Spise og handle med stil i Barcelona

Alle kan kjøpe deres daglige brød og melk i det lokale supermarkedet, eller stille den verste sulten ved et besøk i den lokale kafeteriaen på hjørnet. I Barcelona derimot, kan man faktisk gjøre disse helt dagligdagse gjøremålene til en større opplevelse hvis man ønsker det, og det helt uten å tømme bankkontoen sin. Her kan du lese om hvor og hvordan.

Las Arenas: Tyrefekting ut, shopping inn!

Siden den siste tyrefekting i 1977, Las Arenas, Barcelonas symbolske tyrefekterarena, innviet allerede i år 1900, ble stående ubrukt og overlatt til seg selv. Den vakre fasaden i såkalt Neomudajar-stil, midt i Barcelona på den andre siden av Plaza de Espana, forfalt hurtig og den en gang så stolte arena ble overtatt av hundrevis av ville katter og noen bostedløse familier. Gress, kratt og trær vokste vilt og dekket til sist ringen som en gang inneholdt så mye dramatikk, og tribunene smuldret bort under den varme solen.

 

Las Arenas,Barcelona

Byens overhoder bestemte seg imidlertid for at dette måtte de gjøre noe med, og endte opp med to valgmuligheter. Enten rive den en gang så stolte bygning og jevne et viktig kulturhistorisk landemerke med jorden, eller restaurere og bruke bygget til noe helt annet. Heldigvis falt valget på sistnevnte og etter 11 år med hardt anleggsarbeid gjenoppsto den flotte arenaen i all sin prakt som et kjøpesenter, og et senter for rekreasjon, fritid og underholdning. Den offisielle åpningen var den 24. mars 2011, og siden da har Las Arenas blitt en av de virkelig store attraksjonene i Barcelona.

Taket innvendig i Las Arenas,Barcelona

Det ble gravet ut tre underjordiske etasjer som nå tjener som parkering, og over ble det bygget seks etasjer med forskjellige funksjoner. De tre første er brukt til butikker og et supermarked, de to neste har ikke mindre enn 12 kinoer, et massivt treningsenter og en egen avdeling for forskjellige typer utstillinger, og helt øverst finner man restauranter og en utsiktsplattform. Hele strukturen er kronet med den største glass- og trekuppelen i Europa.

Flere rulletrapper og heiser fører deg fra nivå til nivå innendørs, mens en glassheis glir opp til toppen på utsiden, hvorfra man får en fantastisk utsikt over byen nedenfor.

Rulletrapper Las Arenas,Barcelona

Kinoene, som tilhører Cartelera kjeden, har svært komfortable seter og en uhindret utsikt over lerretet. Man kan kjøpe spesielt billige billetter (€ 5) på onsdager, ellers ligger prisen normalt på € 8 eller 9€. For å få en oversikt over hvilke filmer de viser og bestille billetter, kan man besøke nettsidene deres på: www.arenasdebarcelona.com/cartelera.aspx

I Las Arenas kan du med andre ord kombinere et godt måltid og shopping, alt mens du beundrer den triumferende moderne arkitekturen.

Adresse:  Gran Via Corts Catalanes 373, Metro L8 Stop Plaza de Espana

Butikkenes åpningstider: fra klokken 10.00 til 22.00

Mercado de la Boqueria

Barcelona har mere enn ett marked, men La Boqueria er sannsynligvis det mest populære og ikke minst fargerike. Allerede i middelalderen ble det satt opp boder på dette området som da lå utenfor byen, hvor det blant annet ble solgt kjøtt.

En permanent marked ble så bygget i 1840, men det mest imponerende ved markedet, bortsett fra produktene selvfølgelig, er det flotte metalltaket som ble installert i 1914. Du bør virkelig ikke gå glipp av disse art deco dekorasjonene som svever høyt over deg der du vandrer langs La Rambla når du kommer fra Liceo på jakt etter markedet.

Tak La Boqueria,Barcelona

Den ferskeste og mest utsøkte frukten og grønnsakene fra hele Spania tilbys her, arrangert i fantassifulle mønstre, som nesten ligner malerier.

Frukt i La Boqueria,Barcelona

Straks du er innenfor kommer du til den mest fargerike delen som inkluderer alt fra søtsaker, krydder, frukt, juice, smoothies og salater til oster. Leverandørene, mange av dem andre og tredje generasjons forhandlere, presenterer villig varene sine, og er svært sjenerøse når det kommer til smaksprøver. Lenger nede i midtgangen kan du også finne kjøtt og selvfølgelig også den delen av markedet hvor fiskehandlerne holder til. Kort sagt, det du ikke finner her, kan man nesten ikke finne noe annet sted i Barcelona heller.

Smoothies i La Boqueria,Barcelona

Adresse: Rambla 91, Metro L3 stop Liceo

Åpningstider: Mandag til lørdag fra klokken 8.00 til 20.30, søndag stengt.

El Nacional, Barcelonas nyeste gourmet-tempel

Denne restauranten åpnet for ikke særlig lenge siden, men er allerede en stor snakkis i byen. Ikke minst på grunn av den spennende bygningens interessante historie, for fra utsiden er det lite som minner om en restaurant eller noe som har med mat å gjøre overhodet, mye på grunn av størrelsen.  Faktisk ligner hele komplekset mer på et lager enn noe annet, og ikke overraskende har bygget da også vært både fabrikk, en bilforretning, et matlager etter borgerkrigen og til sist også et parkeringhus.

Entrance El Nacional restaurant,Bareclona

I dag er det den største kulinariske etableringen i byen, og du vil hurtig sette pris på det arkitektoniske straks du entrer bygningen. En av de mest interessante detaljene er taket som består av 15 senket hvelv, noe som er et typisk katalansk design.

Catalan vaults El Nacional,Barcelona

El Nacional er innredet med åtte forskjellige "øyer" som hver for seg serverer forskjellige type retter og med hver sin egen design og dekor. Du har for eksempel La Taperia, hvor det som navnet indikerer, er deilig tapas fra hele Spania servert på små bord. La Brasseria er dedikert til kjøtt, som tilberedes foran kundene, og det er La Llotja som bare serverer fisk. I tillegg har du en egen "Wine Bar", en "Beer Bar", en cocktailbar og til sist også en Oyster Bar. Uansett hva slags mat du skulle ha lyst på, vil du garantert finne det her.

Fiskeavdelingen i El Nacional,Barcelona

Inndeling i seksjoner bryter opp den enorme plassen i flere mindre intime nisjer, hvor bordene aldri har plass til mer enn fire om gangen. Dessuten blir restauranten heller aldri invadert av turistgrupper. Det er heller ikke mulig å gjøre bestillinger, så man bare møter opp og stiller seg i kø, noe som spesielt i helgene kan ta litt tid.

Ost i El Nacional,Barcelona

For å gi deg en pekepinn på prisnivået du kan møte i restauranten, kan det nevnes at for eksempel tapas starter på rundt 4€ og går opp til rundt 9€ for de mer spesialiserte. En t-bone stek for to koster 48€, og det dyreste på menyen er ikke overraskende 50 gram Platinum kaviar, til den nette sum av 150€. Videre finnes det noe for enhver smak og budsjett der i mellom, så ikke la deg avskrekke av prisene.

Adresse: Paseo de Gracia 28 between Diputacio and Gran Via de les Corts Catalanes

Åpningstider: Året rundt. Kjøkkenet holder åpent søndag til onsdag fra klokken 12 om formiddagen til klokken 02 om natten, og torsdag til lørdag fra klokken 12 om formiddagen til klokken 03 om natten.

La Bombeta  i Barceloneta

Fra stor til liten - kontrastene mellom El Nacional og La Mombeta kunne ikke være mer slående. Med en flott beliggenhet i Barceloneta er denne tapasbaren kjent for den berømte retten hvorfra den også har fått sitt navn, en type innbakt potetmos, fylt med kjøttdeig i en varm saus og aioli. De har selvfølgelig også tradisjonelle tapas på menyen, og den er så absolutt verdt et besøk. Vær imidlertid oppmerksom på at de ikke aksepterer noen form for kredittkort, og ingen av betjeningen i denne lille familiebedriften snakker andre språk enn spansk. En annen kurios opplevelse er at man møter opp utenfor restauranten, stiller seg i kø, hvoretter eieren kommer ut med papir og blyant, og man blir notert med navn, telefonnummer og hvor mange man er i selskapet, og så ringer han når det blir et ledig bord som passer for deg.

La Bombeta,Barcelona

I mellomtiden underholder han gjerne de ventende gjestene med magiske triks, ala å få en mynt til å forsvinne, for så å dukke opp en av tilskuernes øre, og lignende. Så med mindre det pøser ned med regn, er det helt greit å vente en halvtime eller to på å komme inn.

2 stykker bombetas koster fra 3.90€ - og de er godt fylte.

Adresse: Carrer de la Maquinista 3, off Ronda Litoral

Åpningstider:  Daglig fra klokken 10 om formiddagen til klokken 01 om natten, onsdag stengt.