Besøk Mezquita´en i Córdoba

Når du besøker byen Córdoba og vil oppleve dens mange severdigheter, er det likevel én attraksjon du ikke kan hoppe over, nemlig Mezquita´en. Ikke noe monument er mer ikonisk for Spanias spesielle kultur og religiøse utvikling. Det gamle gudshuset ligger et steinkast unna det jødiske kvarteret og denne tidligere moskeen huser også en katedral. Til sammen har det resultert i en svært imponerende arkitektur.

 

Mezquita´en i Córdoba

 

Litt historie

 

På stedet der Mezquita´en står var det tidligere et romersk tempel og etter det en visgotisk kirke. Da maurene ankom Córdoba, ble kirken delt for å tjene både som en kirke og en moské, men i det 8. århundret kjøpte maurerne kirken og begynte å bygge en ren moské. Den opprinnelige bygningen var veldig enkel, men i løpet av årene har forskjellige herskere over Córdoba bygd Mezquita´en videre ut til sin nåværende størrelse og form.

 

I 1236 erobret katolikkene Córdoba. Først lot de moskeen stå der som den var, men i det 16. århundret ga kong Carlos tillatelse til å bygge en katedral midt inne i moskeen. Da han senerer besøkte katedralen, skal han imidlertid ha sagt: "De har tatt noe som er unikt i hele verden og ødelagt det for å bygge noe du kan finne i enhver by". Enten du er enig eller ikke, kan ingen nekte for at Mezquita´en i Córdoba er en spesiell bygning som kombinerer maurisk og vestlig arkitektur på en spektakulær måte.

 

Gudstjeneste i Mezquita´en

 

Hva kan du se og oppleve?

 

Siden de fleste som besøker moské-katedralen ikke har ubegrenset med tid, men også vil se andre sider av den flotte byen, skal vi ta med ulike sider ved Mezquita´en som du simpelthen ikke må gå glipp av.

 

Mezquita´en ligger i hjertet av Córdobas historiske sentrum, bare noen få skritt fra Alcazar de los Reyes Cristianos, en vakker gate i San Basilio-området som også er kjent for sine fantastiske patioer – indre gårdsrom –  og den perfekt bevarte romerske broen.

 

Når du nærmer deg Mezquita´en, tiltrekker de tungt dekorerte portene og klokketårnet seg all oppmerksomhet. Klokkene pleide å henge i en minaret (klokketårn), men etter at det ble skadet av en storm, ble tårnet delvis ombygd i barokk stil. Du kan besøke tårnet til bestemte tider i løpet av dagen.

 

Et morsomt fakta: En lov som ble vedtatt i 1958 begrenser den maksimale høyden på alle bygninger i Córdoba. Loven ble satt i kraft for å sikre at Córdobas skyline alltid skal være dominert av tårnene i Mezquita´en og andre kirker.

 

Klokketårnet til Mezquita´en

 

Patioen til Mezquita´en, med sine appelsintrær og fontener, gir en svært nødvendig skygge på varme sommerdager. Det er et flott sted å hvile ut før eller etter besøket innvendig i Mezquita´en.

 

Innenfor tiltrekker de røde og hvite buene umiddelbart din oppmerksomhet. Det er de som først og fremst har gjort Mezquita´en så kjent. På grunn av den ensartetheten som buene gir den tidligere moskeen, ser det ut som om det ikke finnes noen slutt på den store bygningen.

 

Buegangene i Mezquita´en

 

Den viktigste delen av katedralen ligger i sentrum av moskeen, med forskjellige kapeller langs ytterveggene (kapellene er stengt for publikum, men du kan se inn i dem gjennom sprinkelportene). De utskårne trebenkene og den kristne utsmykningen er spesielt bemerkelsesverdige.

 

Imidlertid er den mest interessante delen av Mezquita´en der hvor katedralen og moskeen møtes. Å se den elegante mauriske stilen ved siden av den gotiske og barokke arkitekturen er litt av en surrealistisk opplevelse.

 

Katolsk kunst i Mezquita´en

 

I den andre enden av Mezquita´en kan du besøke en utstilling av gjenstander og relieffer som ble gjenoppdaget under utgravninger. De skattene som katedralen har samlet og sikret seg opp gjennom årene, vises også.

 

Mezquita´en er et ikon for spansk kultur og religion som strekker seg fra romerne, via maurene og til dagens kristne og muslimer. Når du er på ferie i Córdoba by og i provinesen med samme navn, må du ikke gå glipp av denne unike bygningen!

 

Praktisk informasjon

 

Inngangsbilletter til Mezquita´en og klokketårnet kan kjøpes i patioen. Hvis du ønsker å bli med på en guidet tur i Córdoba, kan du kjøpe billetter på samme sted eller på forhånd (turen inkluderer også besøk til andre viktige attraksjoner i Córdoba).

 

Inngangspenger

 

Mezquita´en

 

Voksne: 10€

Barn (10-14 år): 5€

Barn (<10 år): gratis

 

Klokketårnet 2€ 

 

Åpningstider

 

Åpningstiden endres fra sesong til sesong. Du finner et oppdatert dokument her.

 

Viktig: Fordi Mezquita´en fortsatt er i bruk som kristen kirke og katedral, kan adgangen være begrenset under visse religiøse arrangementer, for eksempel i påske.