Córdobas patio-festival - "Fiesta de los Patios"

Video: "Los Patios de Cordoba-festivalen"

 

Patio-festival som starter hvert år den første uken i mai, har en lang tradisjon i Córdoba. "Patio" kan oversettes med "indre gårdsplass", og festivalen feirer kunsten med å dekorere gårdsplassene med hundrevis av fargerike blomster og planter.

Córdobas berømte patio-festival

Siden den første patio-festivalen i 1918, har innbyggerne i Córdoba – cordobeserne – dyrket og tatt vare på sine patioer hver eneste dag. Disse skjulte gårdsplassene er privateide, gjemt bak fasader og dører i byen, men hvert år åpnes patioene en kort periode for publikum som kan komme og nyte skjønnheten med alle blomstene, trærne og arkitekturen.

Córdobas berømte patio-festival

Åpningstidene under festivalen er stort sett de samme hvert år; fra kl. 11:00 til 14:00 og fra kl. 18:00 til 22:00, hver eneste dag. Det er gratis å komme inn overalt, men små donasjoner blir likevel verdsatt blant de hardt arbeidende eierne som bruker mye tid på vedlikeholdet av patioene.

 

Hvilken rute bør du velge?

 

Et flott sted å starte vandringen fra patio til patio er i ”Palacio de Viana” - en herregård fra det 15. århundret som er omgitt av 12 vakre gårdsrom og som ligger i Santa Marina-området.

Palacio de Viana i Córdoba

San Basilio eller "Alcazar Viejo"-nabolaget og ”Juderia”-nabolaget – det gamle jødiske kvartalet i byen – er også ideelle steder å starte en rute gjennom byen.

Palacio de Viana i Córdoba

Antallet patioer som deltar endres hvert år, og dermed også rutene. Du kan finne et interaktivt kart med alle foreslåtte ruter på nettsiden ”Puerta de los Patios” eller laste ned en egen app til mobiltelefonen eller nettbrettet ditt. Nettstedet oppdateres hvert år med de nye rutene og alle åpne patioer. Derfor er det et flott verktøy å ha i lomma når du beveger deg gjennom byen under festivalen.

 

Hva er Córdobas patio-festival?

 

Festivalen er kjent på spansk som "La Fiesta de los Patios Cordobeses" eller bare "Los Patios de Córdoba", og er Córdobas mest populære arrangement.

 

I løpet av 13 dager i mai som festivalen varer, åpner innbyggerne porter og dører til sine private patioer og avslører blomsterherlighetene innenfor.

Córdobas berømte patio-festival

Patioene er et blomsterparadis, overalt er det blomsterpotter med blomster i alle farger, former og størrelser. Frodige grønne blader veksler med et vell av blomster i alle farger og sjatteringer; rosa, purpur, oransje, blått og rødt.

Córdobas berømte patio-festival

Patioene er også fylt med ulike ornamenter og dekorative elementer som blir brukt ved vanning, gamle hageredskaper, kunstverk og krusifikser og symboler knyttet til San Rafael – patioene og byens skytshelgen.

 

Historien bak patioene i Córdoba

 

Patio-tradisjonen går helt tilbake til romertiden. Byen ligger i en del av landet der temperaturene sommer- og vinter er ekstreme. Derfor krevde patioene omsorg og oppmerksomhet hele året. Det er ikke noen enkel sak med tanke på at i Córdoba kan sommertemperaturene på dagtid ofte overgå 40° C, mens på nattestid er ikke frost uvanlig om vinteren.

Córdobas berømte patio-festival

For å kompensere for dette tøffe klimaet, bygget romerne og senere muslimene sine hus på en bestemt måte og konstruerte gårdsplassene i sentrum av bygningskomplekset. Disse patioene var avkjølende, skyggebelagte, indre rom der familiene møttes for å slippe unna sommervarmen og samle regnvannet som falt.

Córdobas berømte patio-festival

Muslimene var imidlertid de som virkelig løftet tradisjonen med avslappende patioer og indre rom til et helt nytt nivå. De introdusere vanningssystemer og beplantning i patioene med det formål å øke følelsen av friskhet og ro. Interessant nok fungerer dette faktisk svært bra, og temperaturer inne i noen gårdsrom kan være mellom 10° og 15° C kjøligere enn i gaten rett utenfor huset. Det er en kjærkommen forskjell i de varme sommermånedene.

 

Muslimene la også stor vekt på det sosiale elementet. De ville at en uteplass ikke bare skulle være et sted for skjønnhet og ro, men også et sted for folk å møtes og være sosiale.

 

Patio-konkurransen

 

Under festivalen arrangeres det også en konkurranse kjent som "Concurso Municipal de los Patios de Córdoba”. Denne prisen henger svært høyt. Ifølge Manuel Garrido Moreno, president i Asociación de Los Amigos de los Patios de Córdoba, kan patiofestivalen i Córdoba sammenlignes med rollen okseløpene har under den årlige San Fermín-festivalen i Pamplona.

Córdobas berømte patio-festival

Patio-festivalen ble første gang arrangert av Córdoba kommune i 1918, og den første konkurransen fant sted i 1921. Konkurransen ble innført i et forsøk på å bevare patio-tradisjonen. Festivalen ble ikke arrangert i de tre årene Den spanske borgerkrigen pågikk, men har siden 1939 representert en solid og sterk tradisjon i Córdoba.

Córdobas berømte patio-festival

To priser blir gitt for de vakreste blomstene og de best bevarte arkitektoniske patioene, den ene for "arquitectura antigua" (gammel arkitektur), den andre for "arquitectura moderna" (moderne arkitektur).

 

Under patio-festivalen er de fleste gårdsrommene fylt med musikk og tradisjonelle flamenco-opptredener. Det finnes også et utvalg av viner og tapas som tilbys de besøkende. I mai trekker Córdoba til seg noen av de største navnene innen flamenco-tradisjon, og det blir gjerne improviserte konserter og gatefester på nesten hvert hjørne.

 

Guidede turer gjennom Córdobas patioer

 

En rekke turoperatører tilbyr guidede turer utenfor Patio-festivalene. Det er gjerne et utvalg turer å velge mellom, avhengig av budsjett, tidsramme og størrelsen på gruppen du tilhører. Flertallet av turene varer rundt to timer og foregår i månedene mars til juni.

Córdobas berømte patio-festival

Prisene avhenger av hvilken reisearrangør du velger, men vanligvis varierer prisene fra 10 € og 20 € for voksne og under 10 € for barn. Det er også gratis turstier for de med strammere budsjett. Man møtes gjerne på et sentralt sted i byen rundt kl. 10:30, og dermed finnes muligheter for å se patioene for alle som drar på ferie til Córdoba.

 

Avhengig av turruten du velger, vil du også se ulike nabolag i byen, patioene, det jødiske kvarteret og Alcazar Viejo.

 

UNESCOs liste over immateriell kulturarv

 

Córdoba patio-festival ble ført opp på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv i 2012, og senere fulgte Valencia Fallas-festival opp i 2016.

Córdobas berømte patio-festival

UNESCOs immaterielle kulturarvliste ble etablert i 2008 og har som mål å beskytte "moderne levende uttrykk og tradisjoner som ulike grupper og lokalsamfunn over hele verden har arvet fra sine forfedre og overfører til sine etterkommere."

 

Spania har totalt 45 oppføringer på UNESCOs ordinære verdensarvliste og 16 oppføringer på UNESCOs liste over immateriell kulturarv.

 

Córdoba gamleby, inkludert Mezquita´en, er verdens største byområde som er erklært som verdensarvsted.

 

Mai i Córdoba

 

Denne måneden er en viktig måned i Córdoba. Det er tre store begivenheter som finner sted, og dermed er de månedslange feiringene kjent som ”Mayo Cordobes” – Córdobas mai måned.

 

Måneden starter med ”Cruces de Mayo” (Maikors-festivalen) der beboerne i byen konkurrerer om det best dekorerte korset laget av blomster. Det er også en prosesjon med blomsterdekkede flåter, kjent som ”La Batalla de las Flores” eller blomsterslaget.

Córdoba - Mezquita´en og den romerske broen

Dette følges opp av Patio-festivalen som altså er den mest populære festivalen i byen. Feiringene avsluttes med ”Feria de Córdoba”, med besøkende og lokalbefolkning som danser seg gjennom nettene til tradisjonell flamenco-musikk, samtidig som de nyter atmosfæren.

 

Det er ingen bedre måte å hilse våren velkommen på enn med blomster, aroma, lys og liv!