Port Saplaya. Valencias egen Venezia venter på deg

Valencia er full av overraskelser, og her er enda en som den skarpsindige lokalbefolkningen prøver å holde for seg selv. Noe som trolig forklarer hvorfor området foreløpig ikke er blitt ødelagt av overutvikling.

Like nord for byen finnes det en spesialbygd ferielandsby ved havet, med alle fasiliteter du måtte ønske, og mye mer i tillegg. Jeg tok en tur ned dit med kameraet mitt, og her er hva jeg fant.

Port Saplaya strand - Valencia 

Hvorfor er det kjent som Lille Venezia? Jeg kommer til det om et øyeblikk, men først la oss sette scenen, og finne ut hva som er hvor i dette stedet. Anlegget er lett tilgjengelig med to kjørefelt via V-21, eller med undergrunnstog til Rafelbunyol og deretter en buss eller taxi fra stasjonen til strandområdet.

Hvis du kjører selv, så skal du fra Alboraya, som ligger like i nærheten, sette kursen ut mot de store flatene som kalles for "La Huerta". "La Huerta" kan best oversettes til grønsakshavene i Valencia, og er store flater under en tilsynelatende endeløs himmel. Blant annet dyrkes de bittesmå tigernøttene her, nøttene som benyttes i produksjonen  av Valencias berømte drink, horchata.

Hagene i Valencia

Den svingete veien snor seg gjennom feltene, forbi rekker av lokale råvarer som for eksempel kål, chufanøtter, ris og ulike sitrusfrukter, samt noen kommersielle plantefelt.

Er du heldig, kan du få øye på obskure og støvete barer, med rynkete gamle menn med beretter, sittende utenfor, drikkende sherry klokken 9 om morgenen. Mange av disse små barene tilbyr også noe å spise, laget kun av lokale råvarer, høstet fra markene like utenfor døren, og lokal fanget fisk. Alt blandet sammen med en varm velkomst. Forvent dog ikke, å bli servert på engelsk.

Himmelen i dette området strekker seg uendelig i alle retninger, og det kan være stekende hett her om sommeren, ja til og med om våren, og alt man ser er blå himmel, helt uten en sky i sikte.

... og de fortsetter inn i evigheten 

Kjører man herfra mot sjøen, passerer man over en dobbel motorvei, som går i mellom Barcelona og Valencia. Her kommer man ned til sentrum av feriestedet, hvor man ser et stort bygningskompleks på venstre hånd, og Centro kjøpesenter til høyre.

Den imponerende bygningen som dominerer området inneholder flere ferieleiligheter og villaer, og kan nås gjennom en buegang mellom et par butikker, som fører direkte inn i en piazza med butikker, barer og restauranter, og likhetene til Venezia er slående.

Bar i Port Saplaya

Så skal du bare gå ned noen trinn, og du er i starten av havneområdet i det som er kjent som Lille Venezia, som ble videreutviklet fra en redundant havn, hvorfra de pleide å sende lokale råvarer til både rundt i Spania, og andre steder.

Det er både pittoresk og rolig, og de fleste eiendommene her har egne balkonger, hvor man kan sitte i fred og ro, og kikke utover landskapet, mens man bare slapper av og hygger seg.

Båter i havnen

Hele havneområdet inneholder en rekke mindre viker, noe som gjør det perfekt hvis du har en båt. Det er gode muligheter for seiling, og alle fasiliteter i marinaen. Både opplagring, bunkring, proviantering, eget havnekontor, og gode parkeringsmuligheter like ved stranden.

På sjøsiden finnes det også et felles svømmebasseng, med eget lekeområde for de aller minste, og selv om anlegget er veldig spansk, er det også mange engelsktalende her, sammen med nederlandske, tyskere og franske, noe som gir en veldig europeisk følelse.

Sykkel på havnen i Port Saplaya

Går du tilbake til havneområdet, finner du en flott promenade som også inneholder en strand. Likeledes er det mange butikker, restauranter og barer her også, som alle står klare til å innfri dine ønsker, og fylle din mage.

I skrivende stund finnes det både spanske og kinesiske spisesteder, en tyrkisk kebabkiosk, forskjellige barer, kafeer, og hvis du virkelig trenger det, en MacDonalds, tvers over gaten. Det er mange ledige leiligheter i komplekset, som for eksempel denne.

Sjøsiden ved Port Saplaya

Stranden er på motsatt side av bygningen ovenfor, og du kan simpelthen ikke gå glipp av den. Det er bare å se etter noe stort, blått og vått.

Kjøpesenteret og dets tjenester

 

På en selvbetjent ferie, spesielt på et sted som ligger så bortgjemt som dette, er det viktig med tilgang til gode fasiliteter, slik at du kan konsentrere deg om å nyte ferien, og alle opplevelsene som finnes her. Inngangen til kjøpesenteret ligger rett til venstre for bildet nedenfor.

Port Saplaya strand - Valencia 

Utover det gode utvalget av parkeringsplasser, vil du se en McDonalds på hjørnet, og deretter inngangen til Alcampo supermarked. Innenfor vil du umiddelbart se toaletter, inngangen til supermarkedet, og en liten mengde av barer, og noen helt tilfeldige butikker som spenner fra en dyrebutikk, til en mobiltelefonleverandør.

På baksiden av supermarkedet finner du en filial av Leroy Merlin, Spanias svar på engelske Wickes DIY, et bilverksted, og et par andre små butikker.

Endelig - stranden!

Stranden ved havnen er cirka 1 kilometer lang, ganske bred, og ikke minst trygg. Det er strand-dusjer for offentlig bruk, men jeg ser ikke noe rødt kryss som indikerer det er en badevakt tilstede. Med sterk strøm i sjøen, bør man utvise forsiktighet ved bading, og utvise forsiktighet og bruke sunn fornuft. Spesielt hvis man er der med barn.

Port Saplaya strand - Valencia

Fremfor alt er en ferie i Valencia Port Saplaya avslappende, interessant, morsom, og svært lett tilgjengelig, da det knapt er 20 minutter hit fra flyplassen, og mange gode transportforbindelser. Et perfekt utgangspunkt for å utforske både byen og områdene rundt under ferieoppholdet. Ser vi deg her snart?