Aire de Sevilla: arabisk hammam og spa

Når føttene verker og er såre etter å ha trasket på kryss og tvers gjennom byens gater på en lang dags sightseeing i Sevilla, er det ikke noe som er bedre enn å la seg nedsenke i de varme, velduftende badene i den fredfylte hammams historiske omgivelser.

De arabiske badene ligger i den hyggelige gaten Calle Aire - i det gamle jødiske kvarteret, Santa Cruz, og er det ideelle stedet for å ta en liten pause fra det travle bylivet.

Historien om Andalusias arabiske bad

De arabiske badene, Aire de Sevilla

Den arabiske tradisjonen med å ta lange, avslappende bad stammer fra Det Byzantinske Riket - også ofte kalt det Østromerske Riket - som blant annet inkluderte Egypt, de romerske provinsene i Afrika samt deler av Libya.

I Andalusia ble badene anlagt av maurerne, som brukte dem til både sosiale og profesjonelle sammenkomster. Da de kristne gjenerobret regionen ble nesten hver eneste hammam jevnet med jorden, da det å ta lange bad ble betraktet som en dekadent, materialistisk skikk.

I dag er det kun enkelte av de opprinnelige badstuene som er bevart, men tradisjonen for de avslappende og livgivende spaopplevelsene er gjenopptatt.

Et besøk i Sevillas hammam

Når man går ned den vakkert dekorerte trappen til Aire de Sevilla, flankert av bronselanterner, dempes alle lyder til en stille hvisking. Stemningen er avslappet men også lett høytidelig i den smukke hammam, hvor det er gjort litt ekstra for omgivelsene i minst like så høy grad som det er gjort for gjestene.

De røde veggene reflekterer varmen fra stearinlysenes flammer, mens den stille musikken flyter fra høyttalerne og blandes med duften av røkelse og eteriske oljer som mildt svøper seg om de badende gjester.

De arabiske badene, Aire de Sevilla

Typisk varer et besøk i Aire de Sevilla rundt halvannen time, som tilbringes i de forskjellige avdelingene i den romslige hammam. I midten ligger tesalongen, hvor det serveres varm og kald urtete, som kan nytes mellom badene.

De termiske badene består av tre bassenger: det varmeste er 40 grader varmt, det nest varmeste er 36 grader og det kalde bassenget holder kun 16 grader. Ved å gå fra basseng til basseng kan man skiftevis la roen bre seg og ta en forfriskende dukkert som setter gang i blodomløpet.

Deretter kan man besøke dampbadet, som er det ideelle stedet for å få renset kropp og sjel, etterfulgt av en god "massasje" i jacuzzien 'Thousand Jets Pool'. Avslutningsvis kan man finne den ultimate ro i saltvannsbassenget, hvor man vil føle seg lett som en fjær og hvor man kan la både kropp og tanker flyte fritt.

Ytterligere kan man kjøpe en tradisjonell massasje (15-60 minutter) eller man kan bestille spesielle opplevelser som for eksempel undervannsmassasje eller en avslappende 'firehånds' massasje.

Det er ingen forstyrrende snakk eller uro i Aire de Sevilla, for det er ingen adgang for store grupper. Hvilket gjør at man kan være helt sikker på å finne både ro og privatliv i de arabiske badene.

Ideen bak Aire de Sevilla

Ideen til Aire de Sevilla oppsto som en visjon om å forene den andalusiske kulturhistorien med behovet for å finne roen i storbyen.

De arabiske badene, Aire de Sevilla hammam

De vakre badene ble innrettet i et 1200 m2 stort palass bygget i det 16. århundre - meget passende bygget ovenpå ruinene av en gammel badeanstalt - av en rikmann som vendte hjem fra Amerika. Stilen fra de opprinnelige arabiske badene er bevart, iblandet trekk fra både 1100- og 1500-tallets arabiske arkitektur.

Badene i Sevilla ble hurtig svært populære, og man åpnet derfor en avdeling både i Barcelona og i Almería. Siden har også New York fått en hammam, som på samme måte som de foregående forener de historiske omgivelsene med en gjennomgående ro og fred.

Praktisk informasjon

De arabiske badene, Aire de Sevilla hammam

Medbring: Badetøy er det eneste man behøver - Aire de Sevilla låner ut både badetøfler og håndklær, og i omkledningsrommene finner man både shampo, showergel og hårfønere.

Åpningstider: Det er avsatt halvannen time til hvert besøk, og det anbefales at man ankommer senest 15 minutter før så det er god tid til å skifte tøy.

Det kan bestilles tid i følgende tidsrom:

Dag: 10:00-11:30, 12:00-13:30, 14:00-15:30
Kveld: 16:00-17:30, 18:00-19:30, 20:00-21:30, 22:00-23:30
Fredag og lørdag kveld kan man også reservere tid til et midnattsbesøk fra klokken 24.00 til 01.30.

Priser: Fra 26€ per person for 1,5 time og opp til 210€ for den ekstra luksuriøse 4-timers Tratamiento Aire de Sevilla.

Reservasjoner: Det kan varmt anbefales at man bestiller tid på forhånd, enten online eller per telefon.

Badene er som utgangspunkt åpne for begge kjønn, med unntakelse av spesifikke sesjoner for herrer og damer. Man skal være 18 år for å få adgang.

Kontakt Aire de Sevilla

Telefon: +34 955 01 00 25

Adresse: Calle Aire, 15, 41004 Sevilla, Spain

Mer informasjon: www.airedesevilla.com