblikk over Alhambra og veien opp fra byen: