Barcelona byguide: Gràcia – en uavhengig ’by’ i byen

Så tett på sentrum og likevel så annerledes. Sånn kan bydelen Gràcia beskrives med meget få ord. Her er du kun to metrostopp fra Plaza Cataluña, men straks du trer ut i det fri, får du fornemmelsen av å befinne deg langt vekk fra Barcelonas pulserende handelsliv og trafikkstøy. Her kan du få et innblikk i kvarteret og få inspirasjon til hva som er verdt å oppleve. 

Gate i Gràcia

Selvstendig by inntil slutten av 1800-tallet 

Gràcia var en selvstendig by inntil slutten av 1800-tallet, og selv om bydelen i dag er en integrert del av Barcelona, er området stadig noe helt for seg selv. Bydelen huser både unge som eldre, og det er mange som heller aldri har bodd noen andre steder. Beboerne er svært stolte av røttene sine, og du vil nok aldri høre dem si at de kommer fra Barcelona - men derimot alltid at de kommer fra Gràcia. Stoltheten går igjen også hos tilflytterne, men her lyder tonen bare noe mer à la: ”Én gang Gràcia, alltid Gràcia”. 
  
Spesielt for området er at bygningene, gatene og plassene er mindre enn hva du opplever andre steder i byen. De fleste gatene er enveiskjørte eller helt avlukket for gjennomkjørsel, og det er generelt et riktig pent, rent og utrolig trygt område å oppholde sig i. Bygningene tar seg flott ut med lyse fasader, vakre veggdekorasjoner og små altaner, hvor folk med litt godvilje får plass til både å sitte og å nyte en hjemmebrygget café cortado. Atmosfæren i bydelen er avslappet, og da det hverken er mange turister eller biler, opplever du en helt særlig ro som automatisk får deg ned i gir. 

Gate i Gràcia

 
En uke om året, under august-festivalen Festa Major de Gràcia, konkurrerer de lokale om å lage den flotteste gatedekorasjonen. Resultatene er en sann fryd for øyet, og hver kveld kan du oppleve konsert etter konsert, og gatefest når det er på sitt beste.

En selvkjørende ’by’ i byen

Gràcia er en selvkjørende bydel, hvor du finner alt hva du kan ha bruk for. Faktisk kan du oppholde deg konstant i kvarteret og aldri ha behov for å forlate det. Her vrimler det med barer, kaféer og restauranter, samt flere spesialbutikker hvor du kan kjøpe alle dine økologiske varer, hente frisk melk hos det lokale meieriet og brød hos en av de mange kvalitetsbakerne. Supermarkeder er ikke utbredt på samme måte som vi er vant til i Norge eller i Barcelona-bydelen Eixample, men til gjengjeld har hver butikk sitt eget spesiale. Det høyner kvaliteten betydelig, samtidig som det gjør handleopplevelsen unik. 
  
Det samme gjelder klesbutikker og de mange små kunsthåndverkbutikkene som du passerer når du slentrer rundt i de små gatene. Mange av de tingene du finner her, finner du ingen andre steder. Denne eksklusiviteten gjør selvfølgelig at prisene er litt høyere, men til gjengjeld får du noe som ingen andre har. 
  • Beste sted å handle tøy: Carrer Gran de Gracía 
  • Beste sted å handle bio- og økoprodukter: Carrer d’Astúrias 

 Økologisk butikk 

Hva spiser man i Gràcia? Kort og godt er svaret ALT. Bydelen har nemlig Barcelonas beste og bredeste utvalg av utenlandsk mat. Du går heller ikke helt galt i byen hvis du bestiller tapas, for generelt blir det lagt en anelse mer omsorg i rettene i bydelen enn de fleste andre steder i Barcelona. 
 
  • Største utvalg av restauranter: Carrer de Verdi og Carrer de Torrijos 
  • Hyggeligste sted å få seg noe å drikke: Bydelens mange ’plazas’

Livet på torgene

Livet på Gràcias mange torg er en av områdets aller største kvaliteter. Uansett om det er etter ordinær arbeidstid, sent lørdag kveld eller søndag ettermiddag, er det nesten alltid proppfullt av lokale som sitter og nyter en hyggelig stund med venner eller familie. 
 
Plaza de Sol
 
Plaza del Sol er når mørket har senket seg Gràcias mest livlige torg. Barenes terrasser er fulle, skatere, musikere og gateartister underholder, og midt på torget sitter det folk som hygger seg med deres medbragte mat og drikkevarer. Går du litt lenger opp i kvarteret, finner du La Plaza de la Revolución, hvor du kan nyde to kuler med hjemmelaget italiensk is i skyggen på en av torgets mange benker. To minutter derfra møter du Plaza de Virreina, hvor hyggelige barer og store trær omkranser kirken San Joan. Terrassene på Plaza de la Vila de Gràcia er også fulle med en miks av lokale, barn og de få turistene som finner frem til dem. Her kan du hele året være heldig å få oppleve brylluper, konserter og fredelige demonstrasjoner.    

Mercat de l’Abaceria Central

I hjertet av Gràcia, på gaten Travessera de Gràcia, finner du det overdekkede markedet Mercat de l’Abaceria Central, hvor du kan kjøpe alt du trenger til tapas-middagen på altanen. Det er dog ikke nødvendig å kjøpe noe der inne, for de mange forskjellige duftene og fargene og den livlige atmosfæren gjør besøket til en minnerik opplevelse i seg selv. Der passerer du boder med friske og tørkede frukter, kjøtt og fisk i allverdens varianter, og boder hvor du kan kjøpe alle typer av mel, bønner og nøtter hvor du betaler etter vekt. Du snytes heller ikke for synet og duften av alle ostene fra alle de spanske regionene og krydderier fra hele verden. Bemerk imidlertid at markedet holder lukket midt på dagen – typisk mellom klokken 14.30 og 17.30, men vil du være helt sikker på å ikke gå forgjeves så kan du sjekke åpningstidene på www.mercatabaceria.com
 
Mercat de l’Abaceria Central

Gaudis avtrykk på Gràcia 

Et av de mest kjente Gaudi-verkene er Parc Güell, som er plassert i den nordlige delen av Gràcia. Parken ble laget på oppfordring av entreprenøren Eusebi Güell, som ønsket en stilfull park til Barcelonas overklasse. Og det er en god grunn til at parken er et populært besøksmål, for overalt ser du multifargede fliser og mosaikker i alle verdens utforminger, og Gaudis forkjærlighet for naturen er tydelig synlig. Eksempelvis er mange av skulpturene utformet som dyr - hvor den største av dem er dragen ved inngangen. I den øvre delen av Parc Güell er det en stor terrasse hvor du kan få fornøyelsen av en utsikt over både parken og hele Barcelona. Entreen til Parc Güell koster 8 euro for voksne og billettene kan også kjøpes på forhånd slik at du unngår å skulle stå i kø.
 
I en liten gate i den vestlige delen av Gràcia finner du La Casa Vicenc, som er enda en av Gaudis mange spektakulære verker. Bygningens fire etasjer (i alt 1150 m2) sto ferdig allerede i 1889, og ble i 1984 fredet som kulturarv. Selv om huset i dag kun kan oppleves utenfra, er det bestemt verd å ta turen forbi. 

Casa de Vicenc

Gode transportforbindelser

Som tidligere nevnt er Gràcia transportmessig riktig godt forbundet med resten av byen, og det hurtigste er uten tvil å ta metroen hvis man skal ta turen innom. Det er selvfølgelig også mulig å gå dit, men hvis du allerede har ømme lår, blir turen sannsynligvis hard da Grácia ligger høyt i forhold til sentrum og vannet. 
 
Metro:
- Grønn linje (L3): Stå av på stoppestedet ved Fontana 
- Gul metrolinje (L4): Stå av på stoppestedet ved Joanic eller Verdaguer 

Husk også å besøke: 

  • Plaza del Sol og Plaza de Virreina
  • Carrer de Verdi og Carrer d'Astúrias 
  • Mercat de l’Abaceria Central 
  • La Casa Vicenc
  • Parc Güell
  • La Festa de Gràcia i august måned