Fem fine vinregioner i Spania

Det er ikke vanskelig å spise godt når man er på ferie i Spania. Ei heller å finne gode viner. Spesielt hvis du nyter en vin fra en av de følgende regionene.

Rioja

Vingården San Vicente de la Sonsierra - La Rioja

Uten tvil en av den spanske vinverdenens fremste regioner, og Rioja har etterhvert opparbeidet seg et rykte som setter den på toppen av de fleste vinkritikeres anbefalingsliste. Og den er minst like populær blant den vanlige spanjol som blant puristene, og det selges over 350 millioner flasker herfra i året. Hovedsaklig en rødvinproduserende region, men det produseres også noen hvite og rosé varianter.

Du vil finne den autonome provinsen La Rioja, som området har fått sitt navn fra, nord i Spania. Ta turen til gågaten Calle Laurel i hovedstaden Logroño, hvor du vil kunne redusere en eventuell bakrus av medfølgende glass vin med pintxos, Nord-Spanias versjon av tapas.

Ribera del Duero

Ribera del Duero vingård

Hvis du liker vin med en sofistikert finish, er Spanias nest største vinregion Ribera del Duero verdt et besøk. Regionens særegne smak kommer som en følge av temperaturen. I løpet av sommeren kan det bli så varmt som 38 º C, men da temperaturen faller kraftig om natten, resulterer dette i en intrikat aroma.

Ribera del Duero er også regionen du vil finne Spanias mest fantasifulle vingårder. Mange av dem ligger opp til over 850 meter over havet, noen ligger langs bankene til elven Duero, mens andre igjen klamrer seg til kalksteinsklippene. Deriblant Vega Sicilia, en av Spanias mest berømte vingårder, grunnlagt i 1864 av en spansk grunneier som hadde studert vinproduksjon i franske Bordeaux.

Penedés

Vinranker i Penedes. Catalunya

Cava er Spanias champagne, og den katalanske regionen Penedés, en av landets største produsenter. Men det er ikke de sprudlende dråpene som produseres i et av Spanias eldste vinområder, også rødvin produseres her, og lagres på eikefat for å tilføre det lille ekstra. Det solrike middelhavsklimaet bidrar til mange gode viner, som er en glede å nyte.

Et høydepunkt på turen er en stopp i Vilafranca del Penedès, hovestad i Alt Penedès regionen. Beliggende mellom Barcelona og Tarragona, er byen vert for mange gastronomiske arrangementer og markeder, og det finnes et eget vinmuseum man kan besøke.

Jerez

Jerez de la Frontera -Sherryens hjemsted

Alle betydningsfulle mennesker i Spania har gjennom tidene signert en tønne i en av Jerez de la Frontera berømte bodegaer. Selv om de har måtte sette et glassdekke over en av dem, signert av den fascistiske diktatoren Francisco Franco, da alt spyttet fra den alle tradisjonelt venstreorienterte lokalbefolkningen, begynte å råtne veden.

Denne kommunen er mest berømt for sin eksport av sherry, selv om andalusianerne gjerne nyter en tipple også. 

La Geria

Lanzarote - La Geria vingård

 

En 20 minutters kjøretur fra Arrecife lufthavn og du er i hjertet av Lanzarotes viktigste vinproduserende region, La Geria. Besøk museet i El Grifo, et av de eldste i Spania, som fremstår som det var tilbake i 1775.

La Geria er ikke en gjennomsnittlig vinregion. Vinrankene er plantet i hull, som er gravet ut i øyas vulkanske bergarter. Disse hullene er deretter toppet med Picon, en vulkansk aske, som lagrer og beholder morgenduggen, og bevarer jorden overraskende svampete.