Fem fantastiske turer i Baskerland

Baskerlandet er virkelig det grønne Spania, hvilket gjør landskapet, som er fullt av bølgende gressenger til et paradis for vandrelystne. Her er fem vandreturer vi spesielt kan anbefale.

Mount Ernio

Monumentet over St. Ignatius av Loyola, Azpeitia og Azkoitia, Gipuzkoa

Begynn oppstigningen av det 1075 meter høye fjellet Mt. Ernio fra byen Bidania-Goiatz, som faktisk er to landsbyer kombinert. Herfra passerer du gjennom skoger av vakre bøketrær og mektige eiker, og etterhvert kommer du til den tidløse byen Errezil, hvor det vokser et helt spesielt Pippin-eple. En frukt som dukker opp i blant annet sauser, ledsaget av kjøtt, desserter og cider.

Fortsett videre for å besøke byene Azpeitia og Tolosa. Sistnevnte er der den spanske fotballspilleren Xabi Alonso spiller, så hvis du er noen form for fotballfan, kan du krysse dette ut som en pilegrimsreise. For en enda større åndelig opplevelse, besøk det nærliggende Loiolako Santutegia, en 18. århundres helligdom, bygget rundt fødestedet til Ignatius av Loyola, grunnleggeren av jesuittene.

Zarautz til Zumaia

San Telmo kirken i Zumaia, ved Itzurun stranden

Denne nær 12 kilometer lange turen tar det deg rundt to og en halv time å fullføre. Den utgjør en del av den legendariske Camino de Santiago, og vil ta pusten fra deg. Men det har mer med utsikten å gjøre, enn fysisk anstrengelse.

Følg sjøenveggen fra Zarautz til Getaria i rundt 4,5 kilometer, før du skjærer på tvers av landet til Zumaia. Du vil passere skrånende vinmarker, som fortsatt lar deg se klippene og et rasende Atlanterhav nedenfor. Fyll på med energi slik som baskerne gjør det, med en plate av bacalao (saltet torsk) ved ankomst til det endelige bestemmelsesstedet, Zumaia, som kan skryte av mange gode restauranter.

Atxulars Øye

Gorbea naturpark ved Zadorra reservoaret

Velkommen til den fantastiske verdenen i Parque Natural de Gorbeia, Baskerland største naturlige park. Titulær Ojo de Atxular er navnet på den geologiske formasjonen du må passere gjennom for å nå Itxina massivet. Denne kalksteinsfjellkjeden byr på utsikt over det vakre Zadorra reservoaret.

Grenseløs Utkikksvandring

Kirken i Elizondo, Navarra

Det er faktisk best å begynne denne turen fra naboprovinsen Navarra. Elizondo (bildet) er et godt sted å starte denne turen på i Puerto de Izpegi. Selvfølgelig, hvis du er ute etter å spare energi, kan turen også kjøres. Følg de malte merkene, i hvitt, rødt og grønt, på steiner og trær, for å sikre at du kommer den rette veien.

Jaïzkibel - Cap du Figuier

Jaizkibel fjellet i Guipuzcoa

Denne 8-timers løkken av en sti vil gi anklene, leggene og lårene en god varme, på denne 22 kilometer lange ruten, som har flere oppturer enn nedturer. Se opp for sandpipere og Pottok ponnier, som faktisk egentlig er pygméhester. Pust inn duftene av gultorn og andre planter, for en gratis aromaterapi.