Malagas Muelle Uno og Palmeral de las Sorpresas

Malagas havn er mer enn 3000 år gammel, og er dermed en av de eldste i verden. Havnen er i dag den nest viktigste havnen for cruiseskip i Spania, og tusenvis av reiseglade passasjerer seiles hvert år til Malagas solrike kyst i de store luksusskipene.

Malaga havn

Havnen ligger i sentrum av Malaga, og i gangavstand fra det historiske bysentrum og de største severdighetene. Malagas største park ligger rett på den andre siden av gaten, og krysser man enda en avenida står man ved foten av fjellet hvor de to gamle borgene Alcazaba og Gibralfaro ligger. Beveger man seg noe lenger vestover, kommer man til byens sentrale handlegate, Calle Larios. Cruiseskipenes passasjerer kunne ikke ønske seg et bedre utgangspunkt for et besøk i Malaga.

Hele havneområdet kan oppleves til fulle på kun et par timer, og det anbefales at man tar seg god tid på den bratte turen det er å gå opp til Gibralfaro, hvorfra man har en helt unik utsikt over havneområdet.

Renovering av Malagas havn

Inntil ganske nylig var havnen i Malaga lukket for allmennheten, men i løpet av de siste ti årene har myndighetene gjennomført to større renoveringer av havneområdet, noe som foreløpig har ført til åpning av 11 nye kaiplasser for alt fra småbåter til store cruiseskip. Hvilket gjør at Malaga regnes som den nest viktigste havnebyen i Spania, kun slått av Barcelona.

Utsikt over Malaga fra Gibralfaro

Ut over utvidelsen, har den gjennomgående ombyggingen av havneområdet gjort det betraktelig mer egnet til rekreasjon og kommersielle formål. Det ultimate formålet med hele prosjektet var å tiltrekke seg private investorer. Det har de klart, men ikke riktig helt i hverken det tempo eller omfang de først hadde håpet på.

Prosjektet har ført til åpningen av Muelle Uno og Muelle Dos - Kai 1 og Kai 2, som ligger i naturlig forlengelse av hverandre. Men ofte omtales bare hele kaiområdet som Muelle Uno.

Malagas havnepromenade - Muelle Dos

Muelle Uno ble offisielt åpnet i 2011, og det 14.000 kvadratmeter store området inneholder adskillige restauranter med blant annet gourmetmat, steak house, japansk cuisine og flere isboder. Dessuten er det underjordisk parkering med plass til 1000 biler og i den mest eksklusive del av marinaen ligger Malagas eneste Michelinrestaurant, Jose Carlos Garcia's, samt en marina som kalles "Rocardo Gross", reservert ene og alene for luksuriøse yachter.

Men det er ikke kun glamour i havneområdet, for side om side med alle de eksklusive fasilitetene finnes det mange kafeer og barer som tilfredstiller enhver smak og lommebok. Nyt en søndag formiddag i solen med en herlig sprø croissant og en café con leche, mens du beundrer livet i havnen.

Deretter kan du ta turen ut til enden av Muelle Uno for å ta en kikk på Malagas flotte fyrtårn. Herfra har man også et godt overblikk over både stranden og den østligste bydelen av Malaga.

Muelle Dos - Palmeral de las Sorpresas

Muelle Dos er den elegante havnepromenaden, også kalt Palmeral de las Sorpresas - “The Palm Garden of Surprises". Selve promenaden har en slags "overdekning", som ligner en bølge. Langs med den er det innrettet flere små parkanlegg med benker, blomster og fontener, så både barn og eldre kan forlyste seg.

Hele området er preget av moderne og elegant design. 420 nyplantede palmetrær kneiser langs promenaden, og ytterligere 7400 trær og tropiske planter pryder haveanleggene. 

Malagas nye havn

Området har et moderne og nærmest surrealistisk preg, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Malagas innbyggere er stolte av deres nyeste severdighet. Den står i sterk kontrast til det historiske sentrums brostein og mauriske islett. Det er det perfekte sted til en spasertur om kvelden eller en avslappende formiddagstur.

Promenaden er ideell til barnefamilier, da de mange små lekeplassene kan holde barna beskjeftiget, mens de voksne slapper av i skyggen av en palme.

Man kan se flere bilder på Feriebolig-Spanias Facebookside og les om andre ting, du kan foreta deg i Malaga.

Veien dit og andre aktiviteter

Inngangen til Muelle Dos ligger like ved Plaza de la Marina - se kartet nedenfor.

Aktiviteter - restauranter, barer og kaféer for enhver smak samt omtrent 70 butikker. Deruuover er det flere lekeplasser, sykkel- og segway-utleie, båtturer, aktivitetsenter med minigolf og et maritimt museum med akvarium.

Flere selskaper tilbyr båtturer som går ut fra Muelle Uno. Noen av båtene har til og med glass i bunnen, så man kan kikke på fisk eller kanskje få et glimt av en delfin hvis man er heldig.

Neste gang du skulle få et par timer til overs i Malaga er de godt brukt på en utflukt til havnen!