Opplev Teguise på Lanzarote - del 1, den historiske hovedstaden

Veksten i masseturismen siden 1970-tallet og et rykte for sine gode strender, varme og solskinn året rundt overskygger ofte Kanariøyenes rike og fascinerende fortid.

Teguise på Lanzarote er et perfekt eksempel. Kommunen Teguise er en av ​​de mest interessante på Kanariøyene med en personlighet som fanger både fortiden og nåtiden på disse heldige øyene. 

I den første av en todelt serie om Teguise vil vi ta en kikk inne i landet på denne maleriske og  historiske byen, som er beliggende i den nordlige delen av Lanzarote, knapt 15 minutters kjøring fra kysten.

Teguise, Lanzarote, Kanariøyene

Den historiske byen Teguise

Lanzarote var den første av Kanariøyene som ble erobret fra de lokale og underlagt det spanske kongedømmet (Corona de Castilla) i begynnelsen av ​​det 15. århundre. Teguise var det første området som ble erobret på øya, og som en følge av dette er byen i dag en av ​​de eldste byene på Kanariøyene.

Navnet stammer fra en innfødt prinsesse, som ble gift med en slektning av den seirende helten Jean de Bethencourt. Da de opprinnelige kvinnene ble ansett for å være usedvanlig vakre ble det inngått mange blandede ekteskaper på dette tidspunktet.

Teguise blev Lanzarotes første hovedstad og var det inntil 1852, hvor den nåværende hovedstaden Arrecife overtok tittelen. 

Etter den spanske erobringen av Teguise opplevde byen en økonomisk fremgang som tiltrakk mange eventyrere, soldater, iverksettere ... og pirater. Mellom det 16. og 17. århundre opplevde byen mange angrep fra pirater og diverse skurker. Heldigvis er byen, tross piratenes angrep, meget vel bevart og vakker.

Santa Barbara festningen, Teguise, Lanzarote, Kanariøyene

Hva skal man se i Teguise?

Mange av Teguises bygninger er flere hundre år gamle, og moderne bygninger er bestemt ikke iøyenfallende - til tross for utvikling og turisme. Dette skyldes især arkitekten César Manrique, som fant Teguise som noe helt spesielt med sine blendende hvite lave bygninger, omgitt av et surrealistisk, vulkansk landskap.

Med turistenes ankomst på 1970-tallet arbeidet han for å bibeholde Teguises særlige utseende, og til og med utbygge hele Lanzarote etter det samme mønster, med lave bygninger og de nye hoteller i øyas originale farger. 

Teguise er som en direkte følge av César Manriques arbeide svært godt bevart. Jeg kan derfor anbefale å ta en spasertur rundt i de brosteinsbelagte gamle gatene, uten kart, og la deg inspirere av den historiske atmosfæren, de sjarmerende hyttene, de elegante byhusene, klostrene, kirkene og de vakre torgene. Når det er sagt, så er det dog tre steder du ikke må unnvære å besøke. 

 

Gater og torg, Teguise, Lanzarote, Kanariøyene

Plaza de la Constitucíon
Dette maleriske torget i sentrum av Teguise er et godt sted å slappe av på en steinbenk og nyte utsikten over noen av byens mest interessante bygninger. Disse omfatter den vindusløse kirken Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe fra det 15. århundre og Casa-Museo de Timple, som er dedikert til den lille gitaren som er det mest ikoniske av de kanariske instrumentene.

Åpningstider:

Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe: Mandag til lørdag klokken 9:00 til klokken 13:30. Messe onsdag og lørdag klokken 18:30.

Casa-Museo de Timple: Mandag til lørdag klokken 9:00 til klokken 16:30, søndag klokken 9:00 til 15:30.

 

El Molino

Denne typen gamle vindmøller er et av symbolene for de østlige Kanariøyene. Her ble det spesielle gofio mel, som besto av ristede og malte kornsorter som hvete, bygg og mais, malt allerede før spanjolene erobret Kanariøyene.

El Molino (møllen) ligger i kort avstand fra sentrum og er ikke en mølle lenger. Den ble først til Lanzarotes første hospital, deretter til et barnehjem, før den i 1825 ble omdannet til et teater. 

 

Vindmøllen El Molino, Teguise, Lanzarote, Kanariøyene

Castillo Santa Bárbara
Denne festningen, også ofte omtalt som et slott, er en av mest imponerende av sorten på Kanariøyene. Den ligger på en bakke høyt hevet over byen, hvor slottets tykke murer matcher det rødmussede landskapet. Det er en meget flott og vel bevart festning.

Festningen er i dag hjemsted for et piratmuseum (Museo de la pirateria), hvor det er spennende informasjon om noen av de fargerige personligheter som ikke akkurat var vennlig stemte under deres besøk i byen. Som en bonus er det en fabelaktig 360 graders utsikt over Lanzarotes unike vulkanske landskap.

Åpningstider:

Museo de la pirateria: Mandag til lørdag klokken 09:00 til klokken 16:00, søndag lukket. 

Spisesteder i Teguise

Hvis man søker autentiske kanariske retter, så kan Restaurante Acatife på Plaza de la Constitucíon bestemt anbefales. Det er den eldste restauranten i kommunen, og den har spesialisert seg på tradisjonelle fødevarer, især geit og lokal ost.

Hvis du foretrekker å spise lunsj eller middag i vakre koloniale omgivelser, men likevel ønsker å velge fra en mer moderne meny, så kan La Cantina på Calle Léon y Castillo bestemt anbefales.

Ost og en lokal dressing Mojo, Teguise, Lanzarote, Kanariøyene

Når bør man besøke Teguise?

Har man lyst til å oppleve Teguise på byen mest travle tidspunkt, bør man besøke byen på en søndag morgen mellom klokken 9:00 og klokken 14:00. Da er det markedsdag, hvor opptil 400 boder selger alt fra lokale produkter, fra kunsthåndverk til tøy.

Hold utkikk etter los Novios de Mojon, som er nakne aboriginale mannlige og kvinnelige leirfigurer. De har deres røtter tilbake til de opprinnelige beboerne på Lanzarote, men ingen ved nøyaktig hvor langt tilbake de er blitt fremstilt. I dag fremstilles de kun til turistmessige formål. 

For de som foretrekker mer ro på deres besøk i Teguise, bør nettopp denne markedsdagen unngås.

I del to av “opplev Teguise” drar vi til kysten, hvor scenariet er ganske annerledes, men bestemt ikke mindre spennende.