Guide: Granada fra A til Z (del 2)

Granada er kanskje best kjent for Alhambra-borgen og det arabiske Albayzin-kvarteret, men den andalusianske byen har mye annet å by på også.

I første del av vår Guide til Granada kom vi gjennom bokstavene A til M - og nå kaster vi oss over den andre halvdelen av alfabetet.

Vi starter med N, for Natteliv...

Las Titas, Granada

Natteliv

Granada er en typisk studentby og har derfor et svært aktivt natteliv - men uten at det går for vilt for seg. Noen av de mest besøkte områdene er Calle Pedro Antonio de Alarcón, hvor man ofte finner barer med levende musikk. Ellers kan man prøve å gå ned til Calle Elviria. Et par populære barer der er Mae West og Bellagio i shoppingsenteret Neptuno. Skal det enda mer "gang i den" tar mange til Bar Aliatar i Calle Recogidas eller diskotek Forum Plaza som ligger i utkanten av byen, og som begge er kjent for deres mange events.

Om Kalsum

En utroligt populær tapasbar i Calle Jardines, hvor detr serveres marokkanske tapas til ganske rimelige priser. Prøv for eksempel couscous med karamellisert løk. Allerede fra klokken  21 pleier det å være mange mennesker i denne forholdsvis lille baren, så kom tidlig. Baren, som på folkemunne bare kalles Omka, er oppkalt etter en egyptisk sangerinne.

Piononos

Denne typiske desserten har røtter helt tilbake til maurernes tid, men fikk først sitt navn på midten av 1800-tallet etter Pave Pius IX, hvis italienske navn var Pío Nono. Den kommer ofte i en form som minner litt om små muffins, men ses også som en større skjærekake (som på bildet nedenfor). Kaken lages grunnleggende av egg, mel, sukker og kanel. Den består til dels av en luftig deig, dels av kakekrem og dels av en form for karamellglasur. Den stammer fra den lille byen Santa Fe i Granada-provinsen, og derfra eksporteres den til store deler av Spania.

Pionono, typisk kake fra Granada

Quince

Vi blir i kategorien om mat litt lenger, for 'Quince' betyr nemlig kvede på spansk. De mateple-lignende fruktene dyrkes flere steder i Granada-provinsen og smaker fantastisk, spesielt når de bakes med kanel og honning. Fruktene brukes også til å lage en form for marmelade, membrillo, som typisk spises sammen med en god Manchego-ost.

Riofrio

Denne lille byen i Granada-provinsen er kjent for sin stør og dennes kaviar. Kaviaren er den eneste i verden som faktisk er sertifisert som økologisk. Denne utsøkte delikatessen kan kjøpes i butikker og restauranter rundt omkring i provinsen, men det mest autentiske er naturligvis å selv ta en tur til Riofrio og smake på den sorte stør i en av de lokale restaurantene.

Sierra Nevada

Det er en noe spesiell opplevelse å stå en varm dag om våren og betrakte snøen på toppen av Sierra Nevada-fjellene. Her strekker skisesongen seg typisk fra november til april hvert år - men snøen er selvsagt best omkring perioden fra januar til mars. Fra Granada by tar det under 45 minutter å kjøre til Pradollano, hvor skisenteret ligger. 

Sierra Nevada skiresort, Granada

Tapas

I Granada er det stadig en skikk at man får servert en gratis tapas når man bestiller vin eller øl. Ofte kan man til og med selv velge hvilken man kunne tenke seg fra dagens utvalg. Det er som regel et utmerket tilbud av varierende grønnsaksretter, men er man vegetar derimot, kan man eventuelt prøve Casa Lopez Correa i Calle Molinos, Raices på Avda Pablo Picasso 30 (ved Palacio de Congresos) eller Manila i Calle San Matias.

Utflukter

Fra Granada by er der rikelig med muligheter for å ta på oppdagelsesferder i provinsen og hele den østlige delen av Andalusia. Det går regionale busser fra busstasjonen like utenfor sentrum, men selvfølgelig kan det anbefales å leie seg en bil, så man har friheten til å besøke de mange små landsbyene, stanse og nyte utsikten eller holde spisepause på en av de mange landeveisrestaurantene (venta). Finn eventuelt litt inspirasjon til turen i vår artikkel om en bilferie i Malaga og Granada.

Salobreña sett fra oven

Vann

Vann er en utrolig dyrebar ressurs i den sydlige delen av Spania, og Granada er spesielt kjent for arabernes intelligent anlagte vanningssystem. Drar man på vandring i fjellene vil man kunne følge de gamle vanningskanalene, som løper langs fjellsidene. Inne i selve byen bør du holde øye etter de tradisjonelle små bygningene som i sin tid ble brukt som oppbevaringsrom for vann, aljibes. De kjennetegnes på deres bueform - og enten kan man bare se en liten dør i en buet inngang, eller også kan man se hele den buede toppen av bygningen som ligger under jorden. De tradisjonelle aljibes kan blant annet ses på de små plassene i Albayzin-kvarteret.

Patio Lindaraja i Alhambra, Granada

Muhammed X

Sultanene av Granada under Nasrid-dynastiet, bodde i Alhambra-palasset, hvorfra de ledet hele emiratet i Granada. Det var kamp om tronen, og den ene sultanen etter den andre tok makten. Muhammed X inntok tronen i 1445 etter sin onkel Muhammed IX, men han rakk kun å regjere i noen få måneder, før han måtte overlate plassen til sin fetter, Yusuf V, som så igjen i 1447 ble veltet av tronen av Muhammed IX, som igjen kunne innta tronen - denne gang for fjerde gang.

Yoga

I Granada by er det flere yoga-institutter, men for en helt særlig opplevelse bør man ta på en såkalt retreat i Alpujarras-fjellene. Man kan delta på en desidert yoga- og meditasjonsferie, eller man kan finne ro i sjelen ved å besøke det buddhistiske tempelet og meditasjonssenter O Sel Ling nær landsbyen Soportujar som ligger i 1600 meters høyde. Senteret ble grunnlagt i 1980 og er åpent for besøkende (før klokken 17 og utenfor dagens fastlagte bønnetider).

Zacatin

Vi runder av denne guiden i shoppinggaten Calle Zacatin, som forbinder hovedgaten Gran Via med den populære plassen Bib Rambla. Zacatin kommer fra det arabiske ordet Saqqatin, som betyr "det gamle tøymarked". Gaten har vært sentrum for byens handel siden det 13. århundre, og selv i dag er det en av de aller travleste handlegatene i Granada, flankert av butikker av alle slag på begge sider.

---

Jeg håper dere har funnet inspirasjon i vår lille guide over Granada. Og som alltid er ideer og innspill mer enn velkomne i kommentarfeltet nedenfor.

Riktig god ferie!