Topp 10 tips for å få det beste ut av julen og nyttårsaften på Tenerife

Det største problemet med å holde juleferie i et subtropisk klima er ofte at man ikke riktig kan komme i den rette julestemningen, ikke sant? Feil!

På Tenerife kan man nyte en varm og likevel hyggelig gammeldags type jul og et lystig god nyttår selv om solen er stekende og palmene forsiktig svaier i brisen fra havet. Og hvis du er veldig heldig, kan du til og med oppleve en hvit jul.

Her er våre 10 beste tips til hvordan få det beste ut av både julen og nyttårsaften på Tenerife.

Juledekorasjoner

Juledekorasjoner, La Orotava, tenerife

De fleste byene på Tenerife henger opp forskjellige lyskjeder i julen og til nyttår, men vil man se dekorasjoner som virkelig gjør inntrykk, skal man sette kursen inn til de større byene og tettstedene.

Etter mørkets frembrudd er det en yrende juleatmosfære i steder som Puerto de la Cruz, La Orotava, La Laguna og i Santa Cruz, som alle er eventyrland med lys. Og hver for seg har de sine juleprogram med både levende musikk og julesanger.

Julekrybber

Belén, Tenerife

En av våre favorittaktiviteter i julen er å dra på oppdagelsesreise i Belén. Det finnes kunstferdige julekrybber over hele Tenerife, og alt fra enkle oppsetninger i små butikkvinduer til nesten hele julebyer er å se. Og i Belén er det flere gode steder å dra.

Rådhuset er ofte et godt sted å finne julekrybber, men de finnes som sagt over alt. Hjemme hos folk privat og i supermarkedene, for å nevne noen av stedene. Felles for dem alle er at de har en nyfødt baby-Jesus, men temaene kan variere en del. Inkludert Guanche (som er Tenerifes originale innbyggere) og andre varianter rundt livet i en liten Kanarisk by

Julefester på Tenerife

Julefest, Tenerife

Kanariboerne feirer vanligvis julen hjemme sammen med familien, så enkelte restauranter og hotellers spisesaler lukker gjerne tidlig julaften. Det er ikke noe stort problem i de sydligere delene av Tenerife som for eksempel Playa de las Américas og Costa Adeje som utelukkende er til for turister, men skulle man være andre steder, som for eksempel i Puerto de la Cruzkan det lønne seg å spise tidlig.

Samtidig som det arrangeres helt spesielle julefester i de fleste barene i de sørlige delene av øya, kan julaften i nordområdene på Tenerife være en rolig affære der de eneste menneskene man ser er på Misa de Gallo (Midnattsmesse). Vil man ha maksimalt ut av julaften på Tenerife kan det anbefales at man finner seg en åpen britisk bar.

Hvit jul på Tenerife

Snø på Mount Teide, Tenerife

Spanias høyeste fjell, Mount Teide, er ofte pyntet med en hvit frakk i vintermånedene. Lokalbefolkningen elsker det når det snør på fjellet Teide og reiser i hopetall opp til fjellet for å kjøre slede, bygge snømenn og generelt boltre seg i snøen.

Et av de mest bisarre synene man kan risikere å se er en snømann på panseret på en bil parkert ved siden av en strand full av mennesker i badetøy, kledd for å sole seg. Det er riktignok et sjeldent syn, og av åpenbare grunner er livet til en snømann en heller kort affære når det leves på den varme kysten av Tenerife.

Julekalkun til middag på Tenerife

Stekt kalkun til jul, Tenerife

Det er ingen grunn til å gå glipp av en tradisjonell julekalkun til middag selv om man er på Tenerife. De fleste feriesteder rettet mot europeiske besøkende har nok av både barer og restauranter som tilbyr tradisjonelle julebord, vanligvis med underholdning i tillegg. Det er lurt å bestille på forhånd da de er populære arrangementer.

Det er heller ingen grunn til å droppe julemiddagen selv om man skal lage den selv. Noen supermarkeder har tradisjonell julemat beregnet på turister, og enkelte ting kan man også ta med hjemmefra.

Litt julegodt

Turron og kaffe

Man vet at julen nærmer seg på Tenerife når en rekke plakater og reklamer for turrón plutselig dukker opp i supermarkedet. Turrón er en søt kake laget av mandler, honning og egg, og selv om det sies at den opprinnelig kommer fra Jijona, er det også dem som påstår den har sitt opphav i det gamle Hellas.

Uansett opphav, det er en herlig spansk julekake som i dag finnes i et utall forskjellige varianter og smaker. Den mest tradisjonelle av dem, yema tostada, passer ypperlig sammen med en god kopp kaffe. 

Se en forestilling

Tenerife Auditorium, Tenerife

Hver jul og nyttår fungerer Tenerife Auditorium i Santa Cruz som en arena for en topp internasjonal musikalsk hendelse. I 2012 var det The Sound of Music, i 2013 var det Vive la France med Les Misérables som ble spilt mellom den 30. desember og 5. januar.

Tenerifes hovedstad rommer også en av de mest følelsesmessige begivenheter på juledagsnatten - der det er tradisjon for Tenerife Symfoniorkester å iscenesette en gratis konsert ved siden av porten.

Nyttårsaften på Tenerife

Nyttårsfest i gatene, Tenerife

Nesten hver eneste bar og nattklubb på Tenerife vil holde fest på nyttårsaften. For en virkelig minneverdig nyttårsaften på Tenerife skal man gå ut på gatene hvor det i de fleste byene med sikkerhet arrangeres flere nattlige fester med livlige latinoband. Husk å ta med deg cava, 12 druer (som skal spises samtidig som kirkeklokkene slår tolv ved midnatt) og rødt undertøy(!)

Av åpenlyse grunner er jeg ikke helt sikker på hvor nettopp den siste tradisjonen kommer fra, med det er imidlertid svært vanlig å pynte seg denne kvelden. Mennene trekker i smoking og de vakre chicas i glitrende aftenkjoler.

Los Reyes Magos

Los Reyes Magos Parade, Tenerife

Festlighetene varer mye lenger på Tenerife enn hva de normalt gjør i Skandinavia, og barna får ikke gavene sine før etter ankomsten av los Reyes Magos (De Hellige Tre Konger). De tre konger - Melchior, Gaspar og Baltasar - ankommer først om kvelden den 5. januar - og da ofte med kameler. Det spiller ingen rolle hvor man bor på Tenerife, det vil uansett være en Cabalgata (parade) i nærheten et sted for å ønske los Reyes Magos velkommen.

Når barna har sett de gavebærende kongene komme, kan de trygt legge seg til å sove lykkelige i visshet om at det vil bli gaver i massevis når de våkner opp om morgenen den 6. januar.

Tenerife strand juledag

En snedekket Mount Teide sett fra Playa Jardin, Tenerife

Det er noe som bare må gjøres. Det er noe ganske surrealistisk med soling på stranden juledag, spesielt hvis du har det snørike fjellet Teide som bakgrunn.