Sierra de Huetor Nasjonalpark, Granada

Selv om det bare ligger et steinkast fra sentrum av Granada, er det et område som ofte blir oversett av utenlandske turister. Imidlertid er det i ferd med å åpne opp, med stadig flere tilreisende, som oppdager denne naturlige skjønnheten som ligger innenfor kysten.

Lokale Granadinos, i særdeleshet, drar ofte ut hit i helgene for å rømme byen, og spesielt i sommermånedene, er dalen populær blant de som søker et pusterom fra varmen. Historisk ble Sierra de Huétor brukt som et sommersted for den muslimske konge, Zirite, som levde fra år 1010 til 1090.

Om Sierra de Huétor and la Alfaguara Nasjonalpark

Sierra de Huetor Naturpark, Granada

Sierra de Huétor og la Alfaguara Natural Park er relativt liten, og dekker kun 12 127 hektar. Den ble utpekt som naturpark i 1989 og er tydelig preget av sitt utrolige mangfold. Geografisk består berggrunnen av kalkstein, noe som har resultert i noen spektakulære raviner og bratte klipper, hvor man finner noen av Andalucia mest imponerende grotter, som for eksempel Cueva del Agua.

Høydeforskjellene er relativt små i forhold til naboparken, Sierra Nevada Nasjonalpark, hvor høydene varierer fra 1100 meter over havet, til nesten 1700 meter. Det høyeste punktet er Cerro Buenavista, som er hele 1675 meter høyt.

Til tross for sin størrelse og relativt lave fjell, har Sierra de Huétor en ekstremt biologisk mangfold og et bredt spekter av mikroklima. Det er mange endemiske og sjeldne planter som vokser her.

Flora og fauna

Furuskog i Sierra de Huetor Naturpark

På begynnelsen av den 20. århundre ble det plantet store skoger med furutrær, og disse trives fortsatt godt i dag. Både Aleppo-, Laricio-, maritime og østerriske furutrær er vanlige, og finnes i hele dalføret, med innslag av sedertre, spansk gran, eik og lønn, og variasjonene er simpelthen bare svimlende.

Floraen er typisk for Middelhavsområdet, med mer enn 800 arter av blomstrende planter som har blitt innført i parken. Over 75 av disse stedbundne på den iberiske halvøya. Det stadig skiftende mikroklimaet og vegetasjon gjør at en spasertur gjennom parken er en sann nytelse for alle sanser, med nye lukter og farger på nesten hvert eneste hjørne.

Fjellgeit, villsvin, rødrev, genets (Genetta Genetta), beltedyr og grevling, er noen av de vanligste pattedyrene i parken. Parken er også bosted til en av Spanias siste bestander av ville katter (Felis silvestris).

I 2002 ble Sierra de Huetor erklært å være et spesielt beskyttet område for fugler (Zepa), og byr også på en betydelig mengde krypdyr. Ørn, fjellvåk, ugler, hønsehauk og spurvehauker finnes også, for å nevne noen.

Vann, vann, over alt ...

Kilden til Darrio-elven, GranadaOmrådet har vært en viktig kilde til vann siden maurernes tid.

Noen av de mest fantastiske byggverkene i parken stammer fra den mauriske epoken. Maurerne bygde vannkanaler, også kjent som Aynadamar, som hentet vann fra Fuente Grande kilden, i landsbyen Alfacar. Vannet ble deretter ført via kanaler hele veien tilbake til Albaicín i byen Granada.

Kildene til Darro og Fardes elvene ligger også i parken. Darro elven blir senere en av de største og viktigste elvene i Granada området.

Den porøse kalksteingrunnen inneholder også mange andre spennende elver og kilder.

Restene av skyttergravene og festningsanlegg vitner om kampene som ble utkjempet her under den spanske borgerkrigen. Cerro de Maúllo var frontlinjen mellom republikanere og nasjonalister i mange år.

Ting å se og gjøre

Alt som har noe å gjøre med naturen. Fotturer, fugletitting og terrengsykling er populære aktiviteter. De fleste løyper og stier er godt merket og lette å følge. De mest populære starter fra Puerto de Lobo besøkssenteret.

  • Besøkssenteret Puerto de Lobo ligger i nærheten av landsbyen Viznar, og har telefonnummer 958 540 426. Åpent daglig, og tilbyr informasjon, kart, rasteplasser og en fantastiske utsikt over fjellkjeden Sierra Nevada. Det er også et dyresenter her, som huser fugler, fjellgeiter, hjorter, reptiler og lignende fra parken (svært populært blant barn). For mer informasjon - se parkens nettside
  • 'Areas recreativas' er beskyttede rekreasjonsområder, plassert på steder med enestående skjønnhet. De rengjøres regelmessig og tilbyr bord og benker, grillplass og en kilde til vann. Det er tre av dem i Sierra de Huetor, Fuente de los Potros (Huétor Santillan), Puerto Lobo (Víznar) og La Alfaguara (Alfacar). Og alle utgjør noen fantastiske rasteplasser.

Sierra de Huetor

De mest populære turstiene starter ved Puerto de Lobo besøkssenteret. De er alle godt merket og besøkssenteret kan tilby kart om nødvendig. Her er noen forslag til ruter.

  • Cruz del Víznar sendero - en 5 kilometer (2 timer) lang rundløype, som starter på rasteplassen like ved besøkssenteret. Passerer gjennom furuskog og ender ved trekorset i Viznar,  hvor man finner en eksepsjonell utsikt over det omkringliggende landskapet. For mer informasjon og kart - se nettside
  • Cerro del Maullo sendero - en 3 kolometer (1.5 times) lang rundløype, med en god stigning opp til den 1,928 meter høye toppen av Cerro del Maullo. Du passerer gjennom restene av skyttergravene i El Maúllo, som stammer fra den spanske borgerkrigen - se nettside
  • Las Mimbres sendero - er en enkel 5 kilometer (2 timer) lang tur som går gjennom en spektakulær furuskog. Turen starter og slutter i Fuente de los Potros friområde (se ovenfor) - se nettside

For en lenger, men usedvanlig vakker familietur, er Cañada Sereno ruten sterkt anbefalt. Litt over 11 kilometer i lengde, og den går gjennom et virkelig spektakulært landskap. Alle bildene i dette innlegget er fra Cañada Sereno ruten.

For å laste ned GPX og KML-filer for GPS på denne ruten, Trek Sierra Nevada,  klikk her (zip-fil).

Komme dit

Sierra de Huetor Natural park ligger like utenfor sentrum av Granada. Det er enkelt å komme dit via A92 motoreien - i retning Guadix/Ameria. Avkjøringen til besøkssenteret i Puerto Lobo er ved Viznar.

De viktigste byene og landsbyene i området er Alfacar, Cogollos Vega, Beas de Granada, Fuente Grande, Huétor-Santillán, El Molinillo og Víznar.