Cadaqués: Ting å se og gjøre i ferien

Hvis du vurderer å besøke Cadaqués, skal du vite at stedet har sin spesielle atmosfære som gjennomsyrer gater, attraksjoner og plasser. Oppdag den beste kunsten til Salvador Dalí, de magiske strendene ved Cabo de Creus og Cadaqués´ kulturliv som aldri hviler.

Panoramautsikt mot Cadaqués

Du har sikkert hørt om museet til Dalí, men Cadaqués byr på mye mer. Her viser vi deg de beste stedene og tingene du ikke må gå glipp av om du ønsker å få en ekte opplevelse av Cadaqués.

Cadaques på Costa Brava

Oppdag gamlebyen i Cadaqués

 

Cadaqués er en vakker fiskerlandsby med en fascinerende historie. Den gamle bydelen er en labyrint av brosteinsgater, hvitkalkede bygninger og blå detaljer. Området er fylt av butikker, restauranter og verksteder som selger kunsthåndverk der du kan la timene fly.

Cadaques på Costa Brava

Gaten “Es Call” markerer et høydepunkt på grunn av sin særegne skjønnhet. Takket være sine mange detaljer og arkitektur, er det som å ta en reise tilbake i tiden. I hundrevis av år eksisterte det et jødisk kvartal her.

 

Også verdt et besøk er det høyeste punktet i byen, kirken Santa Maria fra det sekstende århundre. Herfra har du en vakker panoramautsikt over hele den store bukta som omgir byen.

 

Cadaqués-bukta

Cadaqués

Arkitekturen i Cadaqués preges av de modernistiske bygningene som omgir strandpromenaden. De fleste av husene tilhørte folk fra byen som klarte å skape seg rikdom i Amerika. De var inspirert av cubansk design og motiver når de bygde hjemmene sine her. Vil du oppleve og nyte sjarmen, kan du bestille feriehus i Cadaques og nyte omgivelsene tett på.

Cadaques på Costa brava

Om kvelden kan du oppleve byens pulserende rytme. Gatene i Cadaqués har mange puber der du kan ta en drink eller danse i en nattklubb, men uten at det noen gang bli for mye støy. For slik er rytmen til Middelhavskysten; avslappet, men full av nye opplevelser.

 

Solfest 1. januar

 

Har du noen ganger hatt lyst til å starte året på en magisk og helt spesiell måte? Hver 1. januar samles mennesker fra hele verden rundt fyret Cabo de Creus for å ønske den første soloppgangen i året velkommen. Cape Creus er det østligste punktet i Spania og dermed det første stedet på Den iberiske halvøya som bades i sol i det nye året.

Cap de Creus ved Cadaques på Costa Brava

"Gud hjelper dem som står tidlig opp", heter det under denne solfesten (Sol Ixent på katalansk). Og når solen er synlig i horisonten, begynner sardana-dansene, samtidig som kakao deles ut til de frammøtte.

Cap de Creus ved Cadaques på Costa Brava

Synes du det er merkelig at man feirer denne soloppgangen? Sjekk ut vår guide til særegne festivaler og tradisjoner i Spania.

 

Drøm deg bort på Cabo de Creus

 

Øynene lyser opp hos katalanerne når de snakker om Cabo de Creus. Klippene og de mange framspringene skjuler alle slags typer naturlige paradiser der det synes som om tiden har stanset og det eneste viktige er å legge seg ned og nyte de rolige omgivelsene.

Cap de Creus ved Cadaques på Costa Brava

Buktene på Cabo de Creus er de beste på hele Costa Brava og inviterer til en dukkert i det krystallklare vannet. I tillegg har den sterke erosjonen som sjøen har sørget for, formet merkelige steinformasjoner som minner om en løve, en kamel og til og med en drage. 

Cap de Creus

På Cabo de Creus finner du mange turstier der du kan gå eller sykle og stanse for en dukkert på strendene. Pass også på å få med deg solnedgangen herfra. Det er ren magi!

 

San Sebastián-festen 20. januar

 

20. januar feirer innbyggerne sin mest tradisjonsrike fest til ære for San Sebastián. Da går de i samlet flokk til Ermita (kapellet) de San Sebastián som ligger på 400 meters høyde. Dette er en tur på ca. to timer.

 

I kapellet som bare holder åpent denne ene dagen i året, arrangeres det en messe, og etterpå danses det sardana og spises utendørs lunsj. Selv om du ikke skulle være fra Cadaques, blir du hilst velkommen hit. Derfor bør du ikke gå glipp av dette arrangementet.

 

Salvador Dalí-museet

 

Når vi går inn i dette museet, er det som om vi er over i det universet av fantasi som denne eksepsjonelle katalanske kunstneren skapte. Dalí opplevde hjemmet sitt som en levende organisme som også vokste. Derfor ble huset gjennom førti år stadig utvidet og ombygd. Nye rom og surrealistiske elementer kom til, noe som gjorde Dalís hjem til ett av hans kunstverk.

Salvador Dalí-museet

Hans malerier og skulpturer er tilgjengelig i alle rom, i verkstedet, hagen, biblioteket eller i rommene der han bodde og arbeidet. I dag er et besøk her et must og en flukt fra virkeligheten, en tur inn i den fascinerende verdenen til Salvador Dali.

 

Du finner Dalís hjem og museum i Portlligat, en liten fiskerlandsby som ligger i en egen bukt, men som er en del av Cadaqués kommune. Utsikten Dalí her hadde over Middelhavet, innlandet med oliventrær og vingårder og de omkringliggende klippene er verdt å oppleve. Derfor anbefaler vi at du bruker en dag av ferien til å utforske området.

 

Cadaqués museum

 

En annen obligatorisk kulturell stopp er Museo de Cadaqués, et museum med verker av alle slag, men med én fellesnevner: det handler om folket, kulturen og historien til Cadaqués. Dette er arbeider som er inspirert av denne byen og som på en eller annen måter prøve å fange sjelen og skjønnhet til Cadaqués. Høydepunkter på utstillingen er Salvador Dalí, regionens store kunstner, men inkluderer også verker av Richard Hamilton, Arranz Bravo, Antoni Pitxot, i tillegg til ulike temporære utstillinger.

Playa de Portlligat

Cadaqués er en av de mest sjarmerende byene på Costa Brava. Dersom du er på utkikk etter steder med en magisk atmosfære, anbefaler vi denne artikkelen om uforglemmelige steder i Spania.

 

Karnevalet i Cadaqués

 

Februar er synonymt med karneval i Spania, og det gjelder også i Cadaqués. Karnevalet her er spesielt med en parade med utkledde mennesker langs strandpromenaden. Hvis du reiser med familien, er dette et særlig anbefalt arrangement, for her er det mange organiserte og egne aktiviteter for de minste.

Karneval i Cadaqués

Den kulturelle uken i april

 

23. april, Sant Jordis dag, er en av de viktigste dagene i Catalonia. Tradisjonen tilsier at forelskede par og vennegjenger denne dagen gir hverandre en bok og en rose. Kulturfestivalen pågår i mer enn hel uke i strekk. Det deles det ut premier og utmerkelser, det arrangeres konferanser og utstillinger som alle er åpne for publikum.

 

Feria de indianos i Cadaqués

 

¡Un americano en Cadaqués! (En amerikaner i Cadaqués!). Det kalles festen som finner sted i Cadaqués den første helgen i juni. Strandpromenaden i byen er da fylt med boder og håndverksprodukter. Bakgrunnen for feiringen er det nære forholdet som eksisterte mellom Cadaqués og Cuba i løpet av de årene øya var spansk koloni. Her er det nok av  musikalske innslag og gateteater, inkludert ankomsten til ”amerikaneren” som kommer sjøveien.

Feria de Indianos i Cadaques på Costa Brava

Den internasjonale sommermusikkfestivalen

 

Cadaqués gjør alt for sine besøkende, og musikkfestivalen som arrangeres hver sommer er bare ett eksempel på dette. Festivalen har vært arrangert siden 1970. Den kjennetegnes ikke av noen spesiell retning innenfor musikken, men omfatter alt fra flamenco, gospel, soul, pop-rock, jazz og klassisk musikk. Med så mye variasjon, finnes det tilbud til alle!

 

Årets musikkfestival blir avholdt 4.-15. august, og programmet omfatter internasjonalt anerkjente kunstnere. Men det finnes også gratiskonserter med mindre kjente kunstnere.

 

Andre festivaler Cadaqués

 

I september, samtidig med den katalanske nasjonaldagen, arrangeres sommerens største festival som omfatter folklore-, sports- og kulturaktiviteter. Her er det bl.a. dukkekonkurranser, svømmekonkurranse og musikk.

Cadaques på Costa Brava

I desember finner vinterfestivalen til ære for Cadaqués´ skytshelgen; La Virgen de la Esperanza. Feiringen inkluderer sardanas, idrettskonkurranser, barneleker.

Cadaques på Costa Brava

Kulturen og skjønnheten som preger Cadaqués og området rundt er god nok grunn til å tilbringe noen dager med ferie her. Bestill ditt feriehus på Costa Brava og gjør deg klar til å nyte noen dager i paradis.