Vintur til Katalonia: vinsmaking i Penedès

Katalonia er et land gjennomsyret av tradisjoner innen vinproduksjon som kan dateres tilbake til det 7. århundre f.Kr., da de første vinstokkene i dette nord-østlige hjørnet av Spania ble plantet i regionen Penedès. Mindre enn en times kjøretur fra dagens moderne metropol i Barcelona vil en tur gjennom Penedès føre deg gjennom flott natur, vakre fiskevær, og en mengde bodegaer med utsikt til de gåtefulle toppene i Montserrat.

Penedès Vinregion

På grunn av nærheten til havnen i Barcelona, vokste Penedès raskt til å bli en ledende eksportør av katalansk vin, og frem til denne dag regnes den autonome regionen som en av landets beste produsenter. Middelhavsklimaet, det varierte landskapet og jordblandingen gir et mangfold i området hvor man kan smake en veritabel bukett av aromaer og karakteristiske smaker. Nesten alle flasker med Cava stammer fra denne regionen, så enhver omtale av Penedès har en tendens til å fremkalle bilder av denne fantastiske musserende vinen.

For å kunne smake på disse vinene direkte hos kilden kan du leie et hus på landet i Katalonia, og finne den perfekte basen for å utforske disse fantastiske landlige omgivelsene.

Cava

I denne artikkelen dykker vi inn i den katalanske landsbygda og markerer punktene av interesse i Penedès' vinregion. Vi gir deg informasjon om vinturer, tilbyr lenker til relevante nettsteder, og gir råd om de beste stedene å markere på din reiserute under den neste ferieturen til Spania. Underveis vil du lære om viktigheten av Cava i regionen, du vil kunne utforske forskjellige muligheter for vinturer, få en innføring i regionens hovedstad Vilafranca del Penedès, og kanskje falle for sjarmen til den vakre fiskerlandsbyen Sitges. Hvis du er ute etter å se hva som finnes utenfor Barcelona og se hva annet Katalonia har å tilby, kan vi sterkt oppfordre deg til å vurdere vår "Ruta del Cava".

Valley Penedès, Katalonia

En kort introduksjon til spanske viner

Med en lang historie innen vinproduksjon og med et ideelt klima for dyrking av druer, bør det ikke komme som noen overraskelse at Spania er en topp global produsent av berusende drikke, og at landet eksporterer nesten en fjerdedel av all verdens vin. Det er også lett å forstå hvorfor disse viner av høy kvalitet er så etterspurte, spesielt etter at man har smakt en god Rioja, Ribera del Duero, eller Albariño. Det er noe om spanske viner man ofte ikke skjønner, og det er imidlertid at Catalonia, den autonome regionen mest kjent for sin kosmopolitiske hovedstad Barcelona, også er kjent for mer enn bare den glitrende storbyen: den er også en av landets største vinproduserende regioner og opprinnelsessted til flere internasjonalt anerkjente merkevarer.

Katalansk vingård

Anerkjent som fødestedet til Cava legger vinregionen Penedès også beslag på flere andre viktige forskjeller, blant annet de eldste vingårdene og den største mengden av produksjon. I tillegg til Cava og Penedès som begge er beskyttet under den spanske opprinnelsesbetegnelsen, som bekrefter at produkter som bærer sine respektive navn følger visse standarder for kvalitet og metoder for produksjon.

Noen ganger referert til som "Det Skjulte Toscana", dalene som finnes i hele den katalanske landsbygda er bokstavelig talt dekket av vinranker.

Katalonia er vel ansett i verdens vinsamfunn, med et mangfold av DOs og kritikerroste regioner innen produksjonen. Inkludert Priorat, Empordà, Tarragona, og Conca de Barbera. For vinentusiaster vil et besøk i alle disse regionene være det vel verdt, men hvis du planlegger en tur rundt Penedès kan du planlegge å tilbringe noen av dine netter i området ved å leie et hus på landet i Barcelona, så du kan holde deg i nærheten av de omliggende vingårdene.

Bodegas Sumarroca

Cava: Utpreget Katalansk

Kanskje har du smakt Cava ved spesielle anledninger, og funnet liten forskjell fra den franske Champagne. Hold fast på dine tanker, for denne sprudlende spanske drikken blir markedsført av produsentene som tydelig katalansk. Og det er sant at prosessen for å lage Cava, kjent som den tradisjonelle metoden, er basert på de samme teknikkene som brukes for å lage fransk Champagne. Men druene som brukes i Cava er for det meste lokale spanske varianter som Xarel·lo, Parellada og Macabeo.

Katalansk Cava

Avhengig av hvor mye sukker som tilsettes før den andre gjæring, får Cava gitt en verdi av sju grader av "tørrhets-klassifikasjoner", alt fra Brut Nature (uten tilsatt sukker) til Dolç (over 50 gram sukker). Men det er imidlertid ingen maksimumstid som flasker kan oppholde seg i kjelleren, og opprinnelsesbetegnelsen fastsetter at musserende vin bør være minst 9 måneder gammel før det kan gis æren å kalles Cava. Høyere kompleksitet er vanligvis å finne i sprudledrikken etter å ha gjennomgått mer enn 15 måneder av aldringsprosessen , slik som Reserva og Gran Reserva.

Mens Cava i dag blir produsert i et par spanske regioner utenfor Katalonia, kommer fortsatt 95% av den deilige drikken fra den katalanske regionen i Penedès.

Du kan finne ut mer om hvordan denne sprudlende drikken er laget på Cava Instituttets hjemmeside, men en langt bedre erfaring kan være å besøke vinprodusentene i Penedès i egen person og se Cava produksjonen med egne øyne. Og selvfølgelig, når du først er der, kan du jo også få en smak på din egen favoritt og ta en flaske eller to med deg hjem.

Cava vingård i Penedès

Besøk Cavaprodusentene i Penedès

Mange vinprodusenter i Penedès tilbyr turer til sine vingårder, ofte med dagsturer som vanligvis varer rundt fire timer, hvor man får lære alt om metoder for dyrking og omsorgen for frukten. Deretter vil et besøk til en vingård vise deg første hånd hvordan man høster druer som gradvis blir omgjort til drikken så mange elsker. For mange besøkende vil et besøk i vinkjelleren hvor man kan se de aldrende flaskene være den mest minneverdige delen av turen, og selvfølgelig, ingen besøk er komplette uten å smake noen av kjellerens utvalgte viner. Gjerne sammen med innsiktsfulle forklaringer til hver enkelt variasjon. Noen vinprodusenter gir også forslag til hvilke viner som passer i kombinasjon med forskjellige katalanske retter, og andre igjen tilbyr interessante og underholdende workshops.

Hvis du er tilbøyelig til å kjøpe en flaske direkte fra bodegaen, finner du nok av tid til å nyte et glass om kvelden i et av våre komfortable feriehus til leie i Katalonia.

Penedès regionen

Over hele Penedès er det mange vingårder man kan velge blant for å avlegge et besøk, men vi har valgt de vi mener har de beste og mest unike opplevelsene. Den enkleste måten å organisere en vinkjellertur på i Penedés er gjennom nettstedene for hver enkelt bodega du planlegger å besøke. For å hjelpe deg i gang har vi lagt ved den mest relevante informasjonen, samt lenker til de offisielle sidene hvor du vil finne oppdaterte planer, priser og kontaktinformasjon.

Cavas Codorníu

Med sin beliggenhet i et arkitektonisk slående moderne anlegg, tilbyr Cavas Codorníu de besøkende en opplevelse av unektelig fortreffelighet. Selve bygningen, tegnet av Josep Puig i Cadafalch på slutten av 1800-tallet, ble erklært en "National Historic" kunstnerisk monument av kong Don Juan Carlos i 1976.

Det å ta en tur gjennom dette historiske anlegget vil bringe deg med på en reise inn i Cavaens opprinnelse i form av ulike aktiviteter som guidede turer, frokost og lunsj mellom vingårder og vinsmakerkurs. Hvis du er begrenset til en enkelt kjeller for Penedés vinrute, så anbefaler vi å velge Codorniu.

Bodega Codorniu

Den tidligste produksjonen av Codorniu dateres tilbake til det 16. århundre, og er den eldste familiebedriften i Spania. Under de flotte bygningene lå en labyrint av underjordiske korridorer og rom, hvor gjæring og modning av Cava finner sted. Under besøket vil man få muligheten til å gå gjennom noen av disse rommene, i tillegg til hager og vingården. Selvfølgelig vil man også ha stor glede av å prøve en rekke av de beste vinene direkte fra kilden når man bestiller en tur med Cavas Codorniu.

Varighet: 90 minutter
Pris: Voksne 12€ • Ungdom (8-17) 8€ • Barn (0-7) Gratis Eldre / Spesielle tilfeller 9€
Språk: Katalansk, spansk, engelsk, muligheter for andre
Tider: Sjekk nettsidene for aktuelle datoer og tider
Kontakt: +34 938 913 342 eller reservas@codorniu.com

Cavas Freixenet

Den sprudlende Freixenet har sin opprinnelse med både motgang og tap, men ble brakt til livet igjen med en visjon og lidenskap viet vinentusiaster og ekteparet Pedro Ferrer & Dolores Sala. Etter Phylloxera pesten ødela deres fruktbærende vingårder, ble en nyplanting av hvite varianter foretatt med sikte på å produsere Catalan Cava. I dag er eiendommen eid og drives av samme familie som stolt åpner sine dører og invitere deg med på tur.

Cavas Freixnet, Catalonia

Freixenet tilbyr turer av alle typer, inkludert grunnleggende planlagte turer, personlige smaksprøveturer, besøk for store grupper, eller turer designet spesielt for familier med barn.

Cavas Freixnet, Katalonia

Barnas tur er en favoritt blant familier og starter med en underholdende audiovisuell presentasjon med forskjellige karakterer som forklarer produksjonen av Cava. Derfra tar en guide gruppen ned i kjelleren, som går fra den gamle "hulen" til de mer moderne fasiliteter i form av et miniatyrtog. Turen avsluttes med Cavasmaking for de voksne, mens de under 18 vil ha glede av å prøvesmake litt premium druesaft .

Tid: Fra 9:30 til 16:30
Språk: Spansk, katalansk, engelsk, fransk, tysk og russisk
Kontakt: +34 938 917 096 eller via hjemmesiden

Cavas Freixnet, Katalonia

Sumarroca

En annen fremragende bodega, som ligger i kommunen Subirats, er den berømte Sumarroca. Denne vingården tilbyr et mangfold av ulike turer og kurs i mange forskjellige varianter, og gir deg massevis av unike opplevelser å velge mellom. Velg blant smaksprøver på vingården, vin- og matkombinasjoner i en vingård, og man kan selv reise mellom arrangementene enten på sykkel eller i en åpen 4x4!

Glass med Cava Rosa

Som i mange av de mindre etablissementer, vil man få en mulighet til å møte familien og smake etablissementets fine produkter. Men her i de vakre vingårdene på den katalanske landsbygda kan man også bare la seg imponere av den naturlige stemningen. Hvilken bedre måte kan man oppleve skjønnheten og elegansen til Cava på, enn på selve stedet der frukten dyrkes? I kombinasjon med autentisk katalansk mat vil den forfriskende og sprudlende drikken garantert etterlate seg et varig inntrykk.

Bodegas Sumarroca

Et annet virkelig bemerkelsesverdig alternativ verdt å vurdere er den katalanske grillingen, i regi av Sumarroca, hvor du etter din tur kan slappe av på deres terrasse med utsikt over vingårdene. Det er en flott mulighet til å få oppleve katalansk gastronomi i kombinasjon med prøvesmaking av lokale drikker og matretter. (Vegetaralternativer er tilgjengelige)

Besøkstid: Mandag til lørdag, tider og priser varierer
Telefon: +34 934 750 125
Kikk på de offisielle nettsidene for flere detaljer

Bodegas Sumarroca

Cavas Ferret

En av de mest tradisjonelle vingårdene i Katalonia er utvilsomt Cavas Ferret. Den ble grunnlagt for 75 år siden av Ferret-brødrene, og denne vingården fortsetter å streve mot best mulig kvalitet i hver eneste fasett av hele vinprosessen. Med en høy grad av dedikasjon til førsteklasses kvalitetsviner og Cavas, og i dag nyter vingården høy anseelse og stor internasjonal prestisje.

Cava i Penedès

Besøk fasilitetene til Cavas Ferret hvor du kan få førstehåndshistorien rundt Cava produksjon. Lær alt fra selskapets spede begynnelse til utvidelsen av kjellere, fremskrittene innen teknologien og til sist om den verdensomspennende anerkjennelse for deres gode kvalitet.

Tider: Mai til oktober, lørdag klokken 11 til 12 • November og desember, lørdag og søndag klokken 11 til 12 • Spør om mulighetene i ferier
Besøk: Grupper 4 til 20 personer
Telefonreservasjon: +34 938 979 148

ArtCava

Mindre vingårder, ofte familiedrevne , kan finnes i hele Penedès-regionen og mange ganger tilbys de besøkende en mye mer intim opplevelse. Slik er også tilfellet med Artcava, et lidenskapelig prosjekt grunnlagt av tre venner som kom opp med ideen en kveld de snakket sammen over en flaske Cava.

Flasker med Cava

De kaller seg selv den best bevarte hemmeligheten i Penedès, men likevel holdt ikke denne vingården seg under radaren særlig lenge da de tre gründerne hurtig opparbeidet seg et rykte for sine unike vinturer og workshops. Hva det nylig grunnlagte eksperimentet skulle mangle på produksjonsnivå, gjøres helt opp for med lidenskap, besluttsomhet, og satsing på kundetilfredshet.

De har bevisst valgt å holde en lavere profil for å unngå den samme masseturismen man ofte opplever hos de større vinprodusentene, men istedet har de valgt å fokusere på en personlig, uformell og vennlig interaksjon med gjestene, hvor vinturene varer så lenge som det er nødvendig, og gjestene føler seg velkomne istedet for å stresse rundt for å bli ferdige.

Gårdshus i Artcava

Turen starter med en kjøretur gjennom Penedès regionen og etablissementets vinmarker, etterfulgt av et besøk til det gamle våningshuset hvor man finner selve vingården. Der vil man passere gjennom kjøkkenet, terrassen og spisestuen, og få et inntrykk av hvordan livet må ha vært når familier kunne tilbringe tid sammen på en mye enklere måte. Turen tar deg også inn i det underjordiske området der den musserende vinen er lagret og viser deg alle de viktige tradisjonelle metodene som brukes når Cava produseres.

Cava Process

I tillegg til å høre de herlige forklaringene på hvilke tradisjonelle metoder som brukes for å produsere den katalanske Cava og å lære om alle de nødvendige skrittene som må til for å få den sprudlende drikken hele veien fra hulen til forbruker, finnes det et morsomt og innsiktsfullt verksted som gir deg muligheten til å selv delta i tappeprosessen. Unikt i denne verden av vinturisme, kan du klargjøre din helt egen flaske, hvor du selv setter i korken og selv setter på etiketten! Denne flasken med Cava du selv klargjør er din til å ta med hjem og den gir deg det perfekte samtaleemnet i selskapet. Sprett korken når du ønsker å feire den minneverdige opplevelsen i kjelleren på Artcava!

Pris: fra 42€
Tid: klokken 10:30 - 1:30
Telefon:+34 938 970 228
Online Bestilling: spainwineregion.com

Cavaproduksjon i Penedès

Vilafranca del Penedès: Vinturismens hovedstad

Det er ingen tvil om at den mest berømte vinregionen i Catalonia er Penedès. Det er også den mest populære regionen blant vinturister. Med en beliggenhet mellom slettene langs Middelhavskysten og kystfjellkjeden er klimaet innbydende og perfekt for turer i sommermånedene . Hovedstaden i dette fantastiske området er den lille byen Vilafranca del Penedès, rik på vakre severdigheter, rik kulturarv, og utmerket vin.

Villafranca del Penedès, Katalonia

Vilafranca tilbyr en herlig spasertur gjennom de trange brosteinsbelagte gatene i det gotiske kvarteret, hvor man finner Palau Reial (Royal Palace), som i dag blant annet huser utstillingen Museum om Katalansk Vinkultur, VINSEUM. Andre steder å se rundt i byen inkluderer den majestetiske Basilica di Santa Maria, Church of Sant Joan, og klosteret Sant Francesc. Vilafranca er høyt ansett for sin rike modernistisk arkitektur som gjenspeiler sin raske ekspansjon inn i det 19. århundre.

Vinmuseum i Vilafrancca

For å få en smak av begge verdener på din katalanske ferie, er et godt alternativ å leie en leilighet i den kosmopolitiske hovedstad. Sett av litt tid til en storbyferie i Barcelona i mellom utfluktene til det omkringliggende landskapet.

Sitges: Sjarmerende landsby ved sjøen

Vår rute ender på veien mot det vakre fiskeværet Sitges, som en bare må se, og stopper bare 35 kilometer fra den travle metropolen Barcelona. Komme man fra Vilafranca til Sitges bør det ikke ta mer enn en halv time, så det er et ideelt siste stopp langs cava-ruten i Catalonia.

Sitges, Katalonia

Sitges er internasjonalt berømt for sitt fargerike karneval og Film Festival, som arrangeres hvert år i gatene i landsbyen. I sommermånedene forvandles den til et av de viktigste turistmålene i hele Katalonia. Med en god blanding av alt, og man finner masse sol, sandstrender , historiske severdigheter, og til og med  et fantastisk uteliv.

For å fullt ut oppleve alt som byen har å by på kan du velge å bo på et sted i nærheten av alle hendelsene og leie et feriehus i Sitges. Med nærhet til et mangfold av aktiviteter og en omfattende promenade som går parallelt med Middelhavet er Sitges definitivt en by som fortjener en topplassering på listen over hva man bør få med seg.

Sitges, Katalonia

Sitges ikke bare et sted å reise til i sommerferien, det tilbys også de besøkende massevis av ting å se og gjøre gjennom hele året. Kommer man om høsten eller våren kan man nyte det flotte klimaet mens man nyter massevis av ledig plass over alt og en mer rolig atmosfære. Gå inn i en av de mange restaurantene eller kafeene og smak på lokal mat, rik på fersk fisk og grønnsaker, mens du nipper til de beste variantene av Cava fra Penedès.

Komme dit

Et besøk til regionen Penedès gjøres enkelt ved å ta toget fra Barcelona eller Tarragona i retning av Sant Sadurni d'Anoia eller Vilafranca, som for øvrig er blant de viktigste områdene for produksjon av vin. Hvis du velger å reise med bil, vil det via motorvei AP-7 fra de store byene ta mindre enn en time. Reiser man fra Vilafranca til Sitges med C-15 tar det mindre enn en halv time, og man kan reise tilbake til Barcelona direkte med C-31 som forbinder begge steder.

Uansett hvilken reiserute du velger for din ferie i Barcelona, så har vi garantert et feriehus for deg.

Vår "Ruta del Cava" er spesielt anbefalt av og for entusiaster med en helt spesiell interesse for vinverdenens finere detaljer, men det kan også være en fin tur for par eller grupper av venner som ønsker å tilbringe et par dager i regionen for å oppleve en litt annen side av Katalonia - utenfor av storbyen .

Hvis du liker drømmen om en ferieopplevelse gjennom Penedès og føler trang til å finne ut mer, hva med å utforske et annet område av Spania. Som for eksempel en vintur til en vingård i Ronda.