Vinturisme: Rondas forførende viner

Å reise på vinreise til Spania er en annerledes og spennende måte å oppleve landet på. Især når den bringer oss til så vakre områder som Ronda i hjertet av Malaga-provinsen. Flere og flere turister velger å leie et feriehus i Ronda for å oppdage byens fantastiske smaksopplevelser.

Vinturisme i Ronda gir deg ikke bare muligheten til å oppleve byens skjønnhet, men du kan også få en smaksprøve på områdets enestående gastronomi, og i naturskjønne omgivelser kile ganen med vin fra de forskjellige såkalte bodegas boutiques, som er små vinprodusenter som ved siden av å produsere gode viner også har en liten butikk og restaurant, hvor vinene kan smakes over en matbit eller kjøpes med hjem. Alt i alt en perfekt plan for en hyggelig tur med utgangspunkt for din ferie på Costa del Sol.

Både byen, maten og naturen kan vi takke romerne, fønikerne og senest maurerne for å legge grunn til.

Broen over Tajo de Ronda

Ronda ligger helt ytterst på en klippekant, delt i to av kløften Tajo de Ronda.Det fortelles at romernes vingud Bacchus (tilsvarende den greske guden Dionysos) viste seg i det området hvor Ronda ligger i dag og dermed velsignet jordene omkring byen til vindyrkning.

Ronda er et av Spanias eldste vinområder, hvilket også fastslås av arkeologiske utgravinger. Rester av den antikke, romerske by Acinipo (Vinens By) viser at Ronda var et av de få områder hvor det ble dyrket vin som videre ble eksportert til Roma.

Fremtiden virker lovende for Rondas vinturisme og i dag er området tatt med på adskillige offisielle vinruter, hvorav noen er beskrevet av Acevin, Asociación Española de Ciudades del Vino.

Les mer om Spanias vinruter.

De vinene som produseres i Ronda vinner stadigt større anerkjennelse på både nasjonalt og internasjonalt plan. Vinenes kvalitet samt et førsteklasses utbud av vinturisme gjør området til et paradis for alle som elsker vin eller bare ønsker å holde en avslappende pause og leie en feriebolig i Serrania de Ronda,  som er et godt utgangspunkt for alle områdets skjønne fristelser.

Ronda, drømmenes by

"Jeg har ledt overalt etter drømmenes by, og endelig har jeg funnet Ronda"

“He buscado por todas partes la ciudad soñada, y al fin la he encontrado en Ronda"

- Rainer María Rilke, poet

Acinipo, det antikke Ronda

Den korte avstanden fra Middelhavet, det særlige klimaet og de varierende geologiske forholdene, gir vinene en helt unik karakter. Vinene fra Ronda merkes med D.O. (denominación de origen) "Málaga og Sierras de Málaga".

Det beste tidspunktet å besøke Rondas vingårder, de såkalte bodegas, på er i september under vendimia (vinhøsten), når markenes fylles opp med sesongarbeidere som høster fruktene av et helt års arbeide. Luften emmer av duften av bær og druer, og stemningen er oppløftet og forventningsfull.

Ronda er ideelt til vindyrkning. Man kan nesten fristes til å kalle det magisk - og til tross for områdets heller ringe størrelse byr det likevel på et svært bredt utvalg av forskjellige druer, herunder Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo og Garnacha for å nevne noen.

Vinrutene

Vinruten kjent som la Ruta del Vino de Ronda dekker over områdene Ronda og Arriate med i alt 21 bodegaer. Hele området er omgitt av storslåtte naturparker som Sierra de Grazalema og Sierra de las Nieves, som begge er utnevnt til biosfærereservater.

Nedenfor kan du lese om noen av Rondas bodegaer, som alle har tilpasset deres forretning til vinturismen, og som med åpne armer inviterer både nysgjerrige reisende og pasjonerte vinkjennere innenfor i deres vidunderlige verden av vin.

Den beste måten å nyde denne vidunderlige vinopplevelsen på, er å oppholde seg i en feriebolig i Malaga, som ligger litt over en times kjøring fra vinmarkene.

Bodegas Chinchilla

Bodegas Chinchilla

Fasaden på denne vakre lille bodegaen fremviser med stolthet navnet "Chincilla" og den er oppkalt etter det området den ligger i innenfor regionen Ronda La Vieja (Det gamle Ronda). Tett på restene etter den antikke romerske byen Acinipo.

Familieforetaket ble opprinnelig grunnlagt av Gema Alonso og hennes mann, José María Losantos, og er en av de bodegaene som er best kjent utenfor selve Ronda. Chincilla var også en av de første vinprodusentene som åpnet dørene for offentligheten.

Her legges det stor vekt på omhyggelig og respektfull behandling av vinplantene samt en bevissthet om hvordan ny teknologi anvendes mest mulig hensigtsmessig i selve vinproduksjonen. Bodegaen har derfor blitt et forbilde for den andalusiske vinproduksjonen.

Bodegas Chinchilla

Viner:

 • Rød, hvit og rosé

Aktiviteter: 

 • Guidet rundtur på området med fortellinger om både dyrking av plantene samt lagring av vin. Etterfulgt av vinsmaking med tre smaksprøver og et par tapas.
 • Vinsmaking
 • Enkel lunsj for grupper
 • Forskjellige arrangementer
 • Kurs i vinsmaking for nybegynnere
Kontakt: 
 
Gema Alonso
Tlf: +34 951 166 033
Tlf : +34 606 945 937
 
Ytterligere informasjon: www.chinchillawine.com/es
 
Adresse:
 
Cordel del Puerto Alquejigal, s/n 
29400 Ronda 
Málaga, España
 
gps: 36°48'50.6"N 5°11'17.5"W

Bodegas Descalzos Viejos

Descalzos Viejos

Uten tvil en av Andalusias hyggeligste bodegaer - og en av de mest velbesøkte. Mye på grunn av sin spennende fortid som kloster i det 16. århundrede. På grunn av avstanden inn til selve byen flyttede munkeordenen senere til Ronda, hvor de i stedet grunnla klosteret Los Remedios. Deres gamle kloster ble i stedet brukt til meditasjon. Navnet Descalzos Viejos stammer fra munkeordenens navn, Orden de los Trinitarios Descalzos (de barføtte Trinitar-munkene).

Takket være familiene Retamero og Salesi, som kjøpte og restaurerte eiendommen i 1998, er det igjen fullt av liv i de historiske rammene. Vinmarkene ligger like ovenfor Rondas kløft, med den mest spektakulære utsikt, og den unge vindyrker, Vicente Inat, gjør et imponerende stykke arbeide som gir vinene hans en helt særlig og egen personlighet.

Bodega Descalzos Viejos Aktiviteter:

 • I motsetning til de fleste andre bodegaene har Descalzos Viejos ingen fastsatte åpningstider. Alle besøk skjer på forespørsel, og gården mottar alt fra par til store grupper på 30 personer eller mer.

Viner:

 • Rød- og hvitviner. Derutover en søt vin "DV Minima", som faktisk er litt av en sjeldenhet og kun finnes i nettopp denne delen av Spania.
 
Kontakt:
 
Eier:
 
Flavio Salesi
Tlf.: (+34)607167482
 
Ytterligere informasjon: www.descalzosviejos.com
 
Adresse:
 
Finca Descalzos Viejos
Pdo. de los Molinos s/n
Apartado de correos 365, 
29400 Ronda (Málaga) España
 
gps: 36°45'04.4"N 5°10'46.4"W

Bodegas Vetas

Bodega Vetas

Blant de mange bodegas boutiques er Bodegas Vetas kanskje den mest "forfengelige" og særegne i hele Andalusia. Juan Manuel Vetas og hans kone María Elena står selv for å både dyrke, lagre og selge vinene fra denne lille vingården. Vinene bærer samme navn som eieren, Vetas, og de anses for å være blant de beste vinene i hele Andalusia.

Med kun et par hektar jord og kun et minimalt overskudd per vinplante, er Vetas i stand til å skape ikke mindre enn to dyrebare skatter. Den ene er hans Petit Verdot, og den andre er Vetas Selección, en hyldest til kvinnene grunnet sin forførende karakter.

Aktiviteter:

 

 • Rundvisninger etterfulgt av smaksprøver på Juan Manuel Vetas' enestående viner.
Kontakt:
 
Maria Elena 
Tlf.: +34 687 863 306
 
Mere informasjon: www.bodegavetas.com
 
Adresse:
 
"El Baco" - Camino Nador
29350 Arriate, Málaga - España
 
gps: 36°47'22.3"N 5°07'21.4"W

Bodegas F-schatz

bodegas Schatz

Frederic Schatz var sammen med Juan Manuel Vetas, prinsen av Hohenlohe (et område i Tyskland) og "Hertugen" (Marqués) av Griñón, de første i moderne tid som satset på vindyrking i Ronda. Etter en insektsplage på 1800-tallet lå mange vinmarker øde og forlatte, men disse fire herrene la for rundt 13 år siden grunnstenen til den vinrikdommen man finner i Ronda i dag.

Familien Schatz er opprinnelig fra Sütdtirol i Norditalia, men slo seg senere ned i Korb i Sydtyskland. Allerede i sine unge år visste Frederic Schatz at han en dag ville være vinbonde. Han falt for Ronda som det perfekte sted å utleve sin drøm.

Den lille familiedrevne bodegaen ligger i et område hvor det er særlig mange bodegaer, Ronda la Vieja, ikke langt fra Acinipo. Bodegaen er oppkalt etter sin beliggenhet i det lille område La Sanguijuela.

Schatz satser bevisst på økologisk og biodynamisk dyrking, hvilket resulterer i noen helt spesielle, og særdeles, autentiske viner. 

bodegas SchatzViner:

Rød, hvid og rosé. Prøv især den spesielle Acinipo-vinen med et østerrisk islett fra Lemberger-druen. 

Aktiviteter:

Guidet omvisning ute i vinmarkene og produksjonsfasilitetene med forklaring på den filosofien som ligger bak økologisk og biodynamisk vindyrking. En svært interessant og ettertraktet rundvisning som kun arrangeres på lørdager, så reservasjon er en nødvendighet.

 

Kontakt:

Tlf.: +34 952 871 313

Tlf.: +34 678 664 105

Ytterligere informasjon: http://f-schatz.com/web

Adresse:

Apto. de Correos 131, E-29400

Ronda, Málaga, España

gps: 36°46'16.2"N 5°12'30.1"W

Bodegas Kieninger

Bodega Kieninger

Hvem skulle tro at en østerriker ville velge nettopp Ronda som stedet å dyrke sine viner? Det gjorde Martin Kieninger, opprinnelig fra Ried i det nordlige Østerrike.

I år 2000 begynte Kieninger å plante 4000 østerriske vinplanter som Blaufraenkisch og Zweigelt og han utviklet dermed noen viner som i utgangspunktet var svært så atypiske for Ronda-regionen. Utover de østerriske vinene dyrkes det i dag også både spanske og franske druesorter.

Filosofien bak denne bodegaen er økologisk og biodynamisk produksjon, men likevel med den største respekten forbåde jorden og de ellers så tradisjonelle produksjonsmetodene.

Viner:

 • Rødviner

Aktiviteter:

 • Guidede besøk i vinmarkene og i vinhuset med informasjon om dyrking og lagring av vin. Guiden er Martin Kieninger selv. Etterfølgende prøvesmaker man på tre av vinene med tilhørende brød og ost.
 • Varighet cirka 1,5 timer
 • Opp til 20 personer om gangen
Kontakt:
 
Martin 
Tlf.: +34/952879554
 
Mere informasjon: www.bodegakieninger.com
 
Adresse: 
 
Huerta Corchero Los Frontones, 67 
29400 Ronda, España 
 
gps: 36°47'50.7"N 5°09'55.4"W
 
Flyvning med motor Ronda

Andre aktiviteter i Ronda

 • Sykkelturer
 • Kanopadling
 • Vandring i fjellet eller i kløfter (juving)
 • Fuglekikking
 • Flyging i luftballong
 • Besøke underjordiske grotter
 • Kjøre terrenggående gokart
 • Besøk i "Smurfelandsbyen", Júzcar

Kulturelle arrangementer

Restauranter og Vinoteker

 • Restaurante Pedro Romero
  Calle Virgen de la Paz 18, 29400 Ronda
  952 87 11 10
 • Restaurante Mesón El Sacristán
  Plaza Duquesa de Parcent 14, 29400 Ronda
  952 87 56 84
 • Almocábar
  Plaza Ruedo Alameda 5, 29400 Ronda
  952875977
 • El Coto Alto
  Plaza Duquesa de Parcent 5, 29400 Ronda
  678819226
 • Enoteca Vinoteando
  Calle Lauría 6, 29400 Ronda
  951 08 38 73

Kart over Rondas bodegaer