Guide: Granada fra A til Z (del 1)

For mange er Granada ensbetydende med Alhambra - og ikke så veldig mye mer enn nettopp det. Men Granada har betraktelig mye annet å by på også, enn kun det imposante mauriske slottet - og selv om man kanskje allerede har vært i Granada by et antall ganger, vil det forhåpentligvis likevel være til god inspirasjon å lese denne omfangsrike guiden.

Sierra Nevada og Alhambra, Granada

Her er den første delen av vår A til Z-guide om Granada (etterpå kan man også lese den andre delen av Granada-guiden)

Alcaiceria

De smale gatene mellom katedralen og Bib Rambla-plassen inneholdt en gang i tiden Granadas silkemarked. Navnet stammer fra det arabiske begrepet Al-Qaysariya, som ganske enkelt betyr 'handelsområde'. Kvarteret ble bygget i det 14. århundre og er et must å stanse ved på veien gjennom Granada.

Bañuelo

Denne lille bygningen på Paseo de los Tristes ble oppført i det 11. århundre og rommer en tradisjonell badeanstalt. Det er et av de beste eksemplene på arabiske badeanstalter i Spania. Det er gratis adgang, og glem ikke å ta et bilde av taket med de stjerneformede hullene, som er et klassisk postkortmotiv fra stedet.

Bañuelo Granada

Corrala de Carbon

En karakteristisk bygning fra 1336, som tidligere var et såkalt Caravanserai. Den fungerte som en slags form for kro for de mange handlende som kom til byen for å delta på silkemarkedet. Også her ble det gjort handler med forskjellige butikkseiere og andre lokale forretningsmenn. Omkring det 17. århundre ble bygningen imidlertid brukt til oppbevaring av kull, hvorfra den så også har fått sitt navn. I dag avholdes det flamencooppvisninger i den sentrale gårdhagen om sommeren, under festivalen kalt Veranos de Corral. Det er et fantastisk sted å nyte en kjølig drink på en lun sommerkveld!

Dia de la Cruz

Denne festlige dagen er en del av Fiesta de la Cruz, som avholdes hvert år i begynnelsen av mai. Da fylles  gatene av fargestrålende kjoler med polkaprikker, som stråler om kapp med de mange kors, dekket av blomster - det utdeles også premier for de flottest dekorerte korsene. Dessuten er det en tradisjon at man spiser friske og nyplukkede hestebønner.

Kors fra blomsterfestival i Granada

El Campo del Principe

En stor og hyggelig plass i det jødiske kvarteret. Den ble anlagt allerede i 1497 som en hyllest til Isabel og Fernandos søn, Juan, i anledningen av hans bryllup (som faktisk egentlig ble holdt i den nordspanske regionen Cantabria). Plassen er bygget ovenpå den tidligere mauriske kirkegården. Den store statuen av Jesus på korset ble reist i 1640, betalt av beboerne i kvarteret.

Festival

Granada har et rikt kulturliv, og gjennom det meste av året kan man oppleve en rekke forskjellige kulturelle festligheter. Eksempelvis den internasjonale tangofestivalen (i mars), den månedlange Festival de la Música y la Danza (i juni og juli), musikkfestivalen Granada Sound (i september), den internasjonale jazzfestivalen (i november) samt selvfølgelig byfesten Feria de Granada (en uke i mai eller juni).

Generalife

Alhambra nevnes nesten alltid som Granadas største attraksjon, men man bør heller ikke overse de kongelige hager, der de ligger like ved siden av slottet. Spesielt om sommeren er det en sann glede å spasere gjennom de skyggefulle hagene, kun akkompagnert av lyden av fontener og til duften av eksotiske blomster. Man kan også nøyes med kun å kjøpe billetter til Generalife-hagene.

Granada - Generalife-hagene

Historie

Granada er rik på historie. I år 2013 feiret byen sitt 1000-års jubileum, hvis man regner fra kongeriket Granadas grunnleggelse i 1013. Riket ble imidlertid oppløst i 1833, da området ble inndelt i provinser. Underveis ble det muslimske Nazarí-styre skiftet ut med kristne regenter, men den mauriske arkitektur lever stadig i beste velgående.

Is - og Italianos

Hvis du ser folk stå i kjempekø på Gran Via - like over for katedralen, er det ikke fordi det er åpnet et nytt museum eller en fasjonabel butikk. Nei, det er bare Los Italianos som har åpnet dørene inn til deres isbutikk, som har eksistert siden 1936. Sesongen settes i gang i mars, alltid i helgen opp mot Día de San José  (19. mars) og siste sjanse for å få sen en is her er på Spanias nasjonaldag den 12. oktober.

Los Italianos Is - Granada

Jødedom

Det jødiske kvarteret i Granada heter Realejo (tidliger også kalt Garnata al-Yahud, 'jødenes Granada'). Kvarteret strekker seg fra El Campo del Principe (se ovenfor) til Plaza Isabel La Católica. Se blant annet det gamle karmelitterklosteret (Convento de las Carmelistas Descalzas) og Casa de los Tiros, som ble bygget på 1500-tallet som en del av byens festningsverk.

Kyst

Hele Granada-provinsen er kjent for sitt behagelige mikroklima, hvorfor kysten så også har fått navnet Costa Tropical. Har man god tid er der således en alle tiders mulighet for å ta seg en tur på stranden. Fra byen tar det knapt 40 minutter i bil å nå kysten, En av områdets mest populære strender er La Herradura ved byen Almuñecar.

Luksus

Skal det være en ferie helt ut over det sedvanlige, kan man krydre den med en tur i et helikopter. Topicopter har base i Motril, og herfra kan man fly inn over Granada, man kan se Alhambra fra oven og nyte synet av de storslåtte fjellene i Las Alpujarras. Det er også muligheter for å fly til Sierra Nevada og ta en dag på ski hvis man ønsker det! Som prikken over i'en kan man så bestille kaviar til middag - da den produseres i det nærliggende Riofrio, som vi skal høre mer om i del 2 av denne guide.

Mirador de San Nicolas

Her finner man utvilsomt byens beste utsikt! Plassen ligger øverst i det arabiske kvarteret, Albayzin, og herfra kan man betrakte Alhambra i all sin prakt. Det er verd å besøke plassen både i daglys og etter mørkets frembrudd - og på alle tider av året. Man kan også gå opp i det gamle tårnet på plassen.

Alhambra - Granada

Husk også å lese den andre delen av Granada-guiden - fra N til Z.