Fem retter man bør prøve på sin baskiske ferie

Blar man gjennom innholdsfortegnelsen i Mark Kurlanskys "Baskisk Verdenshistorie", er det ikke til å unngå man ser en mengde oppskrifter. En av Spanias mest kjente tv-kokker er baskernes egen Karlos Arguinano, og etter El Bulli ble nedlagt, er det nå restaurant San Sebastián Arzak som har overtatt tronen som den mest populære. Dette er ikke helt tilfeldig, noe man oppdager hvis man smaker på noen Pais Vasco retter. Her følger noen anbefalinger:

Piperrada

Piperade

Vis din baskiske patriotisme ved å bestille denne tradisjonelle retten, enten som forrett eller hovedrett, da retten gjenspeiler fargene i det baskiske flagget. Espelettepepper og tomat gir rødfargen, grønn paprika gir grønnfargen, og alminnelig løk det hvite.

Txangurro

Txangurro

Karlos Arguinano lager en kraftigere versjon av denne krabbebaserte retten fra San Sebastián / Donostia. Dens viktigste ingrediensene er krabbe (selvsagt), løk, hvitløk, tomat og brandy. Det kan også godt hende du oppdager du har bestilt en annen slags txangurro, men felles for dem alle er at krabbekjøttet er hakket.

Percebes

Perchebes

Percebes, eller "gåsenakke", er et krepsdyr som tilberedes ved koking i vann hentet direkte fra Atlanterhavet. De kokes i alt fra 30 sekunder til flere minutter, avhengig av retten de skal brukes i. Å hente dem er et risikofylt arbeide, hvor baskiske fiskere iført våtdrakt, lar seg heise ned bratte klippeskrenter ved lavvann for å plukke dem.

Denne retten krever ikke ekstra salt, og i Galicia blir den servert varm. I baskerland derimot, serveres de avkjølt, gjerne i kombinasjon med litt vinaigrette, som myker opp den gummiaktige konsistensen, ikke helt ulikt brekksprut.

Idiazabal

Idiazabal

Baskerlands mest berømte oster har en karakteristisk røyksmak. Mange hevder dette er fordi gjeterne alltid lagret sine oster i umiddelbar nærhet til sine ildsteder. En tradisjon som har gått i arv fra generasjon til generasjon.

Ostene er laget av upasteurisert melk hentet fra Latxa eller Carranzasauer, og det ligger mye håndverk bak før de fraktes til og selges på markedet. Med en konsistens som ligner på Spanias berømte machego, er idiazabal baskernes nasjonalost. Bør nytes sammen med en flaske fyldig rødvin for maksimal smak.sation.

Pintxos

Pintxos

De tilbyr ikke tapas i de baskiske barene og restaurantene. De tilbyr pintxos, og det varierer ofte fra sted til sted hvilken variant de serverer, og noen steder får man dem gratis, hvis man bestiller noe å drikke. Andre steder igjen bare spiser man til man blir mett, og så betaler for det antallet man har spist.