Oppdag lidenskapen i flamenco-dansen i Sevilla

Se en flamenco-danseklasse

Flamenco, sevillanas og den store Aprilfesten i Sevilla

 

Flamenco er sterkt knyttet til den vakre andalusiske hovedstaden Sevilla. Andalucía-regionen i Sør-Spania er fødestedet til denne tradisjonelle kunstformen som omfatter både gitar, sang og dans. Hvert år feirer byer og landsbyer – pueblos –  over hele Andalucía sin historie og tradisjoner med ukelange feiringer i form av feria´er.

Flamenco-dans ved Feria de Abril i Sevilla

I de fleste byene finner feria´ene sted i løpet av sommermånedene – vanligvis i august. Men på grunn av de ekstremt høye temperaturene i Sevilla denne måneden, har byen lagt sine festligheter til april og kaller den ”Feria de Abril” eller på norsk; Aprilfesten.

Hesteridning ved Feria de Abril i Sevilla

Sevillas ”Feria de Abril” omfatter en rekke andalusiske tradisjoner, inkludert bl.a. flamenco, sevillanas og spansk hesteridning. Samtidig nytes tradisjonell andalusisk mat og drikke til. Det er framføringer av flamenco og sevillanas av både profesjonelle og amatørdansere, så vel som av de som bare danser for moro skyld. Sevillanas er en dans som ligner flamencoen og som kommer – slik navnet også antyder – fra selve byen Sevilla med sine tradisjoner og mange historiske bygninger.

Flamenco-dans i Estudio Flamenco

For et utrent øye synes de to dansestilene sevillanas og flamenco å være svært like, men det er likevel noen forskjeller. Koreografien bak sevillanas er enkel fordi det er en dans som er ment for par. På grunn av de relativt enkle trinnene, gir den et nyttig grunnlag for dansere som senere vil lære flamenco.

 

Lidenskapen bak flamenco´en

 

Opprinnelig var flamenco ikke noe man danset etter musikk, men ble i stedet ledsaget av en rytmisk håndklapping kalt "toque de palmas" og sanger som ble kalt "cante". I dag er moderne flamenco vanligvis ledsaget av gitar og andre instrumenter som "cajón", en firkantet ”trommekasse”.

Flamenco-gitar og sang i Estudio Flamenco

Flamenco er en svært lidenskapelig og ekspressiv kunstform. Gjennom bevegelsene, kroppsspråket og ansiktsuttrykkene uttrykker og utstråler flamencodanserne sterke følelser som glede, lidenskap, kjærlighet, bitterhet, tristhet og sorg.

Flamenco-dans i Estudio Flamenco

Danserens uttrykksfulle kroppsspråk og de ledsagende sangene skaper en visuell fortelling for publikum.

Flamenco-dans i Estudio Flamenco

Bevegelsene og trinnene i flamencodansen er overdrevne og nesten aggressive: Spark og tramping med føttene, armer som overraskende slår ut, svingende skjørt og sjal, raske hopp og spinn – fulgt opp av sterke og dramatiske grimaser. Alt hører med til framføringen.

 

Flamenco´en i det 21. århundret

 

Flamenco-tradisjonen lever fortsatt i det 21. århundret, og den blir fortsatt praktisert av danseløver og entusiaster, ikke bare i Spania, men over hele verden. Nesten alle byer i Spania tilbyr undervisning i flamenco, med både dans, gitar og sang. De siste årene har dansen blitt svært populær i USA og Japan. Faktisk har Japan nå flere flamenco-skoler enn Spania!

Flamenco-dans i Estudio Flamenco

Man kan begynne å lære flamenco fra man er tre år gammel. De eneste kravene er at du har et par spesielle flamenco-sko og eller en sterk kjærlighet til dansen.

 

Skoene til flamenco-dansere

 

Flamenco-skoene er den viktigste delen av utstyret til danserne. Mannlige flamenco-dansere bruker vanligvis støvler med hæl, mens de tradisjonelle skoene til kvinner har en liten hæl og en stropp eller snørebånd for å feste skoene.

Flamenco-sko og dans i Estudio Flamenco

Hælen er vanligvis mellom 2,5 cm og 7 cm høy og finnes i tre forskjellige former; "standard", "carette" (buet) eller "cubano" (kort og tykk). Skoene har også metallbeslag innebygd i hælen, noe som forsterker lyden av fotarbeidet (som i stepping). Dette er avgjørende når danseren har kommet opp på et høyt ferdighetsnivå og lettere kan følge rytmen i musikken.

 

Holder tradisjonene levende

 

Dagens flamenco-elever omfatter alt fra små barn, til tenåringer og voksne. Det finnes ingen aldersgrense. Dette viser at flamenco ikke er en utdatert tradisjon, men en elsket og beundret skikk som fortsatt nytes og praktisert av alle aldre.

Flamenco-danseklasser for barn i Estudio Flamenco

For utlendinger kan Spanias opptatthet av å feire sine skikker og tradisjoner virke eiendommelig, men dette engasjementet sørger for at Andalucías fargerike historie blir holdt i live og nytes fra generasjon til generasjon.

Flamenco-dans i Estudio Flamenco

Turister og andre besøkende er alltid velkommen til å bli med på feiringene. Om du vil besøke Andalucía og fordype deg i flamenco, så finn den perfekte ferieboligen i Sevilla og bruk tiden på å utforske historien, tradisjonene og kulturen som denne fantastiske byen har å tilby.

 

En særlig takk til Esther Vélez og all studentene ved Estudio Flamenco i Sevilla for samarbeidet om denne artikkelen.