På sykkel fra Álora til Málaga

Er du nysgjerrig på å få se noe mer av Málagas omegn? Eller trenger du bare til å få opp pulsen litt etter alt for mange dvaske dager på stranden? Så kan det varmt anbefales å ta en tur til Álora, en liten provinsby nord for Málaga. På sykkel, naturligvis!

Alora togstasjon

Fra Málaga til Álora

Det er enkelt å ta med seg sykkelen i toget som går fra sentrum av Málaga til Álora cirka hver time på hverdagene og annenhver time i helgene. Turen tar normalt rundt 40 minutter.

Alora veiskilt til Malaga

Fra togstasjonen kjører man til venstre, i retning mot Pizarra og i retning bort fra sentrum. I den første rundkjøringen man kommer til kjører man til høyre mot Malaga. I den andre rundkjøringen kjører man også mot høyre, men da via avkjøringen mot Pizarra (tar man den første avkjøringen mot Malaga, ender man opp på motorveien!).

Etter noen få hundre meter svinger man så til venstre på en vei markert med svarte og hvite skilt med teksten “Acceso a Bstevilla y Bngribralmora”, samtidig med at man på høyre hånd har et busstoppested. Hold deretter øye med en steinete grusvei på høyre hånd, nede på samme nivå som den uttørkede elven.

Alora Andalusia landskap

Ved grusveien holder man igjen til høyre - og så starter turens største utfordring: en lang stigning opp en steinete vei. Vi tok den i tre etapper med små pauser i mellom hver, men er man i riktig god form kan det nok gjøres i en eller to etapper. Når man så endelig står på toppen er utsikten mildt sagt storslått! Og så går turen ned igjen - denne gang på en enda mer oppkjørt grusvei med hjulspor, så jeg var lykkelig for jeg hadde skaffet meg en skikkelig terrengsykkel! Min medsyklist hadde imidlertid en racersykkel, men klarte likevel turen uten problemer.

Álora landskap

En omvei til Pizzara

Er man ikke opplagt på å kaste seg ut i å bestige de vakre bakkene, kan man i stedet velge å kjøre langs landeveien videre til Pizzara. Det er riktignok noen kilometer lengre, men til gjengjeld sykler man på flat asfaltvei.

Når den litt humpende nedturen fra toppen av bakken er vel overstått, og man når opp på den neste topp, følger det en skjønn tur på vekselvis grus og asfalt gjennom det vakreste landskap man kan tenke seg, med fjell på den ene siden og slettemarker på den annen.

Álora landskap

Etter et par venstresvinger når man til sist ut på hovedveien mod Nueva Aljaima igjen, idet man får Cártama på sin høyre hånd.

Romería i Cártama

Etter Aljaima kommer man til byen Estación de Cártama. Vi var så heldige at vi ble budt velkommen av velfriserte hester, spraglete kjoler og et opptog av fargerike vogner! Det var nemlig romería - en byfest for den lokale helgen, San Isidrio. Da en del av byen var avsperret på grunn av denne byfesten , fulgte vi etter et par ryttere og en hestevogn gjennom smale, brosteinsbelagte gater, forbi San Isidrio-kirken og gjennom en park, hvoretter vi endelig fant tilbake igjen til hovedveien.

Cártama romeria Isidrio

Rett etter den neste landsbyen, Campanillas, holdt vi så til venstre på en litt mindre trafikkert vei. Snart kjørte vi gjennom et par rundkjøringer, og så krysset vi tilsynelatende en eller annen usynlig grense til Malaga, for plutselig fant vi den fineste, nymalte sykkelstien!

Derfra var det bare å holde retningen gjennom hyggelige små boligkvarter og litt mer slitte leilighetskomplekser, hele veien inn til sentrum av Malaga.

Med 40 kilometer i benene og 30 grader i luften, var der kun én ting å gjøre: å fortsette direkte gjennom byens sentrum og videre ned til stranden!