Folket, plantene og historiene bak Córdobas patioer

Patio-festivalen har en lang tradisjon i Córdoba. ”Patio” kan nærmest oversettes med en innelukket og privat gårdsplass, og de har en interessant historie i Córdoba.

De ble opprinnelig bygget for å gi skygge og ly for den intense sommervarmen, men over tid har de også utviklet seg til små oaser, fylt med lyse blomster, tropiske planter, delikate vannfontener og behagelige møbler og annen dekorasjon.

 

Det sentrale elementet i patioene er hundrevis av planter og blomster som gir intense og varierte farger til alle veggene som omslutter den lille gårdsplassen.

Fra Córdobas patio-festival
De fleste patioer er knyttet til private hjem som uteplasser, og de elskes og nytes hele året rundt av sine eiere. Selvfølgelig krever alle planter og blomster mange timer med omsorg og hardt arbeid. 
Fra Córdobas patio-festival
Eiernes store engasjement med å gjøre patioene vakre og innbydende skyldes lidenskapen, gleden ved og kjærligheten til planter og blomster. Selv om Córdobas patio-festival bare varer i to uker, blir uteplassene stelt godt med hele året igjennom, og for eierne tar arbeidet aldri slutt. Under festivalen åpner eierne sjenerøst sine patioer slik at besøkende fra hele verden kan oppleve og nyte skjønnheten.
 

Venneforeningen til Córdobas patioer

Venneforeningen til Códobas patioer

Denne foreningen består av en gruppe frivillige medlemmer som har det til felles at de vil verne om patio-tradisjonen. Deres mål er å dele kunnskapen og lidenskapen med de besøkende under festivalen. Foreningen har også sin egen patio som ligger i San Basilio-området i byen på Calle San Basilio nr. 44 og som blir tatt godt vare på av en gartner som er fulltidsansatt av foreningen.

Fra Córdobas patio-festival

Teo Fernandez, direktør for Venneforeningen til Córdobas patioer, sier: "Årsaken til at folk i byen investerer så mye tid og energi i å ta vare på og stelle sine patioer, er av kjærlighet til tradisjonene og ønsket om å holde patioene levende. Vi har ansatt en gartner, og om sommeren kan han tilbringe mellom tre og fire timer per natt for å forberede patioene før gjestene stikker innom under festivalen."

Venneforeningen til Córdobas pastioer

Det er mange planter å passe på, fra den berømte "gitanilla" eller geranium,
fuksia eller "dronningens øreringer" som de kaller dem i Cordoba, kjøttetende planter, nelliker, bougainvillea, jordbærplanter, hortensia og mange andre. Denne fantastiske samlingen av flora gjorde at venneforeningen vant førstepremien i kategorien "arquitectura antigua" eller ”antikk arkitektur” i 2015.

 

Martín de Roa-terrassen

 

De fleste uteplasser i byen er selvsagt privateide og vedlikeholdes fordi de er en del av folks egne hjem. Svært få av beboerne er erfarne gartnere, men er blomsterelskende som vil verne om patioene for kommende generasjoner.

Fra Córdobas patio-festival

Mange beboere ble født i det hjemmet de fortsatt bor i, og ofte vil to eller tre generasjoner av samme familie bo i samme hjem. Kunnskapen om plantene læres videre av foreldre og besteforeldre, og slik blir kunnskapen overført til barn og barnebarn for at de skal ta vare på patioen i framtiden.

Martín de Roa-patioen i Córdoba

Araceli López og hennes tre døtre passer godt på Martín de Roa-patioen: "Året rundt handler det om grunnleggende vedlikehold, men noen dager før konkurransen begynner i mai måned starter arbeidet for fullt. Pottene med blomster og ornamenter blir malt, planter som står i skyggen, flyttes fram i sola og omvendt. Når alt er ferdig, kan det kanskje virke som om det ikke er så mye arbeid, men det er det!"

Fra Córdobas patio-festival"Mine døtre og jeg arbeider omtrent sju eller åtte timer om dagen i patioen, men for oss er det en tradisjon. Både min mormor og min mor hadde blomster overalt i alle rom. I går da jeg skulle plante noen blomster, kom barnebarnet bort til meg og sa: "Jeg vil også plante! Dette er en familietradisjon."
 

Céspedes-patioen

 

På en vanlig dag under Patio-festivalen må eiere stelle patioene utenfor besøkstidene. Rosario Torrealba i Céspedes-patioen forklarer: "Vi steller ikke patioen bare på grunn av festivalen i mai. Det faktum at vi alltid har denne vakre patioen klar til å bli vist fram, gjør at vi mer enn gjerne åpner dørene våre for folk som besøker byen under festivalen slik at de kan nyte slik vi nyter patioen hele året." 
Céspedes-patioen i Córdoba
"De dagene jeg må passe på gårdsplassen, tar jeg bort eventuelle blader som har falt av eller fjerner tørre blomster, vanner planter som trenger det og tilsetter fersk kompost eller gjødsel om nødvendig. Jeg trenger ikke å gjøre dette hver dag, bare når plantene selv krever det."
Céspedes-patioen i Córdoba
 "Under festivalen åpner vi dørene våre fra kl. 11.00 til 14.00 om ettermiddagen og fra kl. 18.00 til 22.00. Vi må gjerne stresse litt for å få patioen klar til dagens åpning, i tillegg til å forberede måltidene våre. Jeg oppholder med i patioen til jeg lukker dørene klokken 14.00, så kan jeg spise og slappe av fram til kl. 18.00."
Céspedes-patioen i Córdoba
Rosario deler ansvaret for hjem og gårdsplass med broren.

 

"Planter er som husdyr og er veldig takknemlige skapninger. De setter pris på omsorgen du gir dem og takker ved å gi deg sine blomster, og det gjør meg glad og rolig til sinns. Eller er det alt det grønne som gjør at jeg slapper av? Jeg er ikke sikker. Jeg har ingen favorittblomst, for å være ærlig, så jeg liker alle blomstene."

 

Hvis du ønsker å besøke denne fantastiske byen og bli kjent med innbyggerne og deres tradisjoner, så ikke nøl med å bestille en feriebolig i Córdoba slik at du kan fordype deg i denne fortryllende kulturen.

 

En spesiell takk til Teo Fernandez og Rafa Porras i Venneforeningen til Córdobas patioer, og til Araceli López og Rosario Torrealba for samarbeidet om denne artikkelen.