De beste gastronomiske opplevelsene i Spania

Hvis det å oppdage nye retter og smaker er en viktig del av dine reiseopplevelser, kan du ta en titt på guiden vår. Den viser deg de mest spennende gastronomiske begivenhetene.

 

Spansk gastronomi handler om mye mer enn paella og tapas. I årevis er kulinariske festivaler blitt holdt over hele landet for å markedsføre de mest typiske eller populære rettene i et bestemt område og for å demonstrere de nyeste innovasjonene på det spanske kjøkken.

 

Kokkekunst på restauranten til Jose Carlos García

1. Madrid gastrofestival

 

Nummer én på listen vår er én av flere gastronomiske begivenheter i Spania: Madrid gastrofestival. De beste restaurantene, museene, markedene og butikkene i Madrid møtes her for å tilby et bredt utvalg av smaker og lukter.

 

Festivalprogrammet inkluderer innovative menyer laget av internasjonalt anerkjente kokker, matlagings-workshops, kulinariske «matstier» og gastronomiutstillinger i noen av de viktigste museene i byen. Cøliakere er også velkommen og blir godt ivaretatt fordi årets festival tilbyr glutenfrie menyer slik at alle blir mette. En dag på Madrid gastrofestival er en flott mulighet til å oppdage de siste kulinariske trendene.

 

 

Gastrofestival Madrid

2. El Festival Transfronterizo del Gurumelo i Villanueva del Fresno i Extremadura

 

Denne festivalen som også kalles "The Gurumelo Transfrontier Festival" finner sted i mars i byen Villanueva del Fresno i Extremadura. Dette er en soppfestival som feirer en bestemt soppart som finnes i Sør-Europa, kjent som "Amanita ponderosa" eller "gurumelo".

 

Soppfestival i Extremadura

Denne spesielle soppen er svært vanskelig å finne, og hvert år strømmer hundrevis av mennesker fra Spania og Portugal til denne festivalen i håp om å finne gurumelo under en av arrangementets guidede turer. For alle som ikke liker å ferdes ute i naturen, finnes det andre aktiviteter de kan glede seg over, for eksempel kulinariske verksteder, smaksprøver, konserter og utstillinger.

 

3. Barcelona øl-festival

 

Denne festivalen er en av de største ølfestivalene i Sør-Europa der ulike bryggerier presenterer sine produkter. Hvis du har sans for øl, produksjonen og utvalget av smaker og teksturer som tilbys, anbefaler vi at du planlegger en tur til Barcelona i slutten av mars og besøker denne morsomme festivalen.

 

Barcelona ølfestival

Det er absolutt verdt å ta turen og prøve noen av de 350 forskjellige ølvariantene som tilbys, inkludert belgiske, engelske og russiske blandinger. Brau Beviale vil også ha en stand her, for – som ekspertene vet – er dette en av de mest berømte ølfestivalene i verden.

 

4. Kirsebærblomstringsfestivalen i Valle de Jerte i Extremadura

 

Extremadura er en gastronomisk fryd, og når våren gjør sitt inntog, består naturen her av fantastiske, vakre og grønne daler. Med det milde været gjør også de mer enn én millioner blomstrende kirsebærtrær-åsene i Jerte-dalen til et rosa-hvitt, drømmeaktig og idyllisk landskap.

 

Kirsebærtrær i blomstring i Valle de Jerte

Kirsebærblomstringsfestivalen har en rekke faser som varer fram til begynnelsen av mai. De første ukene er kjent som “Despertar del Valle” eller “Skogens oppvåkning”, fra april og utover foregår ”Floración de Los Cerezos” eller ”Kirsebærtreblomstringen” og i begynnelsen av mai setter den fantastiske ”Lluvia de Pétalos eller «Kronblad-regnet» en fantastisk slutt på månedene med skjønnhet. Ulike gastronomiske og kulturelle feiringer finner sted i de forskjellige byene i dalen, inkludert guidede turer og håndverksmarkeder.

 

5. Vivid-vinfestival i Empordà på Costa Brava

 

I april finner vi denne vinfestivalen på Costa Brava. Hvis du elsker av vin, kan vi forsikre deg om at denne festivalen vil oppfylle dine forventninger.

 

Vinfestivalen Vino de Vidid på Costa Brava

Med mer enn hundre forskjellige aktiviteter, inkludert vinsmaking, vinterapibehandlinger, naturutflukter, åpne dager og spesialiserte aktiviteter for fagfolk i industrien, er det noe for enhver smak på denne festivalen i Empordà-regionen.

 

6. Den internasjonale paella-konkurransen i Baskerland

 

Hva kan være en mer perfekt setting for å nyte en god paella enn toppen av en klippe med utsikt over det rolige kantabriske havet? Dette er plasseringen av den internasjonale paella-konkurransen som finner sted hver juli i Getxo, en liten by i Baskerland. Konkurransen faller sammen med Saint James´dag som finner sted i Santiago de Compostela samtidig. Tusenvis av mennesker samles i skyggen av Aixerrota (vindmølle på baskisk) for å prøve og glede seg over hundrevis av forskjellige typer paella som konkurrerer.

 

Paella

Komplettert av vakre landskap, den utrolige utsikten over Getxo-bukten og krydret med den salte havbrisen, tilbyr denne festivalen de besøkende ikke bare sjansen til å smake på noen av verdens beste paellaer, men også til å suge inn den åndelige atmosfæren fra de vakre og historiske omgivelser .

 

Baskerland er også vertskap for "Feria de Primavera de la Miel" eller «Vårhonnings-festen» som feires i den vakre lille byen Antoñana på fjellet Alavesa. Messen finner sted i mai, og her kan du hente litt lokalt produsert, hjemmelaget honning og andre produkter som er typiske for baskisk gastronomi.

 

7. Pulpo Festival i O Carballiño i Galicia

 

Takket være den høye kvaliteten på vannet som renner gjennom de galiciske elvene, skiller alt som fanges i disse farvannene ut områdets smaker og friskhet. Med sin umiskjennelige struktur og en litt paprikakrydret smak, er “pulpo á feira” (blekksprut) en av de mest populære oppskriftene blant lokalbefolkningen og i byen O Carballiño i Ourense. De hyller denne smakstilte blekkspruten med en fest som tiltrekker seg store folkemengder år etter år.

 

Blekksprut på galisisk måte

Denne festen som feires i begynnelsen av august, startet som en enkel happening blant venner, men med årene har den vokst i popularitet og prestisje og tiltrekker seg nå tusenvis av mennesker fra hele Spania som vil feriere i Galicia og som er ivrige etter å smake denne lokale delikatessen.

 

8. The Cocido Montañés-festivalen i Ucieda i Cantabria

 

Hvis du liker hjemmelaget mat, benytt muligheten til å besøke Fiesta del Cocido Montañés som finner sted første søndag i september i hjertet av Saja-Besaya naturpark i Cantabria. På et naturlig sted med stor skjønnhet kan du prøve den mest typiske retten i området "el cocido montañés", som er en type lapskaus laget med svinekjøtt, bønner, kål og lokale poteter.

 

Cocido Montañés fra Ucieda

For å hjelpe fordøyelsen, kan du delta i en konkurranse med tradisjonelle idretter som tresnitt, eller til og med delta i en av de regionale dansene til lyden av sekkepiper.

 

9. Den iberiske skinkefestivalen i Aracena i Andalucía

 

Hver oktober arrangeres den iberiske skinkefestivalen i Sierra de Aracena i Huelva, full av kulinariske aktiviteter for å begeistre sansene våre og tilfredsstille appetitten. Festivalens "ruta de la tapa" eller "tapas-rute" tar besøkende med på en omvisning i lokale barer og restauranter som alle deltar i et tilbud på to tapas for € 2 hver. Etter hvert besøk vil baren eller restauranten stemple det lille kortet eller "tapaporte", og når turen er slutt kan besøkende stemme på sine favoritt-tapas.

 

Festivalens avslutningsarrangement er en av de mest etterlengtede. Det arrangeres en konkurranse kalt "Din vekt i skinke", der konkurrenter kan vinne sin egen vekt i iberisk skinke som en premie. Skjæring av skinke regnes som en kunst, så ikke gå glipp av "Concurso de Cortadores" eller "Skinkeskjære-konkurransen".

 

Skinkefestivalen i Aracena

I likhet med den iberiske skinkefestivalen, finner du også kastanjefestivalen i Andalucía. Den hedrer den smakfulle og søte kastanjen. De nøyaktige datoene for denne festivalen varierer fra år til år, men den avholdes vanligvis i november. Feiringen foregår ved å dele ut mer enn 300 kilogram kastanjer og inntil 200 kilogram søtpoteter på hovedtorget i vertsbyen. Inntil 3.500 mennesker kommer hvert år for å glede seg over disse delikatessene, i tillegg til den deilige og tradisjonelle karnemelken som er så typisk for Alcaucin.

 

10. Ostefestivaler

 

Lukten av ost gjennomsyrer luften i Spania. Besøkende kan glede seg over matlagingsworkshops, smaksprøver, utstillinger, omvisninger og mer gjennom hele året.

 

"Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastor" er en av de mindre, men fortsatt populære ostefestene. Det feires i oktober, og det viser noen av de beste ostene fra Baskerland. Besøkende kan også smake på typiske lokale produkter som sider, viner og stekt lam.

 

Baskisk ostefestival

Oktober er også måneden da "La Semana de la Torta del Casar" eller "Casar-kake-uken" finner sted i Cáceres i Extremadura. Kaken til Casar er egentlig ikke en kake, men et stort osthjul, og festivalen feirer med en rekke aktiviteter, inkludert smaksprøver av europeiske oster og Torta del Casar restaurant-ruter.

 

Ostelskere kan besøke en annen spesiell begivenhet kalt Trujillo-ostefestival som arrangeres i Extremadura. Denne messen finner sted i mai, og her kan du finne et fantastisk utvalg av noen av de beste nasjonale og internasjonale ostene ledsaget av en mangfoldig kulturell agenda.

 

11. Cava-høsting i Penedés

 

Ønsker du en opplevelse av høykvalitets vinturisme i et uslåelig miljø? Ikke gå glipp av “La Verema del Cava” eller “Cava-høstingen” i Penedés, der de viktigste vinprodusentene i Penedés-området åpner sine dører. Her kan besøkende oppdage hemmelighetene og historien til cava, den mest typiske drinken i Catalonia.

 

La Verema del Cava i Catalonia

Det finnes en rekke aktiviteter som inkluderer vingård-omvisninger i månelys, filmvisning, levende musikk og smaksverksteder. I tillegg samarbeider de mest populære restaurantene i Penedés med festivalen og tilbyr smaksmenyer med lokale oppskrifter.

 

I desember finner også festivalen Gallo de Vilafranca sted i Vilafranca, hovedstaden i Penedés. Denne festtradisjonen dateres tilbake til middelalderen, og her kan besøkende smake på flere retter basert på den berømte "Gallo del Penedés" eller "Penedés-hane", akkompagnert av viner fra dette området.

 

Som du kan se fra vår guide for gastronomiske arrangementer, handler ikke alt i Spania om tapas og paella. Dette er bare et utvalg av det mangfoldige spekteret av gastronomiske begivenheter som finner sted i Spania i år, men som du kan se er det et stort utvalg og noe som passer enhver smak.

 

Bruk dette til året til å oppdage det beste fra spansk gastronomi!

 

Anbefalt lesning: