Maraton og andre løp i Spania

I løpet av de siste årene har løping fått en enorm popularitet på grunn av fitness-trenden som preger sosiale medier og mye av populærkulturen.

 

Maraton, halvmaraton, løp og hinderløp av alle slag dukker opp over hele verden, og stadig flere mennesker deltar. Spania følger raskt etter og har flere store internasjonale begivenheter på både fastlandet og på øyene.

 

De fleste av løpene i Spania går gjennom fantastiske naturlandskap. Kombinert med det tempererte klimaet i vinter-, vår- og høstmånedene, gjør dette omgivelsene perfekte for løping.

 

Vil du være med? Nyt ferien i Spania og oppdag de beste løpene.

 

Maraton i Valencia

1. EDP Bilbao-nattmaraton 

 

I oktober finner den tolvte utgaven av «EDP Bilbao Night Marathon» sted. Deltakerne kan teste ferdighetene gjennom hele byen og samtidig se og oppleve de mest framtredende landemerkene. I 2019 var antall deltakere «all-time-high» med nær 12.000 løpere fra 54 forskjellige land.

 

EDP Bilbao Night Marathon er en del av Royal Spanish Athletics Federations (RFEA) offisielle arrangementer. Dette er det største maratonløpet som blir arrangert om natten, og målpasseringen er særlig spektakulær med feiringer og fyrverkeri.

 

Fra Nattmaraton-løpet i Bilbao

Bilbao Night Marathon tilbyr løperne tre forskjellige vanskelighetsgrader: Helmaraton, halvmaraton og et 10 kilometer langt løp kalt “Pirate Race”, som særlig er rettet mot amatører og folk flest. Løpet gir konkurrenter på alle nivåer sjansen til å oppdage og få et nytt og unikt perspektiv på byen.

 

2. Menorca Cami de Cavalls Epic 360º Trail

 

I november er Menorca Epic 360º Trail tilbake, et team-arrangement som er delt i tre etapper. Hver etappe i løpet som er åpent for både løpere og terrengsyklister, går gjennom forskjellige strekninger både langs kyst- og i innlands-Menorca. Dermed kan løperne nyte skjønnheten og variasjonen i naturlandskapet på denne øya.

 

Opp og ned på Menorca

Hvis du ikke drar til Menorca i mars, så husk at øya også byr på et nytt og utfordrende løpsarrangement tidligere på året. Compressport Menorca Camí de Cavalls Trail er en av de lengste og hardeste løpene i Europa. Løpere kan teste sine evner så vel som sine fysiske grenser mens de krysser langs kysten av denne vakre Middelhavsøya. Under det 185 km lange løpet, vil du passere paradisstrender, oppleve vakker panoramautsikt og utrolige raviner.

 

3. Kanariøyenes InfinityXtreme

 

InfinityXtreme-løpet foregår i Los Realejos, en by som ligger bare 10 km vest for Puerto de la Cruz på Kanariøya Tenerife. Denne sportsbegivenheten – en av de mest krevende på Kanariøyene – består av to tøffe løp i hinderløypestil og er bare forbeholdt de «sterke og modige».

 

Løpet har to vanskelighetsgrader: InfinityXtreme Sprint, som krever at løpere fullfører en fire kilometer lang hinderløype på mindre enn en time, og InfinityXtreme Radical der løpere må fullføre to runder i samme løype (totalt åtte km) på to timer eller mindre.

 

Det er plass til maksimalt 800 deltakere, så hvis du ønsker å delta, er det viktig å registrere deg så snart som mulig. På grunn av den internasjonale populariteten dette løpet har, finnes det også tilleggsprogram med aktiviteter som tiltrekker seg et stort og bredt publikum.

 

Ekstreme øvelser på Tenerife

4. Valencia-Trinidad Alfonso EDP Marathon

 

Valencia Marathon fant sted første gang i 1981 og har blitt arrangert hvert år siden den gang. Den temmelig flate ruten og de milde temperaturene i desember skaper optimale løpsforhold og gjør dette løpet ekstremt populært blant løpere i alle kategorier.

 

Både start og målgang for maratonløpet ligger i den spektakulære kunst- og vitenskapsbyen, utvilsomt et unikt sted å nyte løpet og alle aktivitetene som er organisert for anledningen. De siste meterne av løpet går over gangbroen som krysser bassengene utenfor og er en hyggelig måte for slitne løpere å avslutte løpet på.

 

Fra maraton i Valencia

5. Ibiza hel- og halvmaraton

 

I april arrangeres den fjerde utgaven av Ibiza Marathon. Løpet begynner om ettermiddagen, i byen Ibiza og passere gjennom noen av de mest interessante stedene på øya, til det når endepunktet i Santa Eularia des Riu.

 

Det forventes at rundt 3.000 løpere fra flere nasjoner vil delta, tiltrukket av optimale forhold og miljø. For å imøtekomme et bredere publikum, vil det også være en sportsmesse kalt Touribisport og et kortere løp som arrangeres samtidig.

 

Løpere kan bestemme seg for å delta i tre forskjellige løp: 21K + 21K stafett, 20K eller 12K løp. Det første er et nytt løpskonsept der to personer løper halvparten av distansen til en vanlig maraton hver. 20K tilsvarer den klassiske distansen til en halvmaraton, mens 12k er dedikert til idrettsutøvere som er vant til å løpe kortere distanser. 

 

I mai arrangeres Ibiza Half Marathon med start i innlandet i San José og med målgang ved kysten i byen Ibiza.

 

Løping på Balearene

6. Ultra Run Sierra Nevada 

 

Ultra Run Sierra Nevada-løpet, som finner sted i april, tiltrekker seg hundrevis av løpere fra hele verden som ønsker å teste utholdenheten sin i de spanske fjellene.

 

Utgangspunktet for løpet kan ikke bli bedre; nemlig det historiske sentrum i Granada under Alhambra-palasset. Ruten krysser deretter gjennom fjellkjeden Sierra Nevada til skianlegget Pradollano. Ultra Run Sierra Nevada har tre forskjellige kategorier: 100 km Ultra, 62 km Trail og 40 km Maraton.

 

Fra Ultra-løpet i Sierra Nevada

 

7. Halvmaraton i Fornells på Menorca

 

Dette løpet er perfekt om du vil oppleve den utrolige naturen på Menorca på en annen måte. Datoene for løpet er foreløpig ikke bekreftet.

 

Halvmaraton som er 21 kilometer, går fra Es Mercadal og krysser El Camino de la Tramuntana før den ender i landsbyen Fornells. Hele ruten tilbyr en fantastisk utsikt, og den milde middelhavsbrisen gjør absolutt løpet lettere. For å komme til Es Mercadal settes det opp spesielle shuttle-busser fra Fornells, og bussbilletter kan reserveres når påmeldingsavgiften kjøpes online.

 

Det finnes også en kortere og mer urban løype på 10 kilometer. Den starter og slutter i den vakre fiskerlandsbyen Fornells.

 

8. Málaga-maraton

 

I desember, går startskuddet for Málaga Marathon, av mange ansett som et av de beste maratonløpene i Spania. Ruten er ganske flat og rett og passerer hovedattraksjonene i byen: det historiske sentrum, samt havnen og promenaden.

 

Mange løpere roser arbeidet med maratonarrangørene. Hvert år forbedres nemlig løpet og dets fasiliteter, i henhold til meninger og forslag fra både løpere og tilskuere. Malaga Marathon har en rekke boder, fem av dem med medisinsk assistanse, som dukker opp oftere når løpere nærmer seg målstreken.

 

Maraton i Málaga regnes som et av Spanias beste

9. Tenerife Bluetrail

 

Tenerife Bluetrail er Spanias høyeste løp og et av de vanskeligste i Europa. Det må være noe spesielt ved dette løpet, for i løpet av de første tre ukene av påmeldingen i 2019 var allerede 2.000 av de 2.700 plassene reservert.

 

Fra Bluetrail-løpet på Tenerife

Kanskje skyldes populariteten at dette unike løpet starter på havnivå, for deretter å stige opp til 3.500 meters høyde og krysser vakre vulkanske landskap, til det når den høyeste toppen av Spania, Teide. Eller kanskje er det først og fremst fordi Tenerifes nattehimmel har blitt tildelt «Starlight-sertifisering» for sin høye kvalitet som tilbyr løpere en fantastisk og unik utsikt  over stjernehimmelen og universet.

 

Tenerifes tøffe Bluetrail-løp

Tenerife Bluetrail har fire forskjellige varianter: 101,5 km Ultra, 71 km Trail, 44 km Maraton og 20 km Halvmaraton. For idrettsutøvere med nedsatt mobilitet er det laget tre kortere ruter: 1,2 km, 3,7 km og 8 km. Full informasjon om Tenerife Bluetrail finnes du på den offisielle nettsiden.

 

10. EDP Rock 'n' Roll Madrid Hel- og halvmaraton

 

I september arrangeres Madrid Marathon, bedre kjent som EDP Rock 'n' Roll Madrid Marathon, som forventes å bli den mest populære i dette maratonløpets historie, med inntil 37.000 deltakere.

 

Ruten passerer de viktigste attraksjonene i byen, bl.a. Puerta del Sol, det nye stadionet til fotballklubben Atletico Madrid og ender til slutt ved «Fuente de Neptuno» ved siden av den store Retiro-parken. Underveis vil løperne passere boder med drikke og andre forsyninger, samt livemusikk, noe som gjør dette maratonløpet til et av de mest livlige i Spania.

 

Løp og Rock´n´Roll i Madrid

Det er tre forskjellige kategorier: 42 km maraton (maks. kapasitet: 15.000 deltakere), 21 km halvmaraton (maks. kapasitet: 17.000) og et kortere løp på 10 km (maks. kapasitet: 7.000). 

 

11. Sherry-maraton i Jerez de la Frontera

 

Om løping er en lidenskap, samtidig som du også ønsker å oppdage og nyte andre kulturer, er dette arrangementet noe for deg. Sherry Marathon i Jerez de la Frontera i Andalucía gir muligheten for å kombinere sport med besøk på mange av de gamle bodegaene som viser historien bak «sherryregionens hovedstad» og dens kulturelle tradisjoner.

 

De første kilometerne av ruten går gjennom bygatene og tar deg med til Jerez´ imponerende naturlandskap, et landskap av slakke bakker og uendelig med vingårder som ligger dynket i den varme, andalusiske solen. For å la deg dykke enda mer ned i vinkulturen som gjennomsyrer dette landet, får du også muligheten til å velge mellom vann og et glass sherry etter målgang!

 

I tillegg til maratonprogrammet er det flere andre aktiviteter som utfordrer deltakerne til å utforske andre attraksjoner i Jerez.

 

Sherry maraton - Jerez de la Frontera

 

Som du ser, finnes det mange løpsarrangementer i Spania som etter smak og behag; fra terrengløp og kyststier til urbane gateløp og hinderløyper. Løpere får utfordre sine personlige grenser mens de opplever skjønnheten i Spanias byer, landskaper, fjell og strender.

 

Hvis du vil løpe, delta i spenningen, utforske Spania og slå dine egne rekorder, må du ikke nøle med å registrere deg så fort som mulig.

 

Anbefalte artikler for deg: