Sportsaktiviteter for funksjonshemmede turister på Mallorca - alle kan delta!

Mallorca har et velfortjent ry for å være et fantastisk sted for sport: Både vinter og sommer, på land og på vann. Det er en golfspillers paradis og det perfekte sted å seile. Og med hjelp fra Fundación Handisport er det også mulig for alle å delta, uansett fysisk tilstand.

“All inclusive” omhandler i denne forbindelse ikke hoteller, men derimot en rekke av aktiviteter, som tilbys av denne innovative organisasjonen, hvilket gjør det mulig for hele familien eller grupper til å delta i de samme aktivitetene, også når en eller flere har en eller annen form for funksjonshemmelse. Og når alle er glade på ferien, så er man et skritt tettere på både avslapning og glede. 

Fundación Handisport

Fundación Handisport ble etablert i 2007 som en non-profit organisasjon med det formål å gi funksjonshemmede muligheten til å kunne delta i sport på deres ferie på Mallorca. Deres slogan er #Enjoyyourabilities (nyt dine muligheter) og det er presis hva de akter å gjøre for deg.

Handisport tilbyr hele syv aktiviteter på Mallorca: vannski, golf, seilas, kano, blokarting, vandreturer med 4 x 4s og dykking. Alle deres aktiviteter er planlagt for å omfatte venner og familie, både med og uten funksjonshemmelser. Handisport ble startet av en familie for familier, og det er en meget aktiv og respektert organisasjon på Mallorca.

Her behøver man ikke bekymre seg om språklige forviklinger hvis ens spanske ikke akkurat sitter i skapet. Hos Handisport taler personalet perfekt engelsk, så man er i gode hender når man kontakter dem på www.handisportmallorca.org 

vannski på Mallorca

Vannski, det er ikke umulig.

Handisport bruker det mest egnede vannskiutstyr i henhold til hvilken typen av funksjonshemmelse som man nå måtte ha. For eksempel kan personer med svært dysfunksjonelle motoriske handikap i ben eller personer med amputasjoner sitte ned, mens de nyter alle opplevelsene ved vannski.

Det anvendes her tre ski, en i midten med en stol på - og en ski på hver side, som gjør den midterste skien meget stabil og sikrer en høy grad av sikkerhet. Redningsvester skal alltid anvendes i denne sporten, og deltakerne kan selv velge om de ønsker å bruke en hjelm, hansker eller en neoprendrakt. Brukerne vil bli undervist i grunnleggende praksis om hvordan man håndterer utstyret før de bliver sluppet løs på havet til en stor opplevelse på vannski.  

Ro i kano på Mallorca

Kano, dobbelt opp.

Handisport har dobbelt kanoer (K2s). Båtene har automatisk lensing og kan ikke synke. 

Man kan gå på et to-timers langt kurs hvor man lærer det grunnleggende i å håndtere en kano før man legger ut på havet til et opp til 90 minutter langt eventyr.

Blokart, merk vinden i ansiktet.

Blokart er stadig en ny sport i Spania, og kort fortalt dreier det seg om å seile på land. Man sitter på en slags trehjulssykkel, som er utstyrt med et seil. Bare vent på vinden for å komme opp og i gang! 

seilas ved Palma

Seilas, se Palma fra havet.

Handisport seilas bruker båter hvor den viktigste forskjellen ligger i en rekke tilpasninger. Den største tilpasningen er en kontravekt som er plassert i enden av kjølen for å gi større stabilitet og for å gjøre det lettere å kontrollere båten og eventuelle uforutsette vindkast. Noen av underviserne fra Handisport er seilere som konkurrerer på nasjonalt plan, så er man i svært god hender og kan nesten ikke lære av bedre lærere. Barn helt ned til 6 år kan delta i seilasene. 

Golf, nyt ditt sving.

Å spille golf på Mallorca er en morsom opplevelse! Handisport har sertifiserte instruktører med mange års erfaring i å arbeide med funksjonshemmede. Det benyttes kun det aller beste og mest avanserte utstyret, blant annet spesielle paragolfer buggy. Den buggyen tillater at folk med fysiske handikap og bevegelseshemmede får adgang til mer eller mindre hele golfbanen, da buggyen kan håndtere forskjellige stigninger.  

Vandring / 4x4, utforsk fjellene på Mallorca.

Kom ut i naturen og nyt fjellene og landskapet i Sierra de Tramuntana! 

Handisport har en rekke individuelle tilpassede kjøretøy med kraftig trekkraft, beskyttende kabiner og uavhengige fjæringer. De styres ved hjelp av en joystick og er elektriske. Ved å trykke på en knapp glir enheten med sitteplassen automatisk fremover - hvilket letter innstigningen. Disse kjøretøy kan klare stigninger på opp til 40% og har et oscillerende sete som sikrer en fullstendig sikker opp- og nedkjøring. De har også Hippocampe stole. 

Utfluktene finner sted på en 14 kvadratkilometer offentlig eid landeiendom i Galatzó/Sierra de Tramuntana, som ligger i kommunen Calviá. 

Det er fire forskjellige ruter: 

Sa Vinya: lav vanskelighetsgrad - ca. 2½ time

Ses Sinies: lav vanskelighetsgrad ca 2 timer og 15 minutter 

Ses Planas: medium vanskelighetsgrad - ca. 2 timer.

S'Esclop: medium / høy vanskelighetsgrad - ca. 4½ time.

Dykking på Mallorca

Dykking, bare å hoppe ut i det!

Vektløsheten, lydene, det å være under vann, det er helt fantastisk. 

Fundación Handisport har designet en rekke kurs, som går gjennom hele året, hvor personer, med enhver form for handikap kan prøve å dykke. Den første gangen tar kurset omkring 3 til 4 timer og omfatter både teoretisk og praktisk undervisning i et kontrollert miljø (basseng), hvor man kan oppleve fornemmelsen av dykking.

Dette kurset gir ikke et bevis for at man kan dykke på egenhånd. Har man lyst til det, er det også mulig, foruten flere andre kurs. 

Alle de tilbudte dykkerkursene er utarbeidet i samarbeid med Federación Balear de Actividades Subacuáticas (den baleariske forening for undervannsaktiviteter) og alle instruktørene er dyktige dykkere som alle har bred erfaring i å dykke med personer med forskjellige typer handikap. 

Hos Feriebolig-Spania.no har vi også et godt utvalg av boliger som er innrettet på en slik måte at funksjonshemmede også kan benytte dem. Boligene er plassert rundt omkring på øya og kan ses her.