Flamenco, Paella og siesta. La oss avkrefte noen myter om Spania

Ah, solrike Spania.

Synet av flamencodansere som spinner rundt en fullpakket hotellbar full av paellaspisende lagerarbeidere fra Storbritannia, hvor alle snakker perfekt "eeenglish", ja selv de ansatte. Late dager tilbringes med å lese VG og Aftenposten på overfylte strender mens hummerrøde bleikfiser fra "oop nord" er på deres årlige opphold på Costa Blanca.

12 måneder i året kan man reise til Spania og alltid oppleve dette, pluss få en flott brunfarge å vise frem til jentene på kontoret der hjemme i kalde våte Norge. Dette, mine venner, er det autentiske Spania. Ikke sant?

NEI!

Benidorm strand

Ofte er det dessverre dette de fleste innbiller seg om Spania, og hvis man en gang i tiden faktisk har vært på en billig og organisert pakkereise til et eller annet turiststed i Spania er dette langt fra nok til å oppsummere alt som landet har å by på. En enkelt uke i Benidorm i 1985 er simpelthen ikke nok!

Faktisk er Spania mangfoldig, inspirerende, interessant, kultivert, og landet bare venter på å bli utforsket av kanskje nettopp deg i år, men hva så med alle disse mytene? Har de ovennevnte situasjoner virkelig eksistert?

Svaret på dette er nok et ubetinget ja, men heldigvis bare i så liten skala at det ikke en gang kan sammenlignes med resten av Spania. Så, la oss ta en litt nærmere kikk på noen av de stereotype mytene og misoppfattelsene om Spania enkelte mennesker har, og hvor de kommer fra.

Myte En: Du må spise Paella når du er på ferie i Spania

Nonsens. Riktignok er paella kjent som "Spanias nasjonalrett", men´den er fortsatt bare én av mange gode retter, og selvfølgelig kommer det jo helt an på hva man liker. Smak og behag, med andre ord.

Paella

Først og fremst, Paella er fra Valencia.

Derfor er det mer en regional rett og ikke nødvendigvis en rett som alle liker - heller ikke i Spania. Paella er ofte basert på råvarer fra sjøen, men den finnes i en lang rekke variasjoner som også inkluderer flere vegetariske alternativer. Bare vær oppmerksom på at enkelte kokker i Spania har en klar oppfattelse om at vegetarmat gjerne kan inneholde både tunfisk og kylling, sånn i tilfelle du skulle føle for å bestilleen porsjon.

Kjøttretter blir typisk spist i løpet av dagen i Spania, så bestiller man dette til kveldsmat så vet alle man er turist. Det er et tungt måltid beregnet på arbeiderne ute i markene, så å spise dette alt for sent om kvelden kan påvirke både fordøyelsen og tarmene generelt. Og da ikke nødvendigvis i positiv forstand.

Paella og tapas 

Ser man bort fra alle de ulike internasjonale rettene man normalt kan bestille på de store feriestedene, kan man selvfølgelig velge en porsjon paella, men da bør det gjøres slik spanjolene selv gjør det. De spiser nemlig ikke kun paella, men bestiller gjerne tapas til. Ofte spiser de dette på søndag, og det er deres form for å gå ut og spise søndagsmiddag. Og det er tradisjon å spise den på en ekte spansk restaurant, ikke i hotellets spisesal.

Myte To: Det er alltid sol og varmt i Spania.

Feil!

Spania er et stort og variert land, men svært ulikt terreng hvor man enn befinner seg i landet. Man finner alt fra endeløse stepper og forblåste enger som ved Castilla La-Mancha, til steinete viker, bratte klipper og golde landskaper som langs kysten av Costa Brava. Det finnes fjellkjeder som har snø stort sett hele året, og et godt eksempel på dette er skianleggene i Sierra Nevada, hvor det er både kaldt og gode skiforhold fra tidlig i november til sent i mai. Noen ganger lenger.

Sierra Nevada - Pradollano

Spania har årstider, bevares, men ettersom det har en så lang og tørr sommer, er det mange folk som rett og slett nekter å tro det finnes noe annet der. Men hvis en reiser opp til de vakre nordlige delene av den iberiske halvøya, finner man grønne enger ogfrodig landskap både langs kysten av Galicia og Baskerland.

Hvorfor? Jo, det er fordi det regner så mye der oppe. Derfor!

Det er faktisk perioder i året hvor deler av Spania får mer regn enn Norge gjør.

Et godt eksempel på dette er at det i Bilbao falt 120 millimeter regn i april, så at Spania bare er tørt og brennende varmt er altså bare en myte. Litt avhengig av hvor i Spania man er da, selvsagt.

Myte Tre: Alle de lokale snakker engelsk!

Feil igjen, beklager!

Hvis denne myten mot alle forutsetninger skulle vise seg å være egenerfart, så henger det kanskje sammen med at du under det forrige ferieoppholdet i Spania var heldig å møte noen som snakket engelsk. Enten på hotellet, kanskje på flyplassen eller kanskje det var drosjesjåføren?

Årsaken til at stadig flere spanjoler innen turistnæringen lærer seg engelsk er vel ganske innlysende. Det er jobben deres, og ettersom turistene strømmer til Spania i stadig større mengder, og de færreste av dem gidder å lære seg spansk, er det nesten blitt en nødvendighet å kunne i hvert fall et minimum av engelsk.

På samme måte er det mer og mer vanlig at det serveres enten kontinentalsk eller engelsk frokost på hotellene, simpelthen fordi det er mat turistene er vant til å spise. Og det er mat kundegruppene hotellene retter seg inn mot liker og foretrekker. Men - man skal ikke så veldig langt utenfor de etablerte feriestedene før virkeligheten er en helt annen, og uten et minimum av spanske gloser i eget repertoar vil man hurtig kunne oppleve situasjoner som rimelig håpløse.

English breakfast

Faktisk er det heller ikke alle spanjoler som har spansk som morsmål en gang - eller snakker det til daglig, for det finnes en lang rekke språk og dialekter i Spania. Flere av dem har man kanskje aldri hørt om en gang. Det finnes Galisisk, Aragonesisk, Valenciano, Mallorquin og katalansk, for å nevne noen, så selv om man pugger aldri så mye spansk er det slett ikke sikkert man vil forstå hva de snakker om likevel der man er. Men de vil som oftest fint forstå hva du sier da - så lenge du ikke snakker engelsk!

Myte Fire: De er alle dovne og har siestaer hele tiden

Dette er igjen, heller ikke sant, selv om siestaen fortsatt eksisterer er den imidlertid for mange kun noe de tar i august i de varmeste områdene i Spania. Da det likevel er alt for varmt til å gjøre noe annet enn å sitte i skyggen.

Spanjolenes levesett har endret seg betraktelig gjennom tidene, og de har utviklet en rekke andre metoder for å holde seg avkjølt i de varmeste timene om sommeren. De har ventilasjonsanlegg og ikke minst er de eksperter på å finne skygge. I motsetning til turistene, som ofte kommer nettopp for å steke under solen. For å bli så brune som mulig før de skal reise hjem igjen.

 Solnedgang ved Costa de la Luz

Mange spanjoler bruker i dag siestaen, som vanligvis varer fra klokken 14:00 til 17:00 til å handle i de tomme supermarkedene, slappe av foran TV-en, eller nyte et bedre måltid sammen med venner og familie. Den spanske arbeidsdagen er delt i to ved siesta tiden, men mange ønsker også å få den avskaffet for å bli mer konkurransedyktig med andre land i Europa.

Det er ingenting galt i å ha en siesta, da det ofte skjer så mye i Spania at det er fint med en liten pause midt på dagen, og ettersom mye av det som skjer i Spania skjer sent på kvelden passer det godt med en liten hvil slik at man er frisk og opplagt til andre ting senere.

Myte Fem: Alle spanjoler danser flamenco - hele tiden

Definitivt feil, igjen!

Flamenco er selvfølgelig en av de viktigste kulturelle begivenhetene i Spania, og ikke overraskende er det svært mange som forbinder landet og dansen med hverandre. Spesielt også siden det blir aktivt brukt i reklamekampanjer fra Spania, og hvem husker vel ikke bildet av den eksotiske mørke kvinnen i rød kjole med kastanjetter i hendene, mens hun danser en fyrrig flamenco?

Fakta er imidlertid, at flamenco er noe man danser i Andalusia, og kun der, med mindre man er i et eller annet turistområde eller det er en oppvisning på gang. Opprinnelig var det også bare de spanske sigøynerne som danset flamenco, akkompagnert av livlig gitarmusikk og av utført sensuelle kvinner med flamboyante kjoler. Og mengder av sherry da, selvsagt.

Så, hvis man ser noen danse flamenco utenfor de sydligste delene av Spania kan man være rimelig sikker på at det er enten en oppvisning eller noe som blir gjort for turistene. Ikke for deres egen skyld eller fordi det er tradisjon.

Flamencodanser

Det er flere fiestas i Sør-Spania i løpet av året, hvor du kan se og oppleve autentisk flamenco dans og musikk på sitt aller beste, så hvis du tenker på å bestille en ferie i Spania i år, legge vekk disse misforståelsene, og bestill en flott villa og kom og opplev det autentiske Spania. Uten alle mytene, uten all "hypen", men med et åpent sinn. Du vil ikke angre!