Handikapvennlig ferie på Tenerife

Tenerife er den nest mest besøkte feriedestinasjonen for funksjonshemmede, kun overgått av Florida, så øya har noe å leve opp til. Og den skuffer ikke! Myndighetene på øya, Cabildo de Tenerife, etablerte i 1993 en forening med det formål å fremme de funksjonshemmedes forhold på øya, Sociedad Insular de Promoción de las Personas con Discapacidad (SINPROMI).

Organisasjonen arbeider for å skape et samfunn uten barrierer og for å gjøre øya til en spydspiss innenfor turisme og kultur spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Tenerife har inndelt alle fasiliteter og tjenester på øya i to kategorier, for på den måten å hjelpe de besøkende med å vurdere de forskjellige fasilitetenes tilgjengelighet. Eksempelvis innen guidede turer, turistattraksjoner, fritidsaktiviteter, bygninger, transport, restauranter for å nevne noen.

Accessible: Størrelse og funksjonalitet sikrer at personer med funksjonshemninger som for eksempel nedsatt førlighet eller syns- og høreforstyrrelser uhindret skal kunne besøke området eller anvende fasilitetene på stedet. 

Practicable: Ikke alle kriterier for tilretteleggelse for funksjonshemmede er oppfyllt, men personer med  funksjonshemninger som for eksempel nedsatt førlighet eller syns- og høreforstyrrelser skal kunne besøke området eller anvende fasilitetene på stedet med assistanse fra en annen person.

Infrastruktur

Arona

Arona-området på den sydlige delen av Tenerife består i tillegg til byen Arona også av feriestedene Los Cristianos, Playa de las Américas, Las Galletas og Costa del Silencio. Området er, nest etter Florida, det mest besøkte reisemålet for feriegjester med nedsatt førlighet. Arona har til og med vunnet en pris for sine strender spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede.

De store feriestedene som Playa de las Américas og Playa de los Cristianos har på det nåværende tidspunkt også en hel del veier helt uten forhindringer som for eksempel kantstein, og Arona arbeider på å tilrettelegge enda flere byer for funksjonshemmede, blant annet ved å fjerne eller forbedre helt basale forhindringer i byens innretninger og arkitektur.

Santa Cruz

Restauranter, Santa Cruz, Tenerife

Tenerifes hovedstad, Santa Cruz de Tenerife, er pakket med severdigheter og aktiviteter innenfor kultur, shopping og sport, og det er mye man kan se og gjøre som feriegjest, selv om man skulle ha en eller annen form for funksjonshemning.

Byens brede promenadelignende gater, plasser og torg og åpne parker, samt museer er for en stor del innrettet spesielt med tanke på funksjonshemmede gjester. Det samme gjelder for øvrig også sightseeing-bussene, så det er gode muligheter for å få et hurtig overblikk over Santa Cruz.

Transport

Sporvogn, Santa Cruz, Tenerife

Sporvogner: Tenerifes sporvogner var de første i Spania som ble sertifisert som spesielt handikapvennlige. Sertifiseringen gjelder både informasjonstavler, billettsalg og selve transporten. Sporvognenes gulv er i høyde med perrongene og det er spesielle plasser avsatt til for eksempel rullestoler. Sporvognsystemet finnes både nord og i sør på øya.

Busser: Busselskabet Titsa har busser med senkede gulv, elektriske ramper og hydrauliske heiser til rullestoler. De tre sightseeingbussene i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife er alle spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede.

Flyplasser: Alle Spanias flyplasser lever opp til Europaparlamentets krav for tilgjengelighet for funksjonshemmede og tilbyr assistanse til reisende med funksjonshemninger. Denne servicen bør imidlertid reserveres minst 48 timer i forveien. Når man ankommer til flyplassen kan man enten henvende seg ved et avtalt møtested eller finne et høyttaleranlegg med teksten Sin Barrera (”uten hindringer”), hvor man kan ringe etter assistanse. For mere informasjon, besøk Aenas hjemmeside.

Drosjer: Flere drosjeselskaper tilbyr biler med rullestolramper. Se en liste over hvilke drosjeselskaper som har biler spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede på hjemmesiden Tenerife Accesible.

Bilutleie: To selskaper på Tenerife leier ut biler som er tilpasset rullestolsbrukere:

Rent-a-car Hermanns i Los Cristianos.

Canary Island Car har kontorer både i nord og i syd på Tenerife samt i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife.

Mest handikapvennlige infrastruktur: De mest handikapvennlige transportmulighetene finnes i hovedbyen Santa Cruz, i La Laguna og i Puerto de la Cruz.

Strender

Tenerife - Los Cristianos strand

Tenerifes strender er ytterst velutstyrte og tilgjengelige for alle. Arona-området har til og med vunnet en pris nettopp for deres handikapvennlige strender. Feriestedet Los Cristianos kan i tillegg skryte av å ha europas lengste handikapvennlige strandpromenade. Den er sju kilometer lang, og helt uten noen som helst former for hindringer som for eksempel kantstein eller liknende.

Stranden er også tilpasset funksjonshemmede med både permanente og flyttbare gangstier og ramper samt spesielt tilpassede toaletter og omkledningsrom. For de funskjonshemmede som kunne la seg friste til en dukkert tilbys det spesielle stoler, rullestoler og krykker. Det er også mulig å følge av en egen assistent.

Handikapvennlige strender på Tenerife

Arona - Playa de las Vistas, Playa de Los Cristianos

Adeje - Playa de Troja, Playa de Torviscas, Playa Fañabé, Playa el Duque

Arico - Playa de El Porís

Granadilla de Abona - Playa de El Médano

Guía de Isora - Playa San Juan

Icod de los Vinos - Playa de San Marcos

Los Realejos - Playa de El Socorro

Puerto de la Cruz - Playa Jardín

Santa Cruz de Tenerife - Playa de Las Teresitas

Santiago del Teide - Playa de la Arena

Kulturelle aktiviteter

Tenerife har en lang og bemerkelsesverdig historie, og det kan så absolutt anbefales å besøke øyas historiske og naturhistoriske arkiver. Det er flere handikapvennlige museer i blant annet hovedstaden Santa Cruz de Tenerife:

Museo de la Naturaleza y el Hombre (Naturhistorisk Museum): Tenerifes Naturhistoriske museum tar de besøkende med tilbake til år 200 før Kristus, til den tiden da øya var bebodd av Guanches, de opprinnelige nordafrikanske immigrantene. Museet er inndelt i to separate områder; naturhistorie og arkeologi.

Det naturhistoriske museet er handikapvennlig innrettet med blant annet fasiliteter for både blinde og døve. Museet har for eksempel tegnspråkkyndige guider, audioguider med beskrivelser av de utstilte verkene, samt informasjonsmateriale skrevet med både stor skrift og blindeskrift. Alle områder er fullt tilgjengelige, inklusiv utstillinger, restauranter, toaletter, elevatorer med videre. Dog er assistanse nødvendig for å anvende parkeringsplassen og museet har flere rullestoler til utlån.

Museo de Tenerifes hjemmeside

TEA - Tenerife Espacio de las Artes (Tenerifes KunstSenter): Kunstsenteret åpnet dørene i år 2008 og er førende innenfor moderne kunst på Kanariøyene. Museet inneholder både permanente og midlertidige kunst- og fotoutstillinger. Bygningen er i seg selv også et kunstverk, og så absolutt verdt et besøk.

TEA er fullt tilgjengelig for rullestolbrukere, men det er imidlertid ikke toaletter tilpasset funksjonshemmede i alle seksjoner. Museets butikk er delvis tilgjengelig (practicable), mens kaféen ikke er tilgjengelig i rullestol.

TEA's hjemmeside

Auditorio de Tenerife Adán Martín: Dette hypermoderne auditorium er blitt et ikon for Kanariøyene. Det er ikke fullt ut tilpasset funksjonshemmede, men man bør ikke besøke Tenerife uten å se dette arkitektoniske vidunder.

TEA - Tenerife Espacio de Artes

Det er handikapvennlige gangstier og innganger, og det er en elevator fra parkeringsplassen. Det meste av museet er dog practicable, hvilket vil si at det kan besøkes med assistanse fra en annen person.

Auditorio de Tenerifes hjemmeside

Aktiviteter utendørs

Tenerifes turistråd samarbeider med lokale sportsforeninger for å gjøre det mulig for alle å besøke selv de minst tilgjengelige områder av øya. Det finnes flere handikapvennlige utflukter i Tenerifes imponerende natur samt et bredt utvalg av handikapvennlige sportsaktiviteter.

Handicapvennlig ferie på Tenerife

Teide Nationalpark: Ruten ved navn Roque de Caramujo er 100% tilgjengelig (accessible), mens ruten Alto de Guamazo er practicable, det vil si den er tilgjengelig hvis man har med seg assistanse. Adskillige utsiktspunkter, den botaniske hage og informasjonssenteret er også practicable.

Handikapvennlige vandreruter: Ferien på Tenerife kan være mye mer enn bare turer på stranden og sightseeing i hovedstaden. Ut over Teide Nationalpark finnes det flere anbefalelsesverdige ruter, som fører gjennom noen av øyas mest overdådige landskap og naturområder.

Ruten Sendero de Agua Garcia er fullt tilgjengelig for alle (accesible). Ruten, som går gjennom skogen ved navn Agua Garcia i Tacoronte-regionen, er 850 meter lang og har en gjennomsnittlig stigning på 6 %. Det er fem tilrettelagte rasteplasser underveis på ruten. Resten av den omtrent 1,6 kilometer lange ruten, samt parkeringsplassen, er practicable.

Adresse: Calle Madre del Agua, s/n. Agua García. Tacoronte // 0034 922 584 560

E-mail: turismo@aytotacoronte.org

Det finnes i alt 43 fredede naturområder på Tenerife, og flere og flere av dem blir etterhvert tilpasset funksjonshemmede. Organisasjonen Montaña para todos arrangerer vandreturer med en terrenggående rullestol kalt "Joëlette". Turene er ekstremt populære, så det kan være en god idé å bestille plass i god tid. De fleste ekskursjoner har transport og forsikring inkludert i prisen. Det er også mulig å bestille en privat utflukt, som tilpasses den enkelte gruppes behov.

Hval- og delfinspotting: Havet omkring Kanariøyene er hjemsted for mange arter hval og delfiner, blant annet grindehvaler og tumlere (Bottlenose Dolphins). Det arrangeres seilturer fra Los Cristianos, Puerto Colón og Puerto de los Gigantes (Santiago del Teide).

Tenerife - Los Gigantes

Landskapet er storslått, med opptil 600 meter høye klipper langs deler av kysten, og det er en respektinngytende opplevelse å være i selskap med havets kjemper. Alle båtturene er practicable.

Ytterligere informasjon om båtturene kan man finne i SINPROMIs brosjyre. Det er en link til brosjyren nedenfor under Praktisk informasjon.

Sport for alle: Svømming, tennis, bueskyting, atletikk, fekting og basketball er kun noen av alle de sportsaktiviteter som tilbys av Ademi Tenerife. Ademi er en sportsforening i Santa Cruz de Tenerife, som arrangerer en rekke sportsaktiviteter for personer med forskjellige funksjonshemninger.

Shopping

De aller fleste av Tenerifes store kjøpesentre er tilgjengelige med assistanse, og det er lett adgang via ramper og elevatorer. Stormagasinet El Corte Inglés i Santa Cruz de Tenerife er 100 % handikapvennlig innrettet, og har toaletter, restauranter, elevatorer og parkering tilpasset funskjonshemmede.

Det er ingen tvil om at Tenerifes myndigheter og foreningen SINPROMO har oppnådd betydelige resultater innen handikapvennlig turisme, og de arbeider fortsatt på å gjøre Tenerife til verdens ledende handikapvennlige turistdestinasjon.

Nyttig informasjon

Guide til handikapvenlig turisme på Tenerife fra SINPROMO (pdf)

Hjemmeside for handikapvennlig turisme på Tenerife

Turistguide om Arona (det kan være litt tidkrevende å laste ned hele guiden, men det er verdt å vente på, da det er rikelig med informasjon om strender, turistattraksjoner, restauranter for å nevne noen).