En unik, gastronomisk reise i høstens tegn i Andalusia

Høsten er en svært spesiell tid i mange spanske byer, og de brosteinsbelagte gatene fylles med glede og mellom de hvitkalkede veggene feires ankomsten av en årstid med lange tradisjoner for festligheter for mennesker i alle aldre.

For mange er det gourmetkokkene og det gode spanske kjøkkenet som gjør at denne sesongen er en av de mest etterlengtede gjennom året, og de glødende ovnene fylles med retter tilberedt av produkter som er typiske for årstiden. Sjampinjonger, kvede, kastanjer, fikener, persimmon, kanin, rapphøns, villsvin, rådyr og ikke minst en mengde forskjellige grønnsaker.

Naturen disker opp med de perfekte grødene, og mange vandrere avslutter sine lange reiser med ryggsekker fulle av kastanjer, og de aller heldigste har også funnet matsopp de bringer til torgs.

I denne artikkelen inviterer vi deg innenfor til noen av de mest interessante ferstivalene for hele familien i høst, og husk - det er fantastisk å leve i Andalusia.  

Kastanjefestivalen

Kastanjer

I Malagas bydel Alcaucín finnes det en gammel tradisjon som kalles "Día de la Castaña". Dette er en tradisjon som feires hvert år, og i år, 2015, kommer den til å arrangeres den 7. november. Idéen er å samle sammen alle de som vil være med på denne feiringen til en stor fest på torget, hvor man kan nyte ristede kastanjer eller være med på forskjellige aktiviteter.

Denne festivalen er en av de mest turistvennlige og mest populære festivalene i regionen. Og ikke overraskende også en av de best besøkte.

For mer informasjon:

Ayuntamiento de Alcaucín
T: 952 510 002

XIX Jornadas Micológicas i Parque Natural Sierra Norte i Sevilla 

Sopp

En annen interessant og morsom aktivitet som man bør avsette plass til i kalenderen i november er de mykologiske dagene "Jornadas Micológicas i Parque Natural Sierra Norte i Sevilla". En interessant utflukt med det formål å samle inn så mange ulike sopparter som mulig, og selvfølgelig under kyndig veiledning av noen av de beste eksperter i Spania. Arrangementet organiseres av den botaniske hagen "El Robledo".

For mer informasjon:

Ayuntamiento de Constantina
T: 955 880 700

Feria del jamón y el cerdo ibérico

Ibéricoskinke

Denna regionale festivalen for serranoskinke og ibéricogrisen feires i Aracena og legges til den tredje helgen i oktober. Det er ikke til å unngå at munnen løper i vann, for hvem skulle vel ikke ha lyst til en fersk skåret skive serranoskinke, med fett og olje dandert rundt det velsmakende kjøttet?

Rundt denne festivalen feires en "el recinto ferial del ganado" - hvor mange jordbrukere og produsenter av iberisk gris inviteres, og alle vil at du skal prøvesmake nettopp deres fantastiske produkter. Det er også mulig å delta på forskjellige aktiviteter som skinkeskjæring(!), man kan kjøpe gaveartikler, prøvesmake og mye mer.

En annen festival det er verdt å nevne er Campillos skinkemesse (la feria del jamón de Campillos) som arrangeres i begynnelsen av november i provinsen Málaga. Denne messen har fått stor oppmerksom blant turistene, og er absolutt noe å få med seg.

For mer informasjon:

Feria del jamón y el cerdo ibérico: 
Ayuntamiento de Aracena - Huelva
T:  959 126 276

Feria del jamón de Campillos:
T: 952 723 254
M: 628 206 953

Fiesta del mosto - vinfestivalen

Grapes

En av de mest etterlengtede festivalene er ikke overraskende vinfestivalen (fiesta del mosto). Denne festivalen holdes den siste lørdagen i november i den vakre byen Malagueño de Atajate.

Akkurat som mange andre festivaler begynner også denne på torget, hvor alle de historierike krikene og krokene fylles med all verdens liflige dufter av druer i gjæring, og alle byboerne er mer enn klare for å smake på de gode vinene. Vær forberedt på at denne festivalen gjerne varer til langt ut i de små nattetimer.

Husk også at det er mulig å kjøpe med seg håndlaget vin direkte fra produsentene, og området har en "ruta del vino" som tar deg med rundt til flere enn 21 vingårder i regionen.

For mer informasjon:

Ayuntamiento de Atajate - Serranía de Ronda - Málaga
T:. 952 183 504

Fiesta de la aceituna - olivenfestivalen

Olivenolje

Hvem liker ikke en god oliven? Hjemmelaget og smakfull? En oliven skal være rik på smak, og hvis du tenker som oss, så bestiller du allerede nå billetter til årets olivenfestival i begynnelsen av desember. Festivalen er ment til heder for alle de som arbeider med oliven i og rundt byen Martos, og tradisjonen tro begynner festivalen den 8. desember - samme dag som olivenhøstingen begynner.

* Som en liten kuriositet: Visste du at Martos er den størsta produsenten av olivenolje i verden? Og hvor tror du den beste oljen i Spania finnes?

For mer informasjon:

Ayuntamiento de Martos
T:. 953 704 005

Fiesta del membrillo - kvedefestivalen 

Kvede 

Det finnes ikke mye som er morsommere enn å gå på innkjøp under kvedesesongen, for å handle inn råvarene til sin egen hjemmelagde "carne de membrillo casera". Og når vi nå også er på vei inn i den beste tiden for nettopp dette, er det bare å begynne å lete etter de beste og mest modne kveder.

Hvis man skulle være spesielt interessert i å lære mer om både kveden og hemmelighetene bak å bruke den i matveien, så finnes det i neste måned, i oktober, en egen festival ved navn "la fiesta del Membrillo" i Zagrilla, Priego de Córdoba, Hvor man i tillegg til å kunne handle mange gode råvarer også kan finne en lang rekke produkter med kvede - selvfølgelig i forskjellige størrelser og varianter.

For mer informasjon:

Oficina de Turismo de Priego de Córdoba
T: 957 708 420

La fiesta de Tosantos - AllehelgenshelgenRistede kastanjer

Allehelgene-festivalen foregår i slutten av oktober og i begynnelsen av november. Og som navnet antyder hedrer den alle helgener og martyrer innen kristendommen.

I Cadiz er den bedre kjent som "Fiesta de Tosantos" og er en svært spesiell dag hvor man nyter en lang rekke populære produkter man normalt ikke får ellers i året. dette kan være produkter som for eksempel "huesos de santos y buñuelos" (spanske søtsaker), søtpotetsuppe, ristede kastanjer, valnøtter eller mandel - alle sammen ekte smaker av høsten for en svært spesiell dag.

I Andalusia kan man nyte dagen på mange andre måter, men hensikten er alltid den samme. Visse steder som Benacazón, i Sevilla, som er spesielt kjent for sin Allehelgenefeiring, i Santa Ana la Real (Huelva), i Malagas bydeler Ojen, Istán og Alcaucín, Cádiz er allerede nevnt eller nord for Córdoba tennes det lys i husene mens de spiser en tradisjonell melkegrøt. I den lille byen Maro (ikke langt fra Nerja) feires Maroween som er en populær hendelse for barna.

Día de la Pasa, El Borge - rosindagen

Uvas Pasas

Den lille byen El Borge i Axarquía, i Malagaprovinsen, har drøyt 1000 innbyggere og er den største produsenten av rosiner i Spania. For å feire denne bravaden er tredje søndag i september spesielt utvalgt til å være "rosindagen".

Denne festen feirer dette skrukkete produktet med både "alegres verdiales"og "coros rocieros"(flamencodansere og musikere). Dessuten er det anledning til å lære seg hele fremstillingsprosessen og det er selvfølgelig også muligheter for å prøvesmake andre lokale produkter, som for eksempel gazpacho, muskatvin og forskjellige pølser.

For mer informasjon:

Ayuntamiento de El Borge
T: 952 512 033

Día de la Sopa Perota 

Perotasuppe

En relativt ung festival som dog tiltrekker seg stadig flere tilhengere år etter år, som kommer for å samles rundt de mange lokale og tradisjonelle matrettene.

Den første uken i oktober feires en svært spesiell fest i Álora, hvor man kan prøvesmake en suppe som ganske enkelt kalles "Perota". Perotadagene er til minne om alle som har vært med på produksjonen, og alle tidligere ansatte og arbeidere som har slitt i markene ute på den andalusiske landsbygda gjennom tidene.

Denne suppen er laget av brød, poteter, asparges, paprika, løk, tomat og hvitløk, alle ingredienser som skulle bidra til å gi arbeiderne styrke og kraft til å fortsette enten sin arbeidsdag eller reise. Det er en prisverdig oppskrift, enkel og hurtig å lage, og er man heldig og befinner seg i Álora nettopp i disse dagene, får man selvfølgelig muligheten for å selv smake på godsakene.

Festivalen følges av et lite marked hvor man kan delta på forskjellige aktiviteter, eller gå rundt og kikke på de mer enn 50 bodene som tilbyr lokale råvarer og kunsthåndverk.

Etter festivalen kan man fortsette ferden videre med en tur langs Caminito del Rey, definitivt en opplevelse som man ikke kommer til å glemme med det første.

For mer informasjon:

Ayuntamiento de Álora
T: 952 49 61 00

Kart