Ting å tenke på når man er på ferie med barn og familie

Hvor i verden man enn ser til, så er familieturismen et av de viktigste satsingsområdene innenfor turistnæringen, ikke minst i Spania som også har utviklet seg til å være en av de mest populære feriedestinasjoner for familier i hele Europa. Både små og store familier valfarter til de mange spanske kystbyene og de solrike strendene som landet har å by på, og hele denne sektoren av masseturisme står for cirka en tredjedel av det spanske reiselivsmarkedet.
 
Det er også forventet en betydelig øking i familieturisme generelt over hele Europa, dette på grunn av en rekke forskjellige årsaker. Av forskjellige grunner rapporteres det at prisnivået på opphold i helgene er nedadgående, takket være lavere oljepriser og et generelt oppsving i den internasjonale økonomien. Dessuten har flere land gjort vesentlige endringer i skattelovene sine, eksempelvis har den brittiske regjeringen vedtatt å fjerne passasjerskatten for barn under 12 år.
 
For mange av dem som planlegger å bestille en ferie for hele familien så er det ofte beliggenhet, plass, komfort og prisnivå som ligger høyest på prioriteringslisten. Prioriteringer som gjerne er typiske for de som leter etter en feriebolig.
 
 
Flere generasjoner på familieferie
 

La oss se nærmere på barnevennlige fordeler med å leie feriebolig fremfor hotell 

 
Det er ingen hemmelighet at barn kan være utfordrende i matveien. Leier man en feriebolig får man muligheten for å lage sin egen mat og man kan selv bestemme både hva man vil ha, til hvilke tidspunkter man vil ha det, og i hvilke porsjoner. Man slipper for å løpe rundt og lete etter en restaurant som har en meny som passer alle i familien, og alt for ofte kan dette føre til at noen blir sure og ikke minst koster det forholdsvis mye penger i forhold til å spise hjemmelaget mat fra eget kjøkken. Dessuten oppleves ferieoppholdet litt som om man "er hjemme", og man behøver ikke gå ut hver gang noen vil ha seg noe å enten drikke eller spise, da man har muligheten for å selv oppbevare diverse fødevarer som for eksempel melk, brød og forskjellige typer man kan tenkes å få bruk for under oppholdet.
 
Barn elsker støy og moro, mens foreldrene som oftest gjerne vil ha litt ro og fred, og da spesielt innendørs. I et hotellrom bor man tett, og tilbringer man for mye tid på så liten plass skal det lite til før det oppstår konflikter. Er man på ferie skal man kunne gjøre det man har lyst til, enten det dreier seg om full fart eller å kunne slappe av med en god bok i ro og fred. Det skal være plass til alle, og fordelen med en feriebolig er at barna kan leke i sine egne rom eller i en hage, samtidig som foreldrene kan trekke seg tilbake og slappe av på sine rom igjen.
 
Barn elsker å spille, og riktignok tilbyr de fleste hoteller en eller annen form for aktivering av barna som bor der, men som oftest er dette kun i en tidsbegrenset periode i løpet av dagen, og ikke sjelden koster det også ekstra. I en feriebolig derimot kan man leke og spille når det måtte passe - hele døgnet om man vil. Mange ferieboliger har både forskjellige brettspill, kortstokker, aktivitetspill til utendørs bruk, og spillekonsoller.
Familien leker på stranden i Spania
 
Flere ulike generasjoner under samme tak,og de samme helgedagene: Besteforeldre spiller ofte en stor rolle i livet for mange barn og en uformell undersøkelse viser at rundt 40% av dem som reiser på dedikerte familieferier også har flere generasjoner med på turen. Dette kan ha betydning for valg av både destinasjon og boforhold, og ofte kan det ha betydning dersom det skal tas spesielle hensyn til familiemedlemmer i alle aldre. Ikke bare er det hyggelig å reise på med hele familien, men det er jo også et viktig poeng at jo flere man reiser sammen, jo større rabatter kan man faktisk oppnå når man skal inn på de forskjellige attraksjonene.
 
Det er heller ikke til å stikke under en stol at mange av de beste barndomsminnene kommer enten fra ferier eller tid sammen med besteforeldre, så å kombinere disse to kan være en uvurderlig erfaring for de aller minste å ta med seg videre i livet. Så kan man få tak i en feriebolig som er tilpasset alle aldre, fra 6 til 66 år (eller mer, selvfølgelig) kommer man som "ferieansvarlig" til bli en sikker vinner, både for den yngre og den eldre generasjonen.
 
I artikkelen "En ferieboligleiers ønskeliste". ser vi litt nærmere på hvilke kriterier mange stiller ved leie av feriebolig i Spania.

En liten studie i fremgangen for barnevennlige ferieboliger

De fleste ferieboliger er utrustet for grupper på tur, men enkelte eiere utmerker seg spesielt ved at de tilpasser ferieboligene utelukkende for familier som målgruppe. De tilrettelegger og innreder boligene slik at de har best mulig familietilpassede fasiliteter, og markedsfører boligen spesielt mot disse målgruppene. Dette innebærer ofte fasiliteter som retter seg mot familier med små barn i tankene.
 
Steve Sparrow og hans frue har lenge vært faste annonsører her hos oss på Feriebolig-Spania og de har allerede flere års erfaring med dette konseptet. De bestemte seg tidlig for å tilpasse nettopp sin feriebolig slik at den skulle kunne passe perfekt for familier med barn, og vi tok turen for å hilse på.
 

Hva fikk dere til å fokusere på en familievennlig feriebolig?

- Som foreldre forstår vi at det å reise med barn kan være litt av en utfordring. Man vil gjerne finne en førsteklassen feriebolig som passer godt til barna, samtidig som foreldrene også skal kunne koble av og nyte sin ferie. Vi ville skape den perfekte kombinasjonen for både barn og voksne.
 

Hvorfor mener du at hytter og villaer det perfekte valget av feriebolig for familiegrupper? 

- Man vet jo at hoteller tilbyr klubber og aktiviteter for barna, men det å ha en utleier som selv har en familie forenkler på mange måter. Man får muligheten for å tilbringe kvalitetstid sammen på ferie på en helt annen måte og ut over det så skal man vite at det er betraktelig bedre plass i i en hytte sammenlignet med enten en leilighet eller et hotellrom. Barna får en masse plass de kan løpe rundt på, og det er ganske viktig. En annen funksjon er selvfølgelig kjøkkenet, hvor man som foreldre kan tilberede mat de vet barna liker noe som også er viktig for trivselen.
Familie på terrasse i Melegís
 

Hva gjør nettopp ditt hjem bedre tilpasset for barn enn andre?

- Vårt hjem er utstyrt og tilpasset spesielt med tanke på barnefamilier på så mange måter. For eksempel har vi et stort utvalg av barnevennlig tilbehør og leketøy, vi har køyesenger i barnas soveværelse, noe  som barna elsker, og vi synes det er viktig at barna skal føle at de har sitt helt eget spesielle rom å være i. Vi kan ta i mot opptil tre barn per bestilling og villaen vår har også en herlig og sikker hage som dessuten også er inngjerdet.
 
Ut over alle de spesielle redskapene så har vi en møblert privat terrasse, helt komplett med en stor grill så de voksne i familien også kan sette seg ned og hygge seg. Hos oss finner man dessuten en mengde tilbehør som barnesenger, barnestoler, potte, babymonitor, plastbestikk, et babybad, komplett med badeleker og en sklisikker badematte og mye annet.Familier med barn hytteutleie
 
Alt dette er selvfølgelig tilgjengelig og inkludert i leien, og vi tilbyr til og med en såkalt "shopping service" hvis noen skulle ønske det. Det betyr i praksis at vi handler inn de mest grunnleggende matvarene før kunden ankommer, og sist men ikke minst, vi kan også tilby en pålitelig barnevakt slik at foreldrene også kan få noen kvelder for seg selv hvis de skulle få lyst til en tur på byen på egenhånd.
 
Når det kommer til sikkerhet så er vi forberedt på det meste. Vi har installert trappegrinder, grinder i hagen og sikkerhetslåser på kjøkkenskuffene. Det finnes til og med en rullestolrampe, bygget spesielt en gang vi hadde en familie på besøk som hadde en funksjonshemmet femåring med seg.
 
For å være helt sikker på at barna skal ha det best mulige oppholdet har vi møblert alle soverommene med solide senger i god kvalitet og det finnes et stort utvalg av barnebøker, leketøy, bøtter og spader, huskestativ, ja til og med en lekestue i hagen.
 
For de voksne har vi forstått at de kan trenge til en pause i ny og ne, så for dem har vi installert en bar, komplett med lyd, diskolys og en røykmaskin. I tillegg til dette er det gratis wifi og Apple-tv, så slik vi ser det, er dette det perfekte sted for en sommerfest.Feriebolig for familie på Costa del Sol
 

Hva er det merkeligste som en en familie har bedt om?

- Jeg ble en gang bedt om å motta en leveranse av bleier til en verdi på 200€, pluss en del andre babyprodukter. Jeg tror familien nok trodde at man ikke kan få tak i grunnleggende babyprodukter her i Spania!
 

Hva slags respons pleier dere å få fra familiegjester?

- Vi får mange tilbakemeldinger fra foreldre om at de virkelig setter pris på lokalitetene og ofte fortsetter vi å kommunisere etter de har vært på besøk hos oss. Dessuten er vi alltid tilgjengelige til å hjelpe dem med alt de trenger og det er svært viktig for oss å alltid strekke oss den ekstra kilometeren så kundene skal kunne sitte igjen med en god følelse av å ha hatt en fin ferie her hos oss.
 

Topp 10 barnevennlige forandringer for din feriebolig

  1. Sikkerhet er alt for foreldrene. Trapper og basseng krever alltid litt ekstra oppmerksomhet, og man må tilpasse og sjekke for eventuelle problemer for de mindre medlemmene i familien. En babymonitor koster ikke så alt for mye, og de er veldig enkle å oppbevare når man ikke skal bruke dem.
  2. En kasse med leketøy - Fyll en kiste med leketøy for små barn. Vi kan kan garantere at du kommer til å glede både barn og voksne med denne lille detaljen. Du kan også by på et utvalg av vannleker, gummibåter og strandprodukter.
  3. Mange foreldre pakker også med seg en mengde bøker og film for å ha noe å underholde barna med i ferien. Dersom du så har et rikholdig utvalg av bøker og filmer i ferieboligen så kan foreldrene spare en del plass i bagasjen. Plass som sikkert kan brukes til andre og mer nyttige ting, noe som settes pris på.
  4. Gjør plass til alle - skap plass til såvel barna som de voksne, men likevel med slags avstand i mellom så for eksempel ingen ulyder eller støy påvirker når barna spiller eller de voksne slapper av med en kopp kaffe.
  5. Lag en guide med forskjellige familieaktiviteter. Anbefal gjerne lokale aktiviteter som tilbyr morsomme saker som familien kan sette pris på. Inkluder også informasjon om familievennlige tjenester, som for eksempel sykkelutleie, forskjellige vannsportaktiviteterer, lokale barnevennlige restauranter eller andre morsomme ting de kan tilbringe tiden med
  6. Wifi og smart TV. 
  7. Inkluder en velkomstpakke til barna de kan få ved ankomst - kaker, frukt, nøkkelen til leketøyskisten, en aktivitetsguide med rabattkuponger, fargeblyanter, papir og annet spennende.
  8. Samarbeid med andre som tilbyr barn- og familietjenseter,  altså tilbehør som du ikke selv tilbyr. Dette kan være barneseter til bil, sikkerhetsutstyr med mere.
  9. Tilby spesielle kampanjer: Ferie med familien pleier normalt å være begrenset til de tider på året da skolen holder ferie. Det er ikke sikkert du behøver å tilby spesielle rabatter i sommersesongen, men hvis det kan være vanskelig å få bestillinger utenfor sesongene kan det være lurt å satse på rabatterte priser under spesielle helligdager og ferier som jul og påske
  10. Markedsfør din feriebolig som en miljøvennlig feriebolig hvor du har tilpasset deg til noen miljøvennlige alternativer: Det kan høres litt tilfeldig ut, men en nylig gjennomført undersøkelse viser at over 60% av 7 til 15-åringer uttrykte spesielt interesse for alt som er grønt og miljøvennlig. Så ikke bare gjør du deg selv en tjeneste ved å bli miljøvennlig, du gjør også verden en tjeneste, og ikke minst dine gjester.
Å tilpasse ferieboligen og markedsfere den som barnevennlig kan bli en ekstra fordel for din feriebolig, en fordel som kommer til å tiltrekke seg en stor gruppe feriegjester som representerer inntil en tredjedel av den globale turistindustrien og som også kan bidra til å betraktelig forbedre nettopp dine bestillinger og inntekter i fremtiden.
 
Flere detaljer om Sparrow familiens "barnevennlige feriebolig" i San Pedro, Costa del Sol, finner du her. 
 
Takk tll Louise Brace for grunnlaget til materialet ogh intervjuet i denne artikkelen. Du kan finne mer fra henne i Spain-Holidays RentalBuzz for boligeiere.