Kunsten å sole seg, turiste, og finne det rette eventyret på Mallorca

Mallorca er en favoritt for alle som søker et behagelig varmt klima året rundt, fantastiske strender og et utrolig naturliv. Vandringsleder, sykkelturer, gode restauranter, aktivt kulturliv, bra natteliv og endelig en lang rekke muligheter for aktive friluftsmennesker gjør Mallorca til et av de stedene i Spania som har mange tilbakevendende gjester. År etter år.

Mennesker fra hele verden kommer hit i håp om å få tilgang til sin velfortjente del av det gode livet før de atter vender nesen tilbake mot sine respektive hjemland. Mallorca, den store øya og Menorca, den mindre øya, har over flere tiår vokst til en allsidig og godt voksen turistdestinasjon med Palma som sin såkalte "turisthovedstad". På den andre siden av øya finner man Magaluf og Palma Nova, som begge blir flittig besøkt av mengder av festelskende mennesker i alle aldre. På sørsiden av Mallorca finner man Es Trenc,  i et område som kan minne om noe  man normalt kun finner på øyene i Karibia. Det er også her man finner de mest kjente strendene på øya. På nordsiden finner man det typiske familiestedet Alcudia, som utvilsomt har sin enorme popularitet nettopp på grunn av sin høyst barnevennlige profil og de mange barnevennlige strendene. Dessuten er det et stort og rikholdig utvalg av restauranter, og en stor lekeplass for barn nede på selve stranden.

Her har jeg laget en enkel oversikt over det beste Mallorca  har å by på, så du kan finne inspirasjon til hvilken strand, hvilke turistattraksjoner og hvilke eventyr du har lyst til å være med på under ferieoppholdet på denne fantastiske øya.

Playa de Muro - Den perfekte familiestranden

Playa de Muro er en vakker hvit strand på drøye 6 kilometers lengde og den er på grunn av sitt blå og grunne vann perfekt som familiestrand, noe den så også har mottatt det prestisjefylte Blå Flagg for. Her finner man solsenger, toaletter, dusjer, egne områder tilpasset funksjonshemmede, og sist men ikke minst, det er livreddere på stranden. Stranden har selvfølgelig også en lang rekke restauranter og kafeer i  umiddelbar nærhet.

Playa de Muro , en perfekt familiestrand

Stranden Cala Mesquida - Der tilgangen til alt er enkelt

Denne lille stranden ligger mellom et beskyttet naturområde med sanddyner, furutrær og et yrende fugleliv på den ene siden, og butikker, restauranter og et yrende turistliv på den andre. Det turkise vannet og de forholdsvis sterke vindene på denne siden av øya gjør at man som oftest finner flere vindsurfere og vannsportsutøvere enn badegjester her, men det er gratis parkering, solsenger og pedalbåter, så det er fullt mulig å tilbringe mange fine timer på stranden her selv om man ikke hører til de mest aktive vannsportsutøverne.

Stranden Cala - Den Gjemte og Naturlige Stranden

Denne relativt orørte delen av øya har en fantastisk strand med myk, hvit sand og et klart blått vann. Stranden ligger ganske så avsides, så hvis man vil ta seg en tur anbefales enten egen bil eller buss 710 eller 731 fra Cala d'Or. Ettersom denne stranden er så nær Mondragos naturpark, er det rikelig med muligheter for en fottur i naturen ut over de ordinære aktivitetene som for eksempel bading, solig eller snorkling nede ved stranden.

Stranden Cala Mondrago - Mallorca

 

Katedralen Le Seu i Palma

Byens største turistattraksjon rent arkitektonisk er Palmas store øyensten, Santa Maria katedralen. En gang i tiden var denne bygningen en sentral moske på Mallorca, men på begynnelsen av 1300-tallet begynte man arbeidet med å gjøre den om til den katedralen den fremstår som i dag. En katedral som viser hvordan de ulike kulturene og stilartene har hatt innflytelse på arkitekturen gjennom tidene. Selve byggeprosessen ble ikke avsluttet før i begynnelsen av 1600-tallet, og katedralen er så stor at det er tilnærmet umulig å bevege seg rundt i byen uten å legge merke til den store bygningen.

Vel fremme så tar det gjerne litt ekstra tid før man klarer å ta inn over seg de utrolige omgivelsene og den imponerende arkitekturen, og skulle man også velge å gå innenfor må man være forberedt på å bli mektig imponert over både stilen og det utrolige arbeidet som er nedlagt inne i katedralen.

Katedralen i Palma

Naturparken S’Albufera

Ikke så langt fra havnen i d'Alcúdia finner man det beskyttede villmarksområdet S'Albufera. Her kan man finne over 400 forskjellige planter og nesten 300 ulike fuglearter. Regjeringen kjøpte området i 1985 og har siden forvandlet det til en beskyttet naturområde og en park med flere stier dem som ønsker å enten spasere eller sykle en tur. Bussene stopper like utenfor inngangen, og åpningstidene er mellom klokken 09:00 og 17:00 på hverdagene.

D’Alfàbias Hager

Den vakre arkitekturen, alle gangene, trappene og bygninger som er omgitt av lange palmer, valnøttre og andre treslag, gir en behagelig skygge i sommervarmen inne i D'Alfábias hager. Til tross for den sterke solen og det hete ørkenklimaet finner man her en nydelig hage full av tropiske vekster som i kombinasjon med alle fontenene og brønnene skaper en hage man så absolutt bør avlegge et besøk på Mallorca. Dette fantastiske kulturknutepunktet har en historie som strekker seg helt tilbake til 1200-tallet og den arabiske æra på Mallorca. Og det er helt fantastisk å se hvor godt hagen har holdt seg gjennom alle disse årene, og hvor fantastisk konsistent arkitekturen er over hele området. Uten tvil verdt et besøk, og en sann fryd for øyenene.

Alfabia Hagetrapp

Vandring i Fjellet og på Kysten

Vil man se det beste av Mallorca bør man gjøre det gående. Kystlinjen som snor seg langs det fantastiske naturlivet er lang og inneholder en rekke severdigheter for besøkende av alle slag og i alle aldre. Liker man rolige spaserturer gjennom Mallorcas natur så finnes det rikelig med områder man kan velge blant, hvor appelsintrær, oliven og mandeltrær omgir en på alle kanter og i kombinasjon med fuglekvitter kan det gjøre selv den mest kresne naturelskers dag fullendt.

Vil man ha litt mer utfordrende vandringer kan man velge å gå opp mot øyas mest populære rute, mot fjellet Puig de Massanella som går hele veien opp mot 1.364 meters høyde.

På fjelltur i Spania

Sykkelturer for alle aldre

Inne på turistkontoret på Mallorca kan man finne en brosjyre som heter "Sykkelturer", og i denne lille guiden finner man mer enn et dusin ulike ruter for de som vil enten sykle eller spasere gjennom den lille øya. Det er foto, informasjon og kart over de mest populære rutene, og bedre grunnalg for å planlegge en dagstur finnes ikke. Den som ønsker seg lettere stier bør reise til området rundt S’Albufera, hvor terrenget er noe mer flatt enn hva det er rundt La Calobra som også inneholder noen enkelte mer krevende fjellpartier, men til gjengjeld også noen flere severdigheter. Ønsker man å oppleve og fotografere livet i naturen bør man oppsøke noen av naturparkene rundt Calobra, men ønsker man ikke å gå rundt i parken kan man prøve noen av de mange sykkelutleiefirmaene som finnes på øya. Det arrangeres også turer med guide, hvis man foretrekker å ferdes rundt med en som samtidig kan gi både nyttig og interessant informasjon underveis.

Eventyr på sykkel - Mallorca

Ta turen til grottene for et svalt eventyr

Det finnes grotter laget i kalkstein oppe på øyas nordlige kyst. Her finner man en labyrint av huler og ganger, som inneholder stalaktitter av mineralsk opprinnelse. De mange kamrene skifter fra bitte små til enormt store rom, og bør helst nytes i selskap med noen som har både kunnskapene og det rette utstyret til å ferdes rundt inne i dypet uten at det går på akkord med hverken sikkerhet eller fornøyelse.

Kraftige lommelykter, gode sko, solide klær og en god porsjon eventyrlyst er en betingelse for å kunne nyte grottelivet på nært hold, og husk, selv om det er svært varmt utenfor er det veldig svalt innenfor under jorden, og til tider kan det være direkte kjølig der inne også. Vær forsiktig og ta kun med familiemedlemmer eller andre turkamerater som har de rette fysiske forutsetningene for en slik tur. Har man litt erfaringer fra for eksempel fjellet fra før av, og er noenlunde turvant, kan man også leie det nødvendige utstyret og selv utforske de ytterste gangene i grottekomplekset. God tur ...

Grotta - Mallorca