Hvordan spise og drikke som de lokale i Cantabria

Bli god og mett i Cantabria! De lokale bryr seg fint lite om gastronomi og fin cuisine, så lenge de blir gode og mette, og kanskje også får litt varme i kroppen i den ellers så kjølige fjelluften. En annen foretrukket måte å øke kroppstemperaturen på, er med god gammeldags alkoholholdig drikke. Mine damer og herrer, la oss introdusere deg for våre favoritter blant kantabrisk fingermat og småretter.

Cocido Montañes

Cantabria - cocido montañes 

Hvite bønner legges i bløt over natten, for så neste dag å tilsettes grønne grønnsaker (berza), ferdigstekt bacon (tocino), ribbe (costillas), blodpudding (morcilla), og chorizo​​. La det hele putre i en stor gryte over svak varme i rundt en og en halv time.

Denne oppskriften er stort sett alt du trenger for å gjenskape den populære Cocido Montañes (fjell-lapskausen) hjemme, og selv om du ikke er et fjellmenneske, er dette et fint og næringsrikt måltid. Vanligvis spises denne retten til lunsj om vinteren, enten som en lett forrett, eller som en mettende hovedrett i seg selv.

Orujo

Orujo

Orujo er ikke unikt for Cantabria. De drikker det over Nordvest-Spania, i Asturias, Castilla y León og Galicia. Men det er en vanlig likør i Cantabria, spesielt i Liébana dalen.

I smak er Orujo ikke så ulik Frankrikes marc og den italienske grappa. Det er en slags medisinsk kvalitet over drikken, og det er veldig vanskelig å treffe presis. De deler som blir til overs etter drueknusingen under produksjonen av vinen kalles orujos. Disse blir deretter plassert i lukkede beholdere for å gjære, før den blir destillert for til sist å ende opp som den populære likøren.

Sidra

Sidra 

Igjen er sidra populær i hele det grønne Spania, og i motsetning til den musserende drikken som du sikkert kjenner som cider, er den Asturianske sidra vanligvis ikke sterkere enn 4,5%. 

Får du sjansen bør du absolutt delta en ciderfestival. Hvis ikke, kan du alltids følge Liébana's Ruta de la Sidra. En vandrerute som utvilsomt vil by på noen gode muligheter.

Sobao

Cantabria - Sobao pasiego 

Som spanjoler flest liker også Cantabrianerne noe søtt for ganen, og ikke sjelden disker de opp med den lokale signaturkaken, Sobao. Skal man ha en autentisk Sobao Pasiego, som i hovedsak består av en ordinær Sobao med anislikør, skal man legge turen til Miera og dalene i området rundt Pas. Kaken, hvis den er laget riktig, skal være gyllen brun utenpå og gul og myk innvendig, og ekstremt vanedannende.

I motsetning til Madeleinekaken som selges i flere andre spanske provinser, er Sobao betraktelig mer konsis og ikke minst søtere.Skulle du bekymre deg at for mye av kaken skulle klebe seg fast i servietten den serveres i, finnes det alltids en løsning for det også. Man kan jo alltids bestille en til.