Bilferie i Malaga og Granada - Roadtrip rute 1

Andalusia er ideelt til bilferie, også såkalte road trip, på grunn av regionens utmerkede veier, en perlerekke av bedårende byer og ikke minst den vakreste utsikten til både hav og fjell!Vi tok en tur langs kysten, fra Costa del Sol til Costa Tropical, for å krysse av et par ting på ønskelisten vår.

Vi tar her utgangspunkt i Solkystens hovedstad, Málaga, hvor det er både enkelt å fly til og det er gode muligheter for å leie seg en bil. Deretter beveger vi oss videre østover mot noen av de yndige små landsbyener på Costa del Sol, før vi til sist kjører opp i høyden i Granadas fjell, hvor vi utforsker områdets eventyrlige landskap.

1. Málaga

Man kan leie en bil i Malaga lufthavn og det finnes flere forskjellige bilutleiefirmaer der. Vær imidlertid oppmerksom på at noen av utleiefirmaene, som for eksempel GoldCar, har lokaler et lite stykke fra selve flyplassen, men de har alltid en representant i selve lufthavnen som også transporterer folk de få minutter i bil ut til utleiefirmaet. Disse selskapene kan i noen tilfeller ha litt lavere priser enn dem som ligger inne på selve lufthavnsområdet.

Når bilen er i hus, er det tid til at komme seg på farten. Hvis man vil benytte anledningen til å få en hurtigt kikk påMalaga by, kan det varmt anbefales å besøke et av Malagas litt mindre kjente museer. Når energidepotene skal fylles, møter man den første utfordringen: Det er rett og slett ikke tilstrekkelig å si at det ligger en tapasbar eller restaurant på hvert gatehjørne – nei, de ligger side om side! Her finner dere et utvalg av noen av Malagas beste tapasbarer.

Utover museene og det historiske sentrum, bør man så absolutt legge turen forbi det nyrenoverte havneområdet, Muelle Uno. Herfra kan man gå den bratte veien opp til borgen Gibralfaro. Dette er blant noen av de vakreste og stort sett gratis fornøyelsene i Malaga.

Malagas havn  - Muelle uno

2. Rincón de la Victoria

Kjøreturen fra Malaga til den første stans på ruten, Nerja, varer ikke særlig mer enn en liten time. Men det kan likevel anbefales at man stopper i en av de små byene underveis for å strekke litt på benene, og for på nært hold å se noen av de små landsbyene som gjør den spanske sydkysten så betagende.Rincón de la Victoria er en liten, hyggelig by med en tilsvarende skjønn strand, og området er svært populært blant både turister og spanjoler i sommersesongen.

Rincon de la Victoria Stranden

Strandens vestlige ende er avskjermet av et enormt klippefremspring, som man har utnyttet ved å anlegge en gang- og sykkelsti langs klippekanten. Man kan enten gå opp trappene og nyte en utrolig vakker utsikt eller bevege seg inn gjennom de imponerende klippetunnelene.

3. Nerja

Nerja er spesielt populær blant britene. Byen i seg selv er ikke enestående, men straks man beveger seg ut mot kysten finner man seg hevet hundre meter over stranden og møtes av en storslått utsikt over Middelhavet. Spesielt fra den halvmåneformede plassen som kalles Balcón de Europa, føler man seg virkelig som om man er på kanten av verden.

Nerja strand sett fra Balcon Europa

Den største attraksjonen i Nerja er de underjordiske grottene, Cuevas de Nerja, som bare ligger noen få minutter utenfor byen.

4. Frigiliana

Fra Nerja kjører man videre nordover og inn i landet på MA-5105, og følger denne veien opp i fjellene. Etter et par kilometer møter man en liten rundkjøring.Tar man så den første avkjørselen kjører man inn i Frigiliana og deretter kommer man ikke langt før det vil bli nødvendig å finne et sted å parkere bilen. Velger man derimot den andre avkjørselen kjører man til venstre om byen i retning mot sentrum og kan parkere et egnet sted langs veien, eller rett på den andre siden av sentrum. Dette kan være det mest beleilige hvis man gjerne vil fortsette videre mot Acebuchal (se punkt 5).

Frigiliana landsby Andalusia

Frigiliana er blant de mest kjente landsbyene i Andalusia og dermed en av de største turistmagnetene. Men den er stor nok til å ha flere avkroker uten en mengde turister.Frigiliana er kjent for å være en av kystens vakreste,hvitkalkede landsbyer. Utover de bedårende små, hvite husene, kan byens beliggenhet også ta en stor del av æren for det gode ryktet.

Frigiliana

Frigiliana er bygget langs en klipperygg, hvilket bokstavelig talt gir noen bergtagende utsikter til alle sider. I byensøstlige utkant ligger det en fotballbane, hvorfra man bestemt ikke ønsker å være den som blir sendt ut etter et bomskudd!

Mot vest er det utsikt over en større dal og sørover mot havet. Men inne i de smale gatene og små butikkene i sentrum, oppdager man knapt at man er omgitt av fjell og daler. De trange butikkene med vakkert keramikkhåndverker absolutt et besøk verdt, men det kan også anbefales å besøke byens sjokoladebutikk.Her selges sjokolade med smak av alt fra kokos til olivenolje, samt forskjellige kremer og smørepålegg.

5. Acebuchal

Fra Frigiliana fortsetter man videre på den veien som fører vest omkring byen. Den snodde fjellveien var til stor fornøyelse for vår kjøreglade sjåfør!Husk å ta med nok kontanter, da det ikke finnes hverken kredittkort- eller heveautomater i den lille landsbyen i fjellet.

Acebuchal landsby

Det kan også varmt anbefales å legge besøket i Acebuchal til omkring lunsjtid, så man kan få fornøyelsen av å sette seg ned påbyens restaurant og smake på de lokale rettene, laget med kjærlighet og lokale råvarer. Vi spiste henholdsvis vilt med hjemmelaget bærsaus og geitekilling i mandelsaus. Det smakte fantastisk!

Les mer om hvordan dere kan finne Den Skjulte By Acebuchal.

6. La Herradura

Etter å ha vært i Acebuchal vender man nesen tilbake i den retningen man kom fra. Ned forbi Frigiliana og ned til kysten, hvoretter man setter kursen østover. Etter i alt en liten times kjøring kan man svinge av avkjøringen mot La Herradura (hesteskoen, navngitt etter formen på denne vakre kyststrekningen). Det er en typisk, sandfarvet kystby med bratte gater og enfantastisk strand med tilhørende strandpromenade.

Marina del Este

Enda mer sjarmerende enn selve byen, er den lille havnen,Marina del Este, som ligger på den andre siden av det enorme klippefremspringet like etter La Herradura. Man er nødt til å kjøre dit, men det er virkelig turen verdt, hvis man foretrekker en mindre strand og nyter synet av dyre båter som ligger og skvulper side om side.

Marina del Este Herradura

7. Salobreña

På veien videre fra Nerja mot Granada kan man med fordel strekke litt på benene i Salobreña. Den lille byen med den 6000 år lange historie er delt i en gammel og ny bydel. I den gamle bydelen kan man gå gjennom de små bratte gatene opp til det mauriske slottet, Castillo de Salobreña, bygget i det 10. århundre.

Salobreña, maurisk borg

Man kan også bestige El Peñon, den enorme klippen som deler Playa La Guardia og Plada de la Charca. Er det spisetid, bør man prøve en gryterett med poteter og pigghai, eller man kan prøve en av de utallige variantene av fisk og eksotisk frukt som er Salobreñas spesialitet.

7. Alpujarras

Litt lengre mot vest, like før Motril, skal man svinge innover i landet på E-902 (som etterhvert blir til A44) i retning mot Granada. Kjør enten direkte til Monachil (ca 65 km) eller ta enda en liten avstikker: avkjørsel 75 via A346(blir til A348) mot Alpujarras.

Alpujarras, Granada

Alpujarras er et helt enestående fjellområde hvor man kan kjøre rundt til små landsbyer som Poqueira Valley, Trevelez (Andalusias høyest beliggende landsby), Murtas (kjent for sin musikk) og Lanjarón – den ene mer bedårende og pittoresk enn den andre! Alpujarras er også et alle tiders område å vandre i.

Her kan du lese mer om Alpujarras.

8. Monachil

Monachil er en liten landsby oppe i fjellet, som hovedsaklig fungerer som et utgangspunkt for all verdens ski- og vandreentusiaster, både spanjoler og turister.

Bonus: Gå ikke glipp av steinovnspizzaer og hjemmelagdeempanadas i den hyggelige kjellerkaféen La Chistera. Et ekte kosmopolitisk paradis,som vi ble svært overrasket over å finne i en så liten en by! Da vi var der var det livemusikk fremført av et tremannsband på fiolin, trommer og… ja, didgeridoo(et australsk instrument).

Cahorros Monachil

Om søndagen ligger mange spanske byer i henfallen stilhet, og hvis man ikke direkte blir invitert med på en tradisjonell søndagsfrokost med spanjolene, kan man med fordel heller ligge på stranden eller gå på vandretur.

Fra Monachil er det både en kort og en lang ruteri området som kalles Los Cahorros. Den lange turen går gjennom et fantastisk klippelandskap, langs et elveleie og over flere hengebroer. Det er nesten som å være på ekspedisjon gjennom et eventyrlandskap :-)

Les mer om vandreruten i Los Cahorros.

Cahorros Monachil

9. Granada

Er man først i Granada-provinsen, bør man naturligvis også besøke Granada by. Det kunne skrives romaner alene om byens hovedattraksjon, den mauriske borgen Alhambra, så jeg vil ikke kaste meg ut i en lengre turistguide for dere. Alhambra er selvfølgelig et must-see, men er man ikke overveldende arkitektur- og historieinteressert, kan man heller velge å bruke det meste av besøket i den labyrintiske hage Generalife.

Personligt vil jeg hellere slentre omkring iAlbaicín-kvarterets bratte gater eller kanskje utforske sigøynerkvarteret Sacromonte,som nærmest er bygget inn i selve klippeveggen. Hvis man vil se noen sider av Granada det sjelden ryddes plass til i guidebøkene, så kan man finne inspirasjon i denne lille guiden til en lynvisitt i Granada.

 

Granada - Sacromonte

Hjemturen fra Granada til Malaga kan selvfølgelig kjøres samme veien som man kom, men man kan også hoppe på motorveien A-92 og være tilbake i Malaga på rundt halvannen time.

Man kan se flere bilder fra vår road trip i Malaga og Granada på Pinterest.

Har dere spørsmål, idéer, eller ønsker å utdype noe av dette nærmere, er dere selvfølgelig velkomne til å enten skrive en kommentar, eller kontakte oss direkte.

Ha en riktig god tur, og kjør forsiktig.