Fire fantastiske og gratis ting å gjøre i Valencia, Spania

Et av de viktigste og mest underholdende aspektene ved å reise på ferie, spesielt i disse økonomisk stramme tider, er å faktisk kunne ta seg råd til det! Valencia, Spanias tredje største by, har en rekke ting som man kan se og gjøre, helt uten at man behøver å måtte vende på myntene for å få det til.

Vi tok en runde rundt i byen, og kom frem til fire brilliante ting man kan se og gjøre når man er på ferie i Valencia. Og det beste av alt, de er alle sammen gratis.

1. Byen med kunst og kunnskap

Valencia - Ciudad de las Artes y de la Ciencia

Byen med kunst og kunnskap er en gruppe futuristiske bygninger, designet av de lokale arkitektene Santiago Calatrava og Félix Candela, og første fase av oppføringen av byen startet i 1996. Det er et kontinuerlig pågående prosjekt som inneholder flere tematiske områder og bygninger, hvorav noen er gratis å besøke, andre koster penger.

Så er det opp til den besøkende selv å bestemme hva man ønsker å se, men bare det å vandre rundt i det fantastiske området er gratis, og er en perfekt anledning til å fotografere, filosofere, eller simpelthen bare beundre de spennende bygningene.

Området ligger i det gamle uttørkede elveleiet Turia i nærheten av havnen og like ved El Saler kjøpesenter. Dette kjøpesenteret er pakket med varer av alle de kjente navnene og merkene og regnes som et av de beste stedene i byen å handle i. Så har du noen kroner til overs, er dette et godt sted å bruke dem.

Kunstdelen av byen inneholder seks forskjellige soner eller bygninger man kan besøke, og disse er; L'Hemispheric, som er designet for å ligne på et gigantisk menneskelig øye. Innvendig er det en 3D-kino som daglig viser fantastiske 3D-filmer, tekstet på flere språk. Disse filmene krever at man kjøper en billett.

Valencia - Ciudad de las Artes y de la Ciencia 

Så har man El Museu de les Ciències Príncipe Felipe som er Prins Phillips museum for vitenskap. Adgang til den nedre delen av denne bygningen er hovedsaklig gratis, men det kreves at man betaler for enkelte av ustillingene.

Så finner man L'Umbracle som er en skulpturhage designet med planter fra de omkringliggende områdene og forskjellige skulpturer, og L'Oceanogràfic, som minner om en miniversjon av Sea World, og her må man også være forberedt på å betale for inngangen. Men det er verdt det.

El Palau de les Arts Reina Sofia er neste del av byen, og består hovedsakelig av et operahus og teater, og sist men ikke minst er det L'àgora som er et kombinert utstillingsområde og sportsarena.

Så alt i alt, i byen med kunst og kunnskap kan man ha en både interessant og stimulerende dag helt gratis, men med muligheten for å betale for å se mer hvis man ønsker det. Det er din ferie, ditt valg.

2. Den gamle Turiaelvens hager

Den gamle erværdige elven Turia hadde tidligere sitt løp tvers gjennom sentrum av Valencia, men etter den katastrofale flommen i 1957 ble elveløpet lagt om og den tidligere elvebunnen ble omdannet til et grønt rekreasjonsområde som samtidig også ble den største urbane parken i europa.

Valencia - Turiahage

Parken er definitivt en juvel i kronen for Valencia, der den med sine 9 kilometer lange hager og parker løper gjennom hele byen. Den inneholder flere fasiliteter for gjestenes velbehag, omkranset av historiske bruer og gamle forsvarsverk og murer, og er en flott grønn lunge i et ellers travelt bybilde.

Hele anlegget er selvfølgelig gratis å besøke, og da det er anlagt på en gammel elvebunn, er hele parken helt flat og perfekt for både sykling og spaserturer. Alle fasiliteter er innen lett tilgjengelig rekkevidde, og alt man behøver å ta med seg for å tilbringe dagen i parken er litt niste og noe å drikke. Det er også flere muligheter for å leie seg en sykkel for en rimelig penge.

Det finnes også en lekepark i parken, basert på eventyret om Gullivers reiser, mengder av skyggefulle rasteplasser, områder hvor forskjellige grupper utøver blant annet tai chi, steder man kan være i fred hvis man ønsker å lese, eller rett og slett hygge seg og snakke med gode venner. Alt til en pris av ingenting.

3. Barrio Del Carmen. 

Carmen er et hipt, trendy og bohemsk område i det sentrale Valencia, som på lik linje med det nærliggende Ruzafa er Valencias hovedarena for kunst og kultur. Her finner man mengder av gallerier, små kunstbutikker og studioer, barer og restauranter.

Hele området inneholder mange veldig gamle bygninger og er et vidunderlig sted å legge formiddagens spasertur til, om ikke annet bare for å suge til seg den Valencianske kulturen og atmosfæren som er der.

Valencia - Barrio del Carmen

Hvis bare det å vandre gatelangs i denne gamle bydelen uten å bruke penger ikke er din greie, kan du alltids komme tilbake om kvelden. Da blir dette kule og hippe stedet fullt av all verdens underlige ting, og man kan se de mest bizarre tingene på gatehjørnene.

Det er mange steder man kan bo i byen, og det finnes noe for ethvert budsjett. Hoteller, Bed&Breakfast, eller man kan leie seg en feriebolig sentralt i Valencia sentrum, slik som denne.

4. Malva-Rosa Strand.

Mange besøkende i Valencia er ikke riktig klar over at byen også har en flott strand, men i rettferdighetens navn må det da også nevnes, at den blir ikke riktig markedsført noe særlig heller. Likevel er den aktivt i bruk av dem som kjenner til den, og i sommermånedene kan den være riktig så full også. Nyt noen deilige dager på stranden.

Malva-Rosa stranden (uttales Malvarrosa på spansk) er med sin lange brede himmelske sandstrand så absolutt et sted å tilbringe noen late feriedager i Valencia på. Og her er hvorfor;

 Valencia - Malvarrosa

Stranden har fått navn etter en rosehage som lå i området for mange år siden. Det er enkelt å komme til stranden, selv med offentlig transport, og man kan ta Linje 5 fra sentrum, fra en Metrostasjon ved navn Colon.

Stranden er ikke særlig utbygget og svært lite "turistifisert". Hele området er rent og hyggelig, og selv om stranden kun har de mest elementære fasilitetene er den tidvis godt belagt, og i august kan den være riktig godt besøkt. Det er gode tilgangsmuligheter fra både havnesiden og hotellsiden og det finnes noen få strandbarer, kafeer og restauranter. Vær imidlertid forberedt på at man betaler godt for de beste plassene.

Stranden kan inndeles i tre hovedområder; Malvarrosa, Las Arenas og Patagona.

Den største kvelden man kan oppleve på Valencias strender er natten til Sankt Hans da strendene fylles med aktiviteter og forskjellig underholdning, sammen med fyrverkeri, utedørs kino og det tradisjonelle midnattsbadet.

Å ta seg en velfortjent ferie i Valencia behøver ikke nødvendigvis å bety man skal bruke en masse penger, det er også fullt mulig å hygge seg på virkelig lave budsjetter. Med Valencias internasjonale lufthavn bare et steinkast utenfor bygrensene er det også fullt mulig å komme dit med ett eller flere lavprisselskaper fra stort sett hele europa.

Det er mye mer å finne på i byen enn kun disse fire eksemplene også, men dette er ihvertfall en god start, så kan man selv utforske hvilke andre muligheter som finnes når man selv ankommer Valencia.