Et besøk i det berømte Prado-museet i Madrid

Prado Museet er et av de viktigste og best besøkte museer i Spania - for ikke å nevne resten av verden - med over 2 millioner besøkende hvert år. Dette er en unik opplevelse du bare ikke kan gå glipp av hvis du besøker den spanske hovedstaden.
 
Madrid - Prado Museum
 

Komme dit

Prado-museet ligger svært sentralt. Fra Puerta del Sol plaza, kan du vandre langs Calle de Alcalá til du kommer til Cibeles Plaza (bildet under), også kjent for sin fontene som noen ganger blir brukt som festarena for fans etter en Real Madrid-seier!
 
Cibeles er også ditt referansepunkt hvis du tar metroen til Prado: gå av på Metro Banco de España (rød linje L2) og du vil umiddelbart se Plaza Cibeles.
 
Metro Atocha (L1 blå linje, togstasjon) er også et alternativ for å komme til Prado.
 
Madrid - Plaza Cibeles - Palacio Cibeles Hall

Kombiner et besøk med de nærliggende attraksjonene

Fra Plaza Cibeles kan man gå til museet langs den vakre Paseo del Prado (lett å huske, ikke sant?). Det er en allé med utsmykkede fontener som ble gitt til hovedstaden av kongen og ordføreren, Carlos III.
 
Her paraderte adelen i sin tid i sine luksusvogner. Det er ikke vanskelig å forestille seg, og noen av de første virkelige luksushotellene i Madrid står da også rett over gaten fra Prado: Ritz Hotel (1910) og Palace (1912).
 
Paseo del Prado, Madrid
 
På den andre siden av museet ligger den kongelige botaniske hagen, som du kan se på bildet over - lett gjemt bak fontenen og ved siden av den vakre Retiro bypark; et besøk i den botaniske hagen koster € 3. Både hagen og parken er fine å kombinere med et besøk til Prado!
 
Atocha metrostasjonen ligger bare et stykke derfra, og hvis du går av på dette stoppet, vil du snart innse det er en liten jungel rett innenfor selve stasjonen som også er vakkert å se på. Kanskje du velger å stoppe og nyte en drink mens du ser på kjaset og maset til de tilreisende og Madrids byboere på gaten utenfor?
 
Et annet alternativ hvis du ønsker å slappe av etter å ha besøkt museet er å ta en drink på takterrassen til Palacio Cibeles hall, eller enda bedre, Bellas Artes Center, ved siden av Bank of Spain.

Prados mange skatter

Madrid - Prado Museum
Museet i seg selv inneholder fortsatt den dag i dag den største og mest verdifulle spanske kunstsamling i verden, med gjenstander fra alt fra det 15. til det 19. århundre. Det inneholder virkelig "kunst for en konge": disse gjenstandene fra det 16. århundre ble samlet av de spanske konger. Mye av kunsten stammer direkte fra de kongelige palasser også!
 
Det var kona til kong Fernando VII som oppmuntret og sto for åpningen av Prado i 1819. Museet hjalp Spania med å vise det internasjonale samfunnet hva hennes kunst var (og er verdt). Bygningen ble faktisk bygget mye tidligere, i 1785 i en nyklassisistisk stil, og etter ordre fra Karl III, men det var på den tiden ingen reelle planer hverken for bruken eller for dets fremtid.
 
Prado Museum, Madrid
 
Kunstsamlingen i Prado inneholder over 7600 spanske og europeiske malerier. Det er 1000 skulpturer (fra renessansen og barokken frem til det 19. århundre), 8200 tegninger, 4800 trykk og andre forskjellige objekter fra palasser og andre historiske steder.
 
Det er ikke nok plass til å vise alle maleriene, men det er ofte midlertidige utstillinger man kan besøke og ofte vises det kunstverk av svært populære artister som for eksempel Verlázquez, El Greco, og Goya. Disse finner da sted i tilbygget på Prado - designet av arkitekten Rafael Moneo.
 
Prado Museum, Madrid

To viktige malere som står sentralt i Prado

Det finnes egne rom i Prado for viktige malere som Goya og El Greco. Disse rommene er fullstendig dedikerte til disse malernes arbeider. Her er litt bakgrunnsinformasjon:

1) Den spanske maleren Francisco Goya og hans forskjellige faser

Goya under hans nakne Mayaskulptur, Prado, med Ritz Hotel, Madrid i bakgrunnen

Før man kommer inn i selve museet ser man en statue av Goya (Ritz Hotell ligger rett bak det).
 
Francisco Goya (1746-1828) er en av de største stjernene i Prado. Med mer enn 100 malerier, er Goyas samling langt den største av alle i museet.
 
Hans arbeider er virkelig imponerende og er spesielt interessant på grunn av de ulike faser av livet: fra fattiglem til fjollete hoffmaler til portretter preget av døvhet og depresjon. I Prado er alle hans livsstadier fordelt på flere rom, og ender med Pinturas Negras eller "sorte malerier" fra hans depressive periode.
 
Hans 'El 3 de mayo de 1808 i Madrid "eller" Den tredje av mai 1808 i Madrid "er et av Prados høydepunkter: det viser det spanske opprøret mot den franske okkupasjonen i Madrid, med Palace i bakgrunnen.
 
Selv om Goya ikke akkurat var noen stor tilhenger av den kongelige familien, var han imidlertid i 1789 en hoffmaler under kong Carlos IV, akkurat som hans idol Velázquez et århundre før.
 
Goya største lerret, som han fullførte da han var hoffmaler, er 280 x 336 cm. Det kalles "Karl IV og hans familie", og er et utrolig fascinerende gruppeportrett fra år 1800. Det idealiserer ikke kongefamilien fullt så mye som var vanlig på den tiden, men man kan se Goyas egen psykologiske innsikt til familien. For eksempel er det ikke kongen men derimot dronning Maria Luisa som er den sentrale i bildet, et bevisst valg av Goya, da hun fullstendig dominerte sin mann med sin autoritære men dessverre forgjeves karakter. Frem til i dag er dette store portrettet et av de største attraksjonene i Prado-museet. En audio-guide til et maleri som dette er nesten påkrevet, da det er veldig hyggelig å høre historien bak hvert portrett på bildet.
 
Goya ble inspirert til sitt eget mesterverk av Velázquez berømte maleri "Las Meninas" (Hoffdamene) fra 1656, hvor begge de to kunstnerne har innlemmet seg selv i sine egne malerier.

2) Den spanske hoffmaler Velázquez

Las Meninas, Velázquez, Prado Museum, Madrid

Prado har en helt egen kongelig kunstsamling og dermed naturlig nok også mange kongelige portretter. I Velázquez rom nr. 12 for eksempel, vil du kunne se mange malerier som skildrer konger eller høvdinger som paraderer rundt på sine edle hester.
 
Velázquez var hoffmaler under kong Filip IV. Hans portretter er ofte svært interessante på grunn av de skjulte sannhetene som lå under i det visuelle bildet. Han ble kåret til "El pintor de la verdad", eller "maleren av sannheten ."
 
Hans Las Meninas (i hall 12) er et portrett av kongefamilien som taler til fantasien; for tiden å være var plasseringen av dem i hans portretter svært uvanlig. En prinsesse er plassert med barn, en hund og en dverg i forgrunnen; Kongen og dronningen er portrettert i et speil i en vinkel i den vide bakgrunnen, og maleren inkorporerer også seg selv mer i forgrunnen. Det er uten tvil det mest kjente verket i Pradomuseet!

Tips når man besøker museet

Prado Museum, Madrid

1. Følg den opplagte ruten:

Prado er et av de største museene i verden. Du kan vandre gjennom uendelige rom fulle av vakre malerier - over flere forskjellige etasjer. For å unngå å bli fullstendig overveldet, eller få panikk over at du kanskje ikke vil være i stand til å se alt - noe som er umulig hvis er der kun for et par timer, beklager - ta en gratis brosjyre i resepsjonen og følg ruten med noen av de utvalgte "høydepunktene" som er lagt ut. Du kan velge mellom tre ruter: 1 time, 2 timer, eller 3 timer. Hver av dem har et stadig større antall verker man kan se. Rutene er brutt ned for å sikre at du ikke går glipp av den viktigste kunsten under den avsatte tiden. Noen av de mest kjente og mest elskede verker i Prado inkluderer: Las Meninas av Velázquez, La Maya desnuda (The Naked Maya) og la Maya Vestida (The kledde Maya) av Goya, Lystenes hage med Bosch, The Three Graces av Rubens, og så videre!

2. Ta en audio guide:

For de som også liker å lære historien bak hvert enkelt maleri kan det å bruke en audio-guide være en smart idé. Noen av lydklippene inkluderer historier tilknyttet hvert enkelt stykke, forskjellige historier fra Palace, eller om hvordan folk jobbet med religion i middelalderen.

3. Besøk museet gratis:

Ja, du leste riktig - man kan besøke museet i de siste timene det holder åpent hver dag gratis. Vanligvis er det lange køer i løpet av disse timene og flere mennesker enn vanlig, litt avhengig av sesongen selvfølgelig og om du går på en ukedag eller i løpet av helgen.
 
Gratis timer:
Mandag til lørdag: klokken 18:00 til 20:00
Søndag : klokken 17:00 til 19:00
 
Du har adgang opptil en halv time før stengetid, slik at du kan komme på mandag - lørdag før klokken 19:30 og søndag før klokken 18:30.
 
Prado, Madrid

4. Unngå køen:

Hvis du ikke liker å stå i kø (hvem gjør vel det?), kan du enkelt bestille billetten her. Det kan komme godt med hvis du planlegger å besøke museet i løpet av en helg i høysesongen, men det er likevel ingen grunn til panikk - Prado er vanligvis lett tilgjengelig, selv uten for lange køer i den vanlige åpningstiden.

5. Noen flere gode råd:

  • Det er forbudt å fotografere inne i museets utstillinger.
  • Kamera og andre effekter (for eksempel jakker og vesker) kan oppbevares i garderoben gratis etter du har gått gjennom sikkerhetskontrollen . Noen gjenstander som paraplyer eller store poser er ikke tillatt i museet, så la disse bli igjen i ferieboligen eller på hotellet.
  • Det er en butikk hvor du kan kjøpe bilder, bøker og andre suvenirer.
  • Mat eller drikke er ikke tillatt i museet; Men sjekk ut Prado Café for en kaffe eller lunsjpause.
  • Museet er tilrettelagt for rullestolbrukere og tilbyr gratis rullestoler og stokker til bruk under besøket.

Tider, priser og kontaktinformasjon

Prado Museum, Madrid

Pradomuseet er åpent hver dag hele uken!
Mandag - lørdag: fra klokken 10:00 til 20:00
Søndag og andre helligdager: fra klokken 10:00 til 19:00
 
Spesielle høytidsdager:
Fra klokken 10:00 til 14:00 6. januar og fra 24. til 31. desember
Stengt 1. januar, 1. mai og 25. desember.
 
Entrepriser:
€ 14 Permanent Utstilling
€ 7 billettrabatt: 65 + eldre eller familier med 3 eller flere barn
Gratis: Barn under 18 år, studenter 18-26 år med ID, arbeidsledige, funksjonshemmede
€ 4 Audio Guide (det er også en audio-guide for barn som er gratis når minst en medfølgende voksen leier en audio-guide)
 
Fun fact! Prado, Reina Sofía og Thyssen-Bornemisza-museet danner sammen "Art Triangle", hensiktsmessig oppkalt for deres beliggenhet som - du gjettet det kanskje - utgjør en trekant. Du finner dem alle på kartet nedenfor. Det er kanskje den viktigste konsentrasjonen av malerier i Europa!
 
 
San Jeronimo church in the Prado Museum, Madrid, with inside also religious art
 
Adresse og kontakt:
Museo Nacional del Prado
Calle Ruiz de Alarcón 23
28014 Madrid
info@museodelprado.es
Metro stopp: Banco de España (closest to the Prado) eller Atocha. 
 
Hjelper denne informasjonen deg i planleggingen av ditt besøk i Madrid og til Prado? Har du allerede besøkt Prado museet? Fortell oss gjerne om det i kommentarfeltet under hva du tenker om denne guiden!