5 offentlige parker i Valencia

Ingenting er som en tur i parken, og alle større byer i verden har deres egen park. Mange byer har også flere parker, og i Spania, hvor været alltid er godt, har kulturen utviklet seg til at folk gjerne møtes oftere utenfor hjemmet enn i for eksempel Norge. Hvilket sannsynligvis ligger til grunn for de mange fantastiske parkene man finner i Spania og i Valencia. Avslappende, behagelige, og langt vekk fra støy og byliv.

 

Valencia - Turia Parken

Den mest kjente og berømte av alle parkene i Valencia, er faktisk også den største parken i Europa. Parken heter Turia Park og er anlagt på en tørrlagt elvebunn. I 1950 ble Valencia rammet av en katastrofal oversvømmelse, som dessverre kostet mange mennesker livet. På grunn av dette valgte byen å tørlegge elven Turia, og å lede den utenom Valencia, og det som en gang var elven Turias løp gjennom byen, ble istedet for laget om til en gigantisk offentlig park.

Da Turia Park er så stor og inneholder så mye, har vi delt den opp i to seksjoner. 


1. Turia Park (Vest)

Den Vestlige siden av parken starter med en av de helt store skal-se opplevelser, nemlig Bioparc! Dette er en stor Zoo som etterligner de afrikanske sletter og savanner, hvor alle slags afrikanske dyr går rundt og gresser. Her hvor Bioparc starter, kan du også leie sykler, så turen gjennom parken ikke blir alt for lang, spesielt for de med små ben. Syklene kan avleveres igjen, i den andre enden av parken. 

 

Valencia - Turia Parken

Mens du sykler gjennom parken - som alltid er deilig og kjølig på grunn av de enorme trærne - vil du kunne se alle slags aktiviteter. Alt fra fotballbaner til basketballbaner, golf og skateboardramper. Her er også åpne plasser, kaféer, og barer - og den berømte lekeplassen som faktisk kan ses på Google Earth, Gullivers Lekeplass. Lekeplassen er bygget opp rundt temaet om eventyret om Gullivers Reiser, og består av et vell av ting og aktiviteter som naturligvis er henslengt ut over et stort areal, nøyaktig som om det var falt ned fra himmelen!

Valencia - Plau de la Musica i Turia Parken 

Inne i parken finner du også Palace of Music (ses på bildet ovenfor), som ligger ved en enorm sjø med en gigantisk fontene, hvor det ofte er Lumiére Konserter, altså konserter hvor vannstrålene fra fontene skifter farver i takt med at musikken spiller, hvor fontenen blir en uunnværlig del av selve musikken, og omvendt. En fantastisk opplevelse!

2. Turia Parken (Øst)

Den Østlige del av parken, som ligger nærmest havet, er nok den mest kjente del av parken, da den inneholder en by av verdensberømt kunst og mengder av vitenskapelige installasjoner. Arkitekturen tiltrekker folk fra hele verden.

 

Valencia - Byen for Kunst og Vitenskap

Inne i byen, som ligger inne i selve parken, finner du blant annet en 3D kino, et vitenskapsmuseum, en mini undervanns-zoo og hundrevis av andre fantastiske ting! Hvis sykkelturen - eller gåturen har gjort deg sulten, kan du krysse veien og gå ut av parken og inn i El Saler innkjøpssenter - som er gigantisk stort, med utsøkte restauranter på øverste etasjee og flere etasjer nedenunder, med alle slags butikker. 

3. Botanisk Have

Valencia's Botaniske Have ble grunnlagt for flere hundre år siden, men i 1802 ble den flyttet til sin nåværende plassering. Haven er plassert tett på det lokale universitetet, og store deler av forskningen i botanikk, og bevarelse av eksisterende sjeldne arter, utføres på både universitetet og i hagen. Universitetet og Den Botaniske Have har i mange år hatt et samarbeid med lignende parker rundt omkring i verden, på samme måte som forbindelsen med resten av Spania og Kanariøyene, er viktige for den videre forskningen.

 

Loro Park - Drivhuset i Den Botaniske Have

Den Botaniske Have er også ofte vertskap for en lang rekke av Open Air arrangementene på forskjellige tidspunkter på året, blant annet konserter og utstillinger, så det er alltid noe å finne på i Den Botaniske Have og Turia Parken, hvis det å kikke på blomster og planter ikke akkurat er "din ting"

4. "La Granja" - Burjassot Park

Nå, men la oss komme litt vekk fra Valencias største park og vekk fra turistene, og hoppe på en sporvogn eller ta metroen til La Granja (Gården) som ligger i en forstad til byen Burjassot. En glemt juvel som på tross av krisetiden, stadig er både vakker og velholdt. Her kan du nyte stillheten og roen i en forstadsby, sammen med ekte spanske familier, som bare nyter hverdagen. 

 

La Granja (Gården)  i Burjassot

Parken har en imponerende liten miniatyrjernbane, som gjør det mulig å få en liten rundreise i den store parken. Det kan imidlertid være en god ide å kontakte det lokale rådhuset, for å høre nærmere angående både priser og åpningstidene for jernbanen. Det er også et par gode treningssentre, flere lekeplasser, skateparker, og en vill BMX-bane. I løpet av sommeren avholdes det også en del fester rundt om i parken, og de fleste av dem annonseres på forskjellige oppslagstavler rundt omkring i området. Det er dessuten sjelden man møter turister i parken, noe som egentlig er en skam, da de ikke vet hva de går glipp av.

 

Burjassot Park nær Valencia

5. Den Royale Hage

En annen skjult perle i Valencia, er De Kongelige Hager, som ligger ved Calle San Pio V, like ved metrobanens stoppested "Alameda." En gang var hagene lukket og kun tilgjengelige for den Kongelige Familie, nøyaktig som Kongens Have i København ved Gothersgade. Men det er mange år siden og i dag er hagene et uendelig vakkert sted, hvor folk holder piknik, slapper av, går turer og slikker sol. 

 

Valencia - Turia Park

Jardines de Viveros er et annet vakkert sted, hvor de lokale ofte tar hen for å slappe av med en liten "paseo" (spasertur) Hagen er egentlig en del av De Kongelige Hager, men ligger litt forskutt, med alle sine vakre blomster og vidunderlige dufter. 

Valencia er en fantastisk by, og den blir ikke mindre fantastisk av å være en så stor by, med så mange forholdsvis vakre, skjulte og forholdsvis ukjente parker, hvor du kan se sjeldne blomster og trær, holde piknik, leke, eller rett og slett bare slappe av og bare nyte livet. Og det beste av alt, er at det hele er fullstendig gratis.