Saca de las Yeguas - praktisk guide til en spansk tradisjon

La Saca de las Yeguas ("hoppenes inndrivelse") er en 500 år gammel tradisjon som i dag stort sett kun utøves i Huelva-provinsen i det vestlige Andalusia.

Hundrevis av lokale ‘cowboyer’ - yeguerizos - reiser hvert år den 26. juni fra den lille landsbyen El Rocio ut til myrlandet i den nærliggende nasjonalparken Doñona. Her oppsøker de den enorme flokken med halvville hester, som lever i parken for å lede dem inn til byen til det årlige hestemarkedet.

Saca de las Yeguas - Rocio

Første stopp er landsbyen El Rocio, hvor hestene velsignes foran byens kirke. Deretter holdes det en pause i en nærliggende furuskog, før turen til sist går gjennom byen Almonte før den ender opp i et område med noen store inngjerdinger utenfor byen.

Saca de las Yeguas har dype røtter i de sydspanske tradisjoner, og arrangementet er som et levende museum over andalusisk kulturhistorie. Den er ikke bukket under for hensynet til hverken turister eller økonomiske interesser, og det er en storslått anledning til å få et innblikk i de spanske tradisjoner i deres reneste form.

Fra myr til by

Almonte - Saca de las Yeguas - Santuario de El Rocio

Dagen før den store begivenheten, den 25. juni, rir de hundrevis av menn - og etter hånden også enkelte kvinner og barn - ut i Doñona-parken for å oppspore og samle sammen de ville hestene, så de er klare til avgang den påfølgende morgen.

Tidlig om morgenen den 26. begynner rittet tilbake mot El Rocio. Den lille landsbyen er som hentet ut av en westernfilm med sine sandfylte gater, trehus og et totalt fravær av trafikkregulering.

Hestene dirigeres inn i byen i mindre flokker, tropas, med et par hundre dyr i hver. De gjør holdt foran byens store kirke, Ermita Nuestra Señora del Rocío, hvor presten over høyttalerne velsigner hestene før de drives forbi menneskemengdene og videre ut av byen igjen.

Saca de las Yeguas, Huelva, El Rocio

Lyden av de dundrende hestehovene og spredte rop skaper en intens lydkulisse til det fascinerende synet av den tilsynelatende endeløse strømmen av løpende hester. Det er ingen barrierer mellom hestene og tilskuerne, så det er helt på eget ansvar at man holder seg på sikker avstand.

Plutselig kommer baktroppen av yuegerizos til syne, og oppvisningen er forbi for en kort stund, før den neste tropa ankommer. Etter knapt en time er de siste hovslagene forstummet og støvet har atter lagt seg i gatene

Sang og Siesta

Etter den hektiske morgenen gjør hest og ryttere pause i en nærliggende furuskog hvor begge parter får seg en velfortjent hvil. De hardt arbeidende yeguerizos får selskap av venner og familie som ankommer til hest eller i prærievogner trukket av esler. Snart er skogen full av campingstoler, piknikbord, kjølevesker og panner med paella. Mat og drikke fordeles, akkompagnert av løssluppen snakk, gitarspill og sang.

Almonte - Saca de las Yeguas

På brosteinen i Almonte

Først litt utpå kvelden gjenopptas turen med fylte mager og høyt humør. De ville hestene ledes nå inn gjennom byen Almontes brosteinsbelagte gater, flankert av hundrevis av nysgjerrige tilskuere. Heretter tilbakelegges de siste par kilometere ut til Huerta de la Cañada, et øde område bak byens industrikvarter. Her fordeles hestene i 15 mindre innhegninger, hvor de skal tilbringe natten.

Saca de las Yeguas, Huelva, Almonte

Handel og håndslag

Tidlig om morgenen den 27. juni holder bilene i kø for å komme inn på Huerta de la Cañada. Eiere og potensielle kjøpere får nå muligheten til å ta hestene i nærmere øyesyn og kanskje gjøre de innledende forhandlingene.

I løpet av de kommende dagene blir hestene klippet og vaksinert, og noen blir også vasket og skodd, så de er klar til salg. De yngre hestene skal ris inn, mens de eldre hoppene vil bli brukt til avl. Føllene følger enten med deres mor, blir solgt eller de blir gitt bort.

De av hestene som ikke blir solgt på markedet blir tre dager senere ført tilbake til slettene i Doñona, hvor de kan leve enda et år i frihet.

Bli med til Saca de las Yeguas

Det kan anbefales å overnatte i El Rocio, så man i ro og mak kan bevege seg ned til plassen ved Ermita Nuestra Señora del Rocío ved 9-tiden om morgenen og drikke morgenkaffe, mens man følger med på hvordan plassen langsomt fylles.

Hvis man faller i snakk med noen av de lokale kan kan også være så heldige at man blir invitert til å bli med til den lange siestaen i furuskogen mellom El Rocío og Almonte. Ellers er neste stopp byen Almonte, hvor man skal komme i god tid, gjerne allerede midt på ettermiddagen, for å finne et sted å parkere i en av sidegatene. Hestene løper forbi ved 20-tiden, og det tar opp til to timer før den siste tropa er forbi.

Dagene etter kan man runde av turen med en visitt til Huerta de la Cañada. Forvent imidlertid en betydelig bilkø ved inngangen, spesielt hvis man ankommer etter klokken 10. Vær også forberedt på at man ganske sikkert blir dekket av støv!

Saca de las Yeguas, Huelva, Almonte

Det er ikke noe fastsatt program og heller ingen planlagte arrangementer - det hele handler om å la seg rive med av stemningen og om å suge til seg av de mange inntrykkene.

Inntrykk som vil skape minner for livet.