Besøk Sevillas vakre kongelige palass, Reales Alcázares

I sentrum av Sevilla ligger det imponerende kongeslottet, Reales Alcazares, som sammen med Alhambra i Granada og La Mezquida-katedralen i Cordoba, er et av Spanias absolutt mest imponerende, overraskende og fantastiske byggverk med en lang historie bak seg. Nettopp historien spiller en stor rolle for dette slottet, da det er blitt bygget og ombygget på i over 1000 år og er dermed det eldste kongeslott i Europa, som stadigvekk anvendes. Det bebos godt nok ikke av kongefamilien lenger, men det er deres offisielle bolig når de besøker Sevilla.  
 
Slottet ble grunnlagt helt tilbake i år 913 som et palass for guvernøren i kalifatet i Cordoba, og yttermuren ut mod Plaza del Triunfo, hvor katedralen ligger, kan dateres helt tilbake til dengang. I løpet av de følgende århundrer ble slottet gjentatte ganger ombygget og utvidet av suksessive herskere. 
 
 
 
Pedro I’s palass 
 
I det 12. århundrede under maurerne nådde hele komplekset til Torre Abd El Aziz på Avenida Constitución, og det omfattet adskillige mauriske palass. Det var også en overdekket vei over til moskeen, som nå er ombygget til katedral, så kongen kunne delta i moskeen uten å skulle blande seg med de alminnelige menneskene. 
 
Ikke lenge etter den kristne gjenerobring i 1248 rev de kristne kongene de fleste av de mauriske bygningene ned. Disse ble erstattet av flere palasser, deriblant Alfonso Xs, som ofte bare omtales om det gotiske palass. I 1360-årene ble Kong Pedro I vakre palass bygget. Det er det første større palasset som man ser når man kommer helt inn bak slottets beskyttende mur. Det er oppført i mudejar og er kjent for sin labyrint av gårder og fantastiske keramiske fliser. Det ligger også en gjemt juvel like før man ser dette palasset. 
 
Pasjo del Yeso, "Gipshaven". 
 
Når man er kommet forbi inngangen ved Plaza del Triunfo gjennom Puerta del León, står man inne i Pasjo del León (løvegården). I stedet for å gå rett frem og gjennom porten i den gamle muren, hvilket nok tiltrekker seg de fleste, så bør man først gå til venstre og inn i gjennom Sala de Justicia of Alfonso XI.
 
Denne salen er liten og vakker med sin mudejar-utsmykning og tak med tverrbjelker, men det er den neste lille gården som er det egentlige målet. Her ligger nemlig Pasjo del Yeso (gipshaven), som inneholder nesten alt som er tilbake fra det opprinnelige mauriske palasset.  
 
Gå deretter tilbake til inngangen og videre gjennom porten i den gamle muren for så å stå på Pasjo de la Montería (jaktgården), gården foran Pedro I´s palass, hvor kongen pleide å samles med de andre adelige for å gå på jakt.
 
Det vakre palasset har en overraskende beskjeden inngang. Drei til venstre på en snever flisebelagt passasje, og nesten øyeblikkelig transporteres man inn i eventyret om tusen og en natt. For plutselig står man i palassets storslåtte sentrale gårdsplass, Pasjo de las Doncellas (jomfruenes hage). 
 
Pasjo de las Doncellas, "Jomfruenes gård"
 
Et sentralt basseng med lave hager på begge sider fyller den sentrale delen av gården. Opprinnelig har hagene vært fylt med både lave duftende planter og litt høyere sitron- og appelsintrær. På sidene av gården er det en søylegang med buer og dekorasjoner i mudejarstil.
 
Hele sceneriet er inspirert av det mauriske palasset i Alhambra i Granada, hvor vann og duftende planter var høyt skattet. Mange tror derfor at denne gårdhagen stammer tilbake fra de mauriske kalifer. Det gjør den imidlertid ikke, den er anlagt av den kristne kongen Pedro I. 


I det 16. århundre
 valgte de daværende herskere å anlegge et marmorgulv over hele gården og dermed begravde de både bassenget og de lave hagene, og det er først for nylig da gulvet skulle renoveres at dette ble oppdaget.
 
Man kan si at det var hell i uhell, for overdekningen har medført at både bassenget og utsmykningene på hagenes vegger er svært godt bevart.
 
Hele gården omkring Las Doncellas er rikt utsmykket med unike geometriske dekorasjoner i keramiske fliser, utskårne buer og imponerende tak i tre.
 
Langt de fleste steder er det fortsatt de originale tretakene som man kan beundre.
 
Husk å passe på nakken.. 
 
Patio de las Doncellas
 
Omkring Las Doncellas ligger det en rekke vakre rom, hvor noen ble anvendt til representative formål, mens andre var av mer privat karakter. Salón de Embajadores (ambassadørenes sal) er et av de rommene som man bør ta seg god tid til å se. Det har et helt imponerende tak! Det er en kuppel med fantastiske ornamenter i gips i imponerende geometriske mønstre.
 
Å besøke kongen her på 1400 tallet, hvor mange andre land bygde i sten og tre, må ha vært en både ydmyk og fabelaktig opplevelse. Sidene i rommet er utsmykket med gips-dekorasjoner, og både arabiske og kristne symboler blander seg med hverandre her.
 
Patio de las Muñecas
Den vakre Pasjo 
de las Muñecas 
(Dukkegården) førte inn til de private kamrene på slottet. Gården er oppkalt etter de små hodene som er skjult blant dekorasjonene på buene
 
Disse hodene kan være svært vanskelige å finne, så i bildet til høyre er det satt inn litt hjelp.  
 
Gården var åpen og kun i en etasje inntil 1833 da den ble restaurert, utvidet med en etasje til og fikk et glasstak over.
 
Fra det sydøstlige hjørnet av Pedros palass fører en trapp opp til Carlos Vs værelser på øverste etasje av det gotiske palasset. Disse elegante hallene og deres store vinduer med utsikt over hagen vil bestemt virke bekjent for fans av tv-serien Game of Thrones, da mange av scenene er filmet her.  
 
Carlos V's værelse
 
Den andre siden av det gotiske palasset har utsikt over Pasjo del Crucero (reisehagen), som opprinnelig var den øverste etasje av det tidligere mauriske palasset. Det sies at den opprinnelige gården inneholdt appelsintrær, hvor frukten kunne plukkes av dem som gikk i gangene i den øverste etasjen. Den opprinnelige stueetasjen ble dessverre fylt opp da den ble skadet under det store jordskjelvet i Lisboa i 1755.
 
Under det gotiske palasset ligger en gjemt juvel som mange dessverre overser under deres besøk her. Her ligger de spetakulære Baños de Doña María de Padilla (Doña María de Padillas bad). Hun var Pedro I’s elskerinne, og selv om tanken om å bade i denne atmosfæren og det nesten surrealistisk lyset som kommer inn fra enden av kammeret, så har ingen badet her. bassenget er rent faktisk en regnvannstank. Man kommer inn via en smal dør ved Fuente de Mercurio ( Kvikksølvsfontenen)
 Baños de Doña María de Padilla, Doña María de Padillas bad
 
Tilbake i den innledende gården, Pasjo de la Montería, ses en gul bygning. Dette var den forretningsmessige delen av slottet. Her holdte Casa de Contratación (handelshuset) til. Det ble grunnlagt i 1503 av Isabel la Católica for å føre tilsyn med alle aspekter av handelen med den nye verden, og her ligger også Cuarto del Almirante (admiralens hall), hvor oppdagelsesreiser og beskyttelse av flåten ble organisert.
 
På øverste etasje i Pedros I´s palass ligger de kongelige kvarterer. Disse kan kun besøkes på en spesiell guidet tur og med en annen type billett, men de er fascinerende å se og omfatter Salon de Audiencias, og Pedro I´s soveværelse.  Man kommer dog ikke inn og ser den nåværende kongelige families private værelser.
 
Pasjo de las Mujeres, "Damenes gård"
 
Bak palasset ligger hagene, en fantastisk blanding av små gårder, fontener og formelle og uformelle hager. Disse avskjermes fra palassene av blant annet “den groteske mur”, som er muren i Pasjo de las Mujeres (damenes gård). Denne muren er dekorert i italiensk renessanse stil og var opprinnelig en del av den ytre veggen av byen. Lenger inne i hagen ligger La Galería del Grutesco (det groteske galleri), som deler hagene i to deler. Galleriet har en innvendig gangbro som gir en fantastisk utsikt over hagen.
 
Hagen sett fra La Galería del Grutesco, "Det groteske galleri"
 
Gå på oppdagelse i de mange hager, små lysthus og fontener. Hagene har en imponerende samling av palmer og trær, som er hentet hit fra hele verden. Det er også en rosehage, en hekkelabyrint og frittgående påfugler over hele hagen. 
 
Nyttig informasjon:
Sett gjerne av en halv dag til dette besøket. Her er mye å se på. 
Der er en kafé i den nordlige delen av hagen. Her serveres både drikkevarer, sandwich og kaker. Det er mulig å nyte sine innkjøp både innenfor eller ved et bord utenfor. 
Det er toaletter flere steder rundt på hele området.
 
Åpningstider:
Oktober til mars: Mandag til fredag fra kl. 9:30 til kl. 17:00.
April til september: Mandag til fredag fra kl 9:30 til kl. 17:00
Lukket den 1. og 6. januar, langfredag og 25. desember
 
Priser:
Alminnelig billett: €9,50
Alminnelig billett til pensjonister (pass skal fremvises, annen legitimasjon kan ikke benyttes): € 2
Alminnelig billett til studerende ( id skal fremvises, annen legitimasjon kan ikke benyttes): € 2
Billett til de kongelige gemakker på 1. etasje: €4,50
Barn skal være i følge med en voksen. 
Funksjonshemmede og barn under 16: gratis adgang ( husk dokumentasjon)
 
Mandag: April til september fra kl 18:00 til kl. 19:00 og oktober til mars fra kl. 16:00 til kl. 17:00: Gratis adgang. 
 
NB: Det slippes inn maksimalt 750 personer i hele monumentet om gangen. Når dette antall oppnås slipper det ikke flere inn før noen er gått ut igjen. Så kom gjerne tidlig.