6 ting du ikke visste om Valencia

Hvis du er ute etter en interessant ferie i år, og samtidig holde deg et stykke utenfor de mest befolkede feriestedene, bør du så absolutt kikke nærmere på Valencia. Denne fantastiske byen ligger bare et par timers flytid fra Oslo Lufthavn Gardermoen, og det er fullt mulig å finne rimelig reiser hvis man bare er litt fleksibel med tanke på datoer.

Valencia er med garanti et fantastisk sted å besøke. Byen er fullstappet med uteliv, kunst, kultur, shopping, og ikke minst har den en lang rekke flotte strender i nærheten, som alle også er mer eller mindre urørte! I stedet for alt det vanlige reiserelaterte "guffet" som vises i alle turistbrosjyrene, så finner du her en "insider" titt på noen av de mer off-beat tingene du kan se og gjøre i Valencia!

 

Turiahager, Valencia 

1. Bli med i søket etter den Hellige Gral!

OK, kanskje vil jeg ikke få en rolle i den neste Monty Python-filmen, men det som ikke så mange vet er at mange faktisk tror at den hellige gral, koppen som Jesus skulle ha drukket av på den siste nattverd, skal befinne seg i katedralen i Valencia.

Nå er det riktignok mange andre steder som også påberoper seg å ha den originale gralen, men når alt kommer til alt er det tross alt en skikkelig turistmagnet, og skal man være helt ærlig så er den heller ikke så mye å se på. Til tross for de mange religiøse symbolene, og all hypen, er det jo tross alt bare et gammelt krus!

Holy Grail

Vel, religiøse dogmer til side, spør du meg om min egen personlige mening, så ville jeg vel tro at den ekte gralen kanskje ville se mer grov ut. I hvert fall hvis jeg husker rett fra religionsundervisningen vi hadde i skolen, men bevares, både gralen og katedralen i seg selv er begge flotte og så absolutt verdt et besøk uansett. 

2. Valencia er opphavstedet til Paella.

Alle vet vel hva paella er for noe, men skulle man mot formodning ha tilbragt de siste hundre årene på månen eller et annet sted i verdensrommet, og ikke aner noe om denne tradisjonelle spanske retten, kan man alltids friske opp kunnskapene litt med denne artikkelen om den ekte paella

Paella de marisco

Paella er hva folk flest forventer å skulle prøvesmake når de kommer på ferie til Spania, men med mindre du har prøvd det i Valencia selv, kan du ikke skryte av å ha smakt "the real thing", men sannsynligvis noe som nok nærmere er en slags "turistversjon" som spanjolene selv nekter å spise.

Artikkelen jeg skrev om Paella tidligere i år viste seg å bli ganske kontroversiell.

Vi fikk i etterkant en ganske klar blanding av kommentarer rundt dette, og da helst om hva vi hadde beskrevet var i den eller i det minste hva vi hevdet var den "ekte" paella. Artikkelen ble imidlertid veldig godt mottatt, og den eneste negative kritikken vi fikk var faktisk fra andre utenlandske mennesker, ikke fra de spanske innbyggerne selv!

Alle mine (spanske) venner, kolleger, mine studenter - ja selv bekjente gratulerte meg for å vise en slik interesse i deres lokale rett, og jeg opplever til og med at folk stopper meg på gaten og takker meg personlig også! Det var ganske rart.

Deres varme og entusiasme på dette svært ømtålelige emnet er grenseløs, og når jeg nå har forstått hele kulturen rundt paella, og dens rolle i det spanske dagliglivet, er dette langt mer enn bare et måltid. Og jeg forstår folket i Valencia mye bedre nå enn hva jeg noen gang har gjort tidligere.

Paella de marisco

En ting jeg har lært som mat- og reiseskribent, er at noe mer eller mindre har forsvunnet fra enhver form for "turistmat" og det er at paella som rett er langt mer enn bare et måltid. Paella representerer familie, venner, sosialisering, alt som faller naturlig blant  lokalbefolkningen rundt Valencia.

Mens man i nordeuropa setter seg ned for å nyte en stek på en søndag, vil innbyggerne i Valencia sette seg ned med en paella, som alltid blir spist i løpet av dagen aldri om natten. Så ha det i bakhodet hvis du ikke ønsker å stikke deg ut som en "guiri" når du er her, som er det spanske ordet for en nordeuropeisk turist!

3. Endringe av elven Turia - fra flom til Europas største urbane park.

Byen er delt i to av elven Turia, og selv om du ikke vil finne særlig mye vann der nå, så hadde de mer enn nok av det i 1957 da elvene gikk langt over sine bredder og forårsaket en nasjonal katastrofe. Den mektige elven som har holdt Valencia med vann siden antikkens iberiske tider, flommet over og da bankene brast ble byen oversvømmet - noen steder med en dybde på opptil 3 meter. Det er fortsatt noen hus i noen av de gamle sentrale bydelene som er merket med vannstand, eller på annen måte viser hvor høyt på veggene det skitne flomvannet sto.

I dag er området en park, den største og en av de vakreste urbane parkene i Europa.

Valencia - Turia gardens

 

Parken strekker seg over flere kilometer og skiller byen i to halvdeler. Parken er en obligatorisk severdighet når man besøker Valencia, og et godt tips er å leie en sykkel fra en av de mange sykkelutleiestasjonene som finnes i parken. Det finnes også flere sportfasiliteter, lekeplasser og en rekke imponerende bygninger i og rundt parken. Blant annet Palau de Musica, som ses på bildet nedenfor.

Valencia - Plau de la Musica in Turia Gardens

Når man kommer til sjøsiden for enden av den gamle elven Turia, vil man finne noe virkelig fantastisk; den futuriske City of Arts and Sciences, et utrolig kompleks bestående av flere bygninger med hver sine ulike funksjoner. Der finnes alt fra en mini "havets verden", til en 3d kino, og flere parker og hager anlagt for å kunne tilfredsstille både turister og lokalbefolkningen.

4. The city of Arts and Sciences

Som du kan se av fotoet nedenfor så er arkitekturen bokstavelig talt sinnssyk, og det hele ser mer eller mindre ut som noe hentet fra en science fiction-film. Stedet er grundig omtalt av andre reisebloggere tidligere så det er ikke lenger den helt store overraskelsen, men den er en så viktig del av byen jeg simpelthen ikke kan utelate det.

 

Valencia - Ciudad de las Artes y de la Ciencia

 

Men det man kanskje ikke vet, er at de store vannbassengene som omgir bygningene kan tømmes svært hurtig, og områdene kan omdannes til arena for forskjellige arrangementer? Som for eksempel ridebane for hesteoppvisninger eller konsertområde.

En annen ting folk flest heller ikke vet, er at senteret ikke bare fremstår som en turistattraksjon, men inneholder faktisk også flere vitenskapelige forskningsentere, både biologisk og marine, og stedet har sin egen youtubekanal.

5. Ikke alle snakker spansk i Valencia!

Den kunnskapsrike turist frisker alltid opp et par setninger på det lokale språket før ankomst til bestemmelsesstedet, men selv om Valencia er i Spania, og ja de fleste snakker spansk, er det ikke så mange som vet at det offisielle språket i området faktisk er Valenciano, som er en slags dialekt av katalansk.

Lokalbefolkningen er med rette veldig stolte av språket sitt, men ulempen er at det ikke er så mange muligheter for oss ikke-spanjoler til å faktisk lære det. Man kan plukke opp noen fraser her og der ganske enkelt ved å se rundt seg, lese på tospråklige veiskilt og på reklamer og så videre, og man vil bli overrasket over hvor mange fransklignende ord det er, og hvor mange ord som har den samme skrivemåte som på engelsk.

Dyrevennlig sommerferie

Hvis du ikke akkurat ser spansk ut, som meg med mitt blonde hår og blå øyne, og med en høyde kneisende godt over lokalbefolkningen, da kan man ikke forvente å bli tiltalt på dette språket, men det er helt normalt for innbyggerne her å hoppe mellom de to, spansk og katalansk. Til og med i samme setning, og med den tydelige fremveksten av de mange engelske ordene som har funnet veien inn i deres vokabular, så kan man høre odde engelske ord blandet i også.

Bon dia, er mer vanlig å si enn buenos dias, og vær forberedt på at folk ofte sier noe som kan minne litt om "ow", et ord som betyr noe liknende "ser deg senere".

6. Prøv den lokale drink, Horchata!

Det er riktig lenge siden lokalbefolkningen begynte å plante disse vekstene, og selv om de ligner mye på peanøtter (også ofte kalt "tigernøtter"") eller en slags mandel, er det noen små knoller som vokser nede i jorden. Disse knollene høstes, vaskes og tørkes, og brukes til fremstilling av en helt spesiell type drikk som lages av at de legges i bløt i vann. Denne bløtleggingen frigjør et hvitt, melkeaktig stoff som renses og søtes, hvoretter det benyttes som en forfriskende, om enn med en merkelig smak, form for drikke.

Valencia - Horchata

Denne drinken kan ofte kjøpes direkte av forskjellige gateselgere i byen, men også de fleste iskremkioskene har den på menyen. Det frarådes å kjøpe den i supermarkedene, da denne er industrielt fremstilles og smaker forferdelig. Den er laget med tanke på å kjøle en ned på varme sommerdager, men personlig vil jeg nok foretrekke en øl i stedet for.

Forhåpentligvis har vi klart å vise deg seks ting du kanskje ikke allerede visste om Valencia, og skulle noe av dette gi mersmak er du velkommen til å ta en kikk på hvor man kan bo i Valencia