De merkelige karnevalene i Galicia

I Galicia blir karnevalene kalt  ”entroido” eller ”antroido” og feires med stor lidenskap, særlig i Ourense. Etter å opplevd både politisk sensur og kirkelig fordømmelse i tidligere tider, er det i dag selvsagt fritt fram å nyte de fargerike karnevalene, og det gjør galisierne fullt ut.

Karneval i Laza - Los peliqueiros


Selv om det er dusinvis av landsbyer som har sine helt spesielle karnevaltradisjoner, er åtte i dag pekt ut som spesielt viktige med tanke på turistene: 

 

Laza – kjent for sine berømte ”peliqueiros”

Xinzo de Limia –  der du møter ”Las pantallas”

Verín – stedet med  ”Los cigarrones”

Viana do Bolo – med de merkelige ”boteiros”

Cobres – der elegansen hersker

Manzaneda – et ball av masker

Maceda – møt ”Los felos”, fetterne til cigarrones og peliqueiros

 

Sist, men ikke minst er det karnevalet Xenerais de Ulla i områdene som ligger ned mot elven Ullas bredder. I dette karnevalet møter du karakterer som ”generales” og ”correos”.  


Disse karnevalene er helt ideelle for å organisere en ferie til de mindre kjente og landlige stedene i Galicia. Her kan du nyte den rikholdige kulturen og den fantastiske nature som denne delen av Spania kan by på.

Los peliqueiros er et viktig innslag i flere av karnevalene i Galicia

Den magiske trekanten i Ourense 

Det er bestemt ikke noen tilfeldighet at av de åtte mest berømte karnevalene i Galicia ligger seks i Ourense. I trekantområdet som utgjøres av kommunene Xinzo de Limia, Laza og Verin starter beboerne sine forberedelser til karnevalet allerede rett etter julefeiringene.

Kostymene er helt spesielle for Galicia

Karnevalet i Laza

 

Karnevalet i Laza regnes i dag for å være det eldste i verden. Karnevalets konger er Los peliqueiros med sine helt spesielle og nesten 20 kg tunge kostymer med blant annet høye hatter med dusker, masker, kort jakker, hvite skjorter, slips, merkelige shorts, røde strømper og strømpebånd.

 

Den første gangen kongene dukker opp er på Domingo de Entroido, søndagen under karnevalet, der 150 peliqueiros samles i det spesielle opptoget Estrea do Peliqueiro.

Los peliqueiros løper gjennom gatene

Med store kubjeller som er bundet fast til livet (hver kubjelle veier 1,5 kg) melder de sin ankomst. De utkledde peliqueiros´ene løper, hopper og svinger piskene som de ikke nøler med å bruke mot alle som måtte stå i veien for dem. Du må heller ikke berøre los peliqueiros, ifølge tradisjonen.

 

Lazas karneval begynner likevel lenge før peliqueiros kommer inn på scenen. I løpet av fire Viernes de Folión (fredager med musikk), avholdes en livlig fest som omfatter prosesjoner, flere av dem opplyste med fakler. Disse prosesjonene passerer gjennom byen om natten akkompagnert av trommer og støyende gjenstander av alle slag.

Ikke stå i veien, ellers får du smake piskene til los peliqueiros


Om det er fest før los peliqueiros ankommer, så blir det ikke mindre etterpå. Lunes Borralleiro (mandagen) byr på nye festlige innslag.

 

Om morgenen er det Farrapada,  et ublodige slag som er ganske klissete, men veldig moro. Det eneste våpenet som kan brukes er sølete kluter. Vær forsiktig, fordi du kan fort bli helt begravet av gjørme og vann. Et godt tips er å kle seg etter forholdene. 

Los peliqueiros


Det beste innslaget kommer om ettermiddagen der høydepunktet er Bajada de la Morena, et virkelig sprøtt innslag som ikke passer for sarte sjeler. For denne gangen deler los peliqueiros rampelyset med en figur med oksehode og store horn mens alle kaster kilovis med mel, blomsterblader og maur dyppet i eddik.

 

Dette morsomme innslaget kulminerer i en kollektiv ekstase av glede som er et av de mest spektakulære øyeblikkene under karnevalet i Laza.

 

Xinzo de Limia, Verin og Cobres

 

Karnevalet i Xinzo sies å være det lengste karnevalet i Europa. Det er sannsynligvis sant fordi det er hele fem helger hvert år som er dedikert til arrangementer og fester. Den første av dem tilsvarer Domingo Fareleiro der det igjen er kasting av mel som er det samlende elementet i underholdningen.

 

I Verín starter den største karnevaluken med Jueves de Comadres som er kvinnenes store begivenhet og samtidig også et viktig tidspunkt for mennene som er utkledt som kvinner. Tirsdag finner en annen viktig og stor begivenhet sted; den store paraden med forseggjorte flåter og cigarrones.


Los peliqueiros


I Cobres (Vilaboa, i provinsen Pontevedra) er det også tirsdag som er den viktigste dagen under karnevalet, nemlig Martes de Carnaval, som samtidig også har den mest elegante feiringen av alle karnevalene i Galicia.

 

Selv om disse åtte karnevalene som har en spesielle betydning for turismen byr på masse underholdning, så arrangeres det i tillegg karneval i nesten 200 byer i hele Galicia. Ser du fram til din neste reise hit

Gastronomi 

Det er nesten umulig å snakke om karneval i Spania uten å nevne den fantastiske lokale gastronomien som følger med. Karnevalfestlighetene i Galicia kan ikke fullt verdsettes uten å prøve de lekre spesialitetene fra denne regionen. I Viana do Bolo, blir det samtidig med karnevalet arrangert Fiesta de la Androlla, som best kan beskrives som en pølsefest, og der det er de lokale pølsene som feires.

 

Gryteretter er uten tvil den ubestridte hovedperson under karnevalet. En kokt skinke leder an etterfulgt av kjøtt (som regel oksekjøtt), kylling, pølse (løk og kjøtt), neper (eller andre former for grønnsaker), poteter, ribbe, bacon, kikerter og galiciske grisehoder. Der er nok å kaste seg ut i av spennende retter

Orejas de carnaval - "karneval-ører"

Neper som det er sesong for på den tid karnevalet avholdes, betraktes som Galicias nasjonale grønnsak.

 

Desserter i forbindelse med karnevalene er også verdt å nevne. Blant de mest populære er pannekaker og Orejas de carneval (karneval-ører); det siste er laget hovedsakelig av mel, egg, smør og av og til stjerneanis. Og ja, de er gode.

 

Kart