Fem brilliante feriedager i Valencia, Spania

Det er så spennende å bare dra av sted og besøke et annet land, og enda bedre å finne seg selv i et merkelig men forlokkende nytt sted, som i en by som Valencia. Valencia bare venter på du kommer for å oppdage alle severdighetene, kjenne luktene og høre lydene, som man gjør på en storbyferie i Spania.

Denne store byen på den østlige Middelhavskysten, like nord for Costa Blanca, har hundrevis av ting å by på, så selv de mest krevende feriegjestene vil være opptatt i ukesvis. Vi trengte litt sårt tiltrengt fri fra arbeidet, og fløy til Valencia hvor vi tilbragte fem dager til bare å utforske denne fantastiske og underlige byen.

Dag en: Valencias historiske sentrum

Valencia - Barrio del Carmen 

Valencia er som mange andre byer rundt om i Europa, en by i konstant vekst, både hva gjelder befolkning og bebyggelse, men det er absolutt ingen ny by. Valencia er full av små ​​skyggefulle gater fulle av bygninger fra middelalderen, gamle kirker og sidegater som munner ut i små hyggelige bytorg.

Byen har så mye å by på bare i sentrum, at det var ytterst motvillig vi forlot vår luksuriøse innkvartering og leide oss en sykkel hos firmaet Valencbiki og dro ut for å se nærmere på hva byen ellers har å by på. Å sykle i Valencia kan være en sann fryd, ikke minst på grunn av det flate terrenget rundt byen, og de mange fine sykkelstiene overalt. Sykler kan leies og leveres forskjellige steder, ikke så ulikt bysyklene i Norge.

Første dag fikk vi en lett frokost på en skyggefull terrassebar i Barrio del Carmen, sentrums hippe og trendy område hvor det er kult å være bohem, men som også har plass til både forretningsfolk og familier som samles her. Alle synes å bli ønsket velkommen med åpne armer!

Byen er svært vennlig, og måten man blir ønsket velkommen på her er et friskt pust i en ellers travel hverdag. Selvfølgelig skjer det mange ting i sentrum av Valencia hele året, blant annet den helsprø Fallas fiesta i mars, men det frarådes å reise til byen i august da dette er den varmeste måneden i året, og byen er nesten tom for folk da alle har reist på ferie.

Valencia - Barrio del Carmen

Etter å ha nytt en kopp aromatisk og sterk kaffe sammen med en Tostada con mantequilla (ristet brød med smør), satte vi på ny kursen ut for å utforske barrioen og hva den har å by på.

Det finnes ulike kunstgallerier å se, noen er gratis og noen koster penger. Flere ulike kirker å se og så videre, men for å få den fulle opplevelsen dro vi til plaza del reina for å reise med den berømte Valencia turistbussen. Dette er en lys, rød og åpen dobbeltdekkerbuss som også tilbyr kommentarer på engelsk og er alltid fullpakket med turister fra alle verdenshjørner!

Vi hadde en flott dag ute og etter den guidede turen var vi glade for å kunne vende tilbake til leiligheten vi leide for å slappe av, lade batteriene og planlegge resten av uken vi skulle tilbringe der.

Dag to: Handle i Valencia!

Det er så mange butikker for de handleglade å velge blant, at vi simpelthen ikke vet hvor hvor vi skal begynne å lete. Det finnes også svært mange kjøpesentere utenfor sentrum av Valencia, så sjekk de lokale kartene for steder som Nuevo centro, Heron City Paterna og Centro commersial El Saler. Hvis du har leid deg en leiebil, anbefaler vi rett og slett å besøke den massive handlebyen Bon Aire, ved siden av A3 Madrid motorveien.

En av de største varehusene i hele EU ligger like i nærheten av lufthavnen, og her kan du finne kjente merkenavn som Primark, Zara, C&A (Ja, de finnes fortsatt i Spania!), Tommy Hilfiger, Starbucks, McDonalds, Decathlon og mange flere. Det finnes også en stor kino med flere saler, mengder av restauranter og kafeer, og et enormt stort supermarked ved navn Alcampo.

Shopping

Hvis du liker shopping like mye som kredittkortet mitt gjør, så er byen Valencia uovertruffen hva muligheten til å kjøpe ting angår, og denne artikkelen er dessverre ikke lang nok til å forklare akkurat hvor mange butikker det er her. Med tanke på at dette er en veldig stor plass, og at mange topp merkevarer er gjemt bort i noen av byene mest eksklusive områder, er fem dager bare ikke tid nok, så vi er simpelthen nødt til å komme tilbake en annen dag!

Dag tre: Gå på stranden!

Man har ikke vært på ordentlig ferie i Spania med mindre man også har vært en tur på stranden. Og man behøver heller ikke være fanatisk soltilbeder for å ha glede av en tur på en av de tre største strendene som Valencia har å by på.

Strendene er enkle å komme til, selv med offentlige transportmidler, og fra sentrum kan man ta trikkelinje 5 som går til Neptu stasjon.

Å bruke metrosystemet i en så stor by som Valencia er faktisk en av de beste måtene å komme seg rundt på, og det enkleste er å kjøpe seg et reisekort som du kan se på bildet under. Et slikt reisekort koster rundt 14 euro, og gir deg ti reiser i alle byens soner.

 Valencias Reisekort

Kortene er gyldige på buss, undergrunnsbane og trikk, og kan "lades" en rekke steder over hele byen, blant annet alle undergrunnstasjonene. Kortet brukes som reisekort flest, det holdes foran en kortleser i det man entrer stasjonen man skal reise fra. Man kan ikke komme inn på stasjonen uten å validere kortet, og beløpet man skal betale for turen trekkes automatisk. Både enkelt og praktisk.

Vel, tilbake til strendene. Vi reiser til Malvarrosa som ligger like ved havneområdet, foran et stort og luksuriøst hotell ved navn "Las Arenas". Strendene i dette området er både lange og brede, og svært sjelden særlig fulle. Bortsett fra i august måned da varmen står på som verst. Da kan det være vanskelig å finne plass til selv det minste håndkle her.

Valencia - Malvarrosa 

Strendene i Valencia har aldri vært særlig mye markedsført ovenfor turistene, og fasilitetene er heller ikke all verden. Det er det man trenger for en fin dag på denne foreløpig uutbygde stranden, men heller ikke så veldig mye mer.

Synes man restaurantene som ligger like ved strendene er i dyreste laget, kan man gå noen få gater lenger inn mot byen, til områdene Cabanyal og Malvarossa hvor det finnes flere barer og kafeer som alle tilbyr en typisk "menu del dia" for rundt 9 euro. Dette er rundt halvparten av hva det koster nede på selve stranden og perfekt for den som prøver å holde litt øye med finansene underveis. Dessuten er det morsomt å gå på oppdagelsesferd og se hva man kan få for pengene de forskjellige stedene.

Dag fire: Byen med kunst og kunnskap

Har man først bestemt seg for å reise til Valencia, er det et par steder man simpelthen bare er nødt til å besøke. Blant dem er det fantastiske og futuriske området som kalles City of Arts and Sciences, (Byen med kunst og kunnskap).

Dette området ligger nede i det gamle tørrlagte elveleiet etter Turia-elven og består av seks separate soner og bygninger med alt fra en botanisk hage med store grunne bassengområder, fylt med krystallklart blått vann til en 3D-kino, et mini "sea-world" og et svært interessant vitenskapsmuseum.

 The city of arts and sciences i 2007

Hele området er egnet til å gjøre selv den mest snakkesalige målløs, både hva fasong og størrelse angår, er det kort sagt et sted man aldri kommer til  å glemme. Det holdes også flere sportsbegivenheter og kulturelle arrangementer der hvert år, blant annet konserter, moteshow, konferanser for å nevne noen.

Ønsker du å se hva som foregår mens du selv er der, kan du besøke deres hjemmeside for en oversikt.

Dg fem: På leting etter den Hellige Gral.

Finnes det noen bedre måte å tilbringe ferien i Valencia på, enn å delta i en ekspedisjon for å finne den Hellige Gral?

Vel, glem alle Monty Python vitsene du har sett om gralen, faktum er at mange steder rundt omkring i verden finnes det steder hvor det påstås den Hellige Gral befinner seg, så også i Valencia.

Den Hellige Gral, som ettersigende skal være den gral Jesus drakk av under den siste nattverd, skal etter sigende befinne seg i den vakre katedralen i Valencia. Utstyrt med en god porsjon sunn skepsis bestemte vi oss likevel for å ta turen innom kirken for selv å ta denne sagnomsuste artefakten i nærmere øyensyn.

Katedralen i Valencia

Katedralen i Valencia ligger ved Almoina-torget og er egentlig ikke et museum som sådan, men det arrangeres guidede turer og det anbefales på det sterkeste å delta på en av disse. Kirken har en lang og interessant historie, og før den ble viet til kristendommen i 1238 var den i bruk som muslimsk moske. Den har siden den gang gått gjennom flere forandringer og er senere også bygget ut flere ganger.

Det at den faktisk også kan inneholde den Hellige Gral, "Chalice", gjør at kirken tiltrekker seg en stor mengde pilgrimmer i tillegg til ordinære turister, og det er oppført et eget kapell til artefakten.

Hvorvidt det er den ekte gralen som står i katedralen skal jeg ikke spekulere i, men et besøk hit er uansett varmt å anbefale, om ikke annet for å kikke på arkitekturen og for å suge inn den eldgamle historiske atmsofæren som er her.

Den Hellige Gral? 

På ettermiddagen dag fem ble det dessverre tid for oss å reise hjem igjen, så vi satte kursen for flyplassen for å fange siste flyet hjem. Slitne og fornøyde fløy vi hjem med kofferten full av gode minner fra Valencia, og vi er allerede i gang med planleggingen av neste års byferie, og da skal vi definitivt ha mer enn bare fem dager. Valencia er virkelig verdt det!