Strandparadiset Platja de Pals på Costa Brava

Costa Brava er for mange kjent for sine vakre små strender og bukter og den lille, vakre landsbyen Pals som ikke minst byr sine besøkende på en fantastisk sandstrand. Den kalles Platja de Pals (”Pals´strand” på katalansk) og er en av de lengste strendene på Costa Brava (totalt 3,5 km). Den består av to deler med forskjellig navn. Den ene delen kalles Platja Gran, den andre Platja del Grau.

Stranden Platja de Pals

Med en sin vakre furuskog, sanddynene og siv på den ene siden og flott utsikt over til Medes-øyene på de andre, er Platja de Pals en spektakulær skjønnhet. Den lange strekningen med fin gyllen sand – i gjennomsnitt 70 meter bred – har utmerkede steder for å spille strandvolleyball og andre spill eller bare for å koble ut og slappe av, for stranden er sjelden overfylt.

 
Platja de Pals er en del av Montgri Massif, Medes-øyene og Baix Ter Natural Park, noe som også gjør området utmerket for turer i landskapet. 
Basses d'en Coll i Pals

Våtmarker og rismarker finnes også langs stranden. Disse unike økosystemene byr en interessant vandrerute fra informasjonssenteret i Basses d'en Coll.

 
Platja de Pals er en flott strand for unge mennesker som liker å være aktive eller for familier. I den delen av stranden som heter Platja Gran finnes også et eget område for naturister.
 

Vurderingene av denne stranden som det katalanske vannbyrået jevnlig står for, viser at kvaliteten på vannet vanligvis er utmerket. 

Fasiliteter på stranden

Platja de Pals sett fra en annen vinkelPlatja de Pals har ingen strandpromenade, men ligger godt beskyttet av sanddyner og gangveier. På stranden er det nok av fasiliteter som sørger for at du kan tilbringe hele dagen fullstendig bekymringsløst i sola. Her finnes dusjer, offentlige toaletter, oppslag med turistinformasjon (på Platja Gran) og parkeringsområder. Den har også tilrettelagt adgang for handikappede. 

 

Det finnes avfallsbeholdere, renholdstjeneste og livreddere alle dager i høysesongen om sommeren. Flere barer ligger spredt utover langs stranden slik at du kan nyte den flotte panoramautsikten med en drink eller noe å spise.Platja de Pals med brede sandstrender

Hvis du er ute etter å leie solsenger, finner du dette i den delen som heter Platja del Grau. Dette er også stranden du bør dra til om du ønsker å ta seiltimer. 
 

Om du har mulighet, er det lurt å bestille en ferie i Pals og dra hit og nyte stranden utenfor de travleste sommermånedene. Både i september og oktober er været vanligvis bra, og vannet er fortsatt varmt etter en lang varm sommer.

 

Vannsport og båtturer

 

Medes-øyene er ikke bare vakre å se på fra stranden, du kan også ta en båttur dit. Du kan til og med dykke om du er klar for litt action.

 Surfing og vannsport ved Medes-øyene

Selv om du kanskje ikke hadde ventet det, er Platja de Pals et bra sted å nyte vannsport. Levante- eller tramontana-vindene her kan noen ganger skape bølger som er mer enn gode nok for surfing, wind- eller kite-surfing. Platja de Pals er også populær blant folk som liker å seile. Strømmene kan være ganske sterke. Det er noe du særlig bør huske på om du er på stranden med små barn.

 

En spesiell golfklubb

 

Langs den nordlige delen av stranden finner du Platja de Pals Golf Club. Dette er den eldst golfbanen på Costa Brava, – også en av de vanskeligste, fordi det er mange trær og bunkere her.

Stranden Platja de Pals

Hva er de viktigste forskjellene mellom de to delene av stranden; Platja del Grau og Platja Gran?

 

Platja del Grau

 

Det er Platja del Grau - den nordligste delen – som er den hyggelige og rolige og med grunt vann og fin, gyllen sand – perfekt for familier. Rec del Molí-elvemunningen danner en naturlig grense til mellom denne stranden og den neste, La Fonollera (l'Estartit). Den går herfra til golfområdet.

 

Platja Gran

Platja de Pals

I sør ligger Platja Gran Som har grovere sand. Vannet blir raskt dypere (gjerne i løpet av de første to-tre meterne), noe som gjør denne stranden mindre egnet for familier med barn.

 

Platja Gran er den mest uberørte stranden og har en stor naturistsone rett ved der Radio Liberty tidligere pleide å sende fra. Dette var en amerikanskbasert kringkasting, finansiert av CIA, og med reklame som ble overført til de kommunistiske landene i Øst-Europa. I dag finnes ikke lenger radiomastene, men Radio Libertys beliggenhet er historisk sett grunnen til todelingen av Platja de Pals og har bidratt til også å holde denne stranden så vakkert og uberørt.

 

Nærområdene

Landsbyen Pals nord for Barcelona

Platja del Racó-stranden begynner sør for Pals og er den bredeste stranden i Begur. Hvis du går forbi Punta Espinuda ved sørenden, kommer du til en vakker bortgjemt strand omgitt av klipper, som også er en naturiststrand. Den kalles Illa Roja og tilhører Begur med sine vakre strandvillaer som du kan leie i ferien din. 
 

Platja de Pals ligger bare tre kilometer fra landsbyen Pals. Den har lett tilgang fra kystveien, og parkering er ikke et problem vanligvis. Avstanden til Girona er ca. 45 km.

 

Kart