Bestig Peñón de Ifach (Calpe) - Spanias minste naturreservat

Peñon de Ifach - Ifach-klippen - på Costa Blanca anses for å være et av de vakreste naturlige vidundre i Spania.

Ifach kan ses fra mange kilometers avstand og kan til og med ses fra flyet!

Den 332 meter høye klippen ligger på en smal landtange rett ut for byen Calpe og den skiller de to strendene Playa de la Fossa og Playa Cantal Roig. 

Calpe - IfachFoto: Turismo Calpe

Ifach er - primært blant briter - også kjent som Lille Gibraltar. “Lille” er dog svært så relativt, og da særlig hvis man tenker på å bestige klippen. Da virker den ikke så liten likevel. Midt på sommeren er det ikke alltid en udelt fornøyelse å slepe seg opp mot toppen i 30 graders varme, men den helt unike utsikten man får er virkelig hele turen verd!

I mange år var klippen utelukkende bebodd av dyr og planter, og til tider var det også midlertidige bosettelser, men i dag har man anlagt flere vandrestier og klatreruter, så også besøkende kan oppleve klippen helt tett på.

Man bør imidlertid stadig utvise forsiktighet, da klippen visse steder kan være glatt og stiene er smale. Men turen er alle strabasene verd, og man glemmer helt at man er tett på en av Costa Blancas mest populære feriebyer, for det er en stor naturopplevelse å bestige Ifach.

Tursti på Peñon de Ifach, CalpeFoto: Turismo Calpe

Spanias minste naturreservat

Peñon de Ifach har en overflate på 42 hektar og er dermed høyst sannsynligvis det minste naturreservatet i Spania. I den sparsomme jorden vokser det blant annet rosmarin, timian, vill salvie og den sjeldne blomsten Silene hifacensis, Ifach-nelliken  som stort sett kun vokser ved kysten omkring Ifach og i et mindre omfang på Ibiza.

Det bor og lever omtrent 300 forskjellige dyrearter i dette helt spesielle lille mikroklimaet. På grunn av klippens litt isolerte beliggenhet, omgitt av vann, ynder også mange fugler å yngle på Ifach, eller de bruker klippen som hvilested på vei til Afrika. Vær oppmerksom på at visse deler av Ifach kan være lukket for vandrere - og især klatrere - i ynglesesongen fra april til juni.

Calpe - Peñon de Ifach

Bestig Peñon de Ifach

I 1918 ble det boret en 50 meter lang tunnel inn i klippen, så man kunne komme seg rundt om på den andre siden. Tunnelen deler i dag ruten opp på Ifach i to, med den letteste delen først og den noe mer kompliserte delen etter tunnelen.

Turen opp og ned på klippen tar omtrent 2 timer, og underveis er det flere steder hvor man kan nyte den storslåtte utsikten over kysten og Middelhavet nedenfor. Man kan blant annet se Cape San Antonio og flere byer og landsbyer langs hele Costa Blanca.

Utsikt over Calpe

Klatrere kan velge mellom flere ruter på forskjellige nivåer, hvor de mest utfordrende rutene befinner seg på sydsiden av klippen. For vandrere er det anlagt den såkalte "røde rute", hvor den første delen som sagt en den mest overkommelige. Man kan også bestille en tur med en guide hvis man ønsker det. Flere steder er satt opp tau man kan holde i langs klippeveggen, noe som varmt kan anbefales, da klippen som sagt kan være glatt. Hunder kan medbringes så lenge de er i snor.

Når bør man besøke Ifach

Den beste tiden på året for å bestige Ifach-klippen er om våren, fra mars til mai, når bakkene og dalene omkring Calpe står i full flor og det er de mest betakende fargekontrastene mellom de lysende stenrosene, duftende furutrær, det asurblå Middelhavet og de hvite husene i Calpe. Senere om våren skal man også huske å bevege seg en anelse mer forsiktigt frem, da de mange måkene som yngler her vil beskytte sine egg med både nebb og klør - nesten bokstavelig talt.

Videre bør man selvsagt vandre tidlig om morgenen eller litt utpå kvelden for å unngå den verste middagsheten.

 Calpe og Ifach

Man kan selvfølgelig også gå turen om vinteren, under forutsetning av at man er forberedt på at det kan bli ekstra vind og eventuelt regn underveis. Særlig inne i tunnelen kan vinden være svært kraftig.

Man kan godt nyte solnedgangen på toppen av Ifach, men man bør kun gjøre det hvis man er svært stø på føttene og vet man kan finne veien ned igjen med kun en lykt som lyskilde - og man kan selvfølgelig også med fordel gjøre det en natt det er fullmåne.

Hva kan man se fra toppen?

Hvis du når det høyeste punktet på Peñon de Ifach, fortjener du så absolutt et klapp på skulderen. For det er definitivt ingen søndagstur. Men utsikten over Costa Blanca er helt enestående!

Man kan se helt til Moraira, og på en fin og klar dag kan man til og med skimte Ibiza, som ligger hele 90 kilometer ute i havet.

Calpe - utsikt fra vandrestien på Peñón de Ifach Foto: Turismo Calpe

Calpe - en havneby på Costa Blanca

Den lille havnebyen er et populært feriemål, og cirka 60 prosent av innbyggerne er faktisk utlendinger som har slått seg ned i byen permanent. Calpe har 25.000 innbyggere og ligger kun 70 kilometer nord for Alicante og 130 kilometer fra Valencia. Omkring Calpe er det ikke mindre enn 14 vakre strender med lekkert, rent vann.

De mest populære strendene er:

Arenal-Bol

La Fossa

La Calalga

Cantal Roig

 Calpe, Costa Blanca

Playa Cantal Roig ligger nord for Peñon de Ifach, rett ved siden av ​​lystbåthavnen, og er velegnet til familier med små barn. Her er havet rolig og vannstanden lav.

Calpe har videre fem havner med et vell av både seilbåter og motorbåter, hvis eiere ynder å ta på lange turer opp og ned langs den storslåtte kyststrekningen.

Finn veien til Ifach

Ta motorvei A-7 eller N332 til Calpe, inntil dere ser skiltet Parque Natural de Peñon. Skiltet angir hvor parkeringsplassen ved Ifach ligger, og det er også herfra turstiene begynner.

Det kan anbefales å  legge turen innom turistkontoret i Calpe for å hente et kart over Ifach, gjerne et som har informasjon om naturreservatet.

Turistkontoret i Calpe 

Piazza del Mosquit

03710 Calpe (Alicante)

Telefon: 0034 965 838 532

Kart over Peñon de Ifach