Vandreruter i Córdoba

Córdoba er perfekt å utforske til fots fordi byen ikke er for stor, dessuten ligger attraksjonene i bysentrum bare et steinkast fra hverandre. Denne andalusiske perlen har mye å by på når det gjelder historie, kunst og kultur. Bli med på en guidet tur gjennom Córdoba med våre tre temaruter!

 

Vandrerute 1: HistorieDet romerske tempelet i Córdoba

 

Når det gjelder nettopp historie finnes det ikke mange byer som har mer å by på enn Córdoba. Romere, jøder, muslimer og kristne har alle satt sitt solide preg på denne byen, og dette vises tydelig gjennom alle de lokale og historiske attraksjonene. Gjør deg klar for en interessant tur gjennom det historiske Córdoba!

 

 

Ruten punkt for punkt 

San Nicolas-kirken – Cristo de los Faroles – La Merced-palasset – Malmuerta-tårnet – Santa Marina-kirken – Viana-palasset – San Lorenzo-kirken – San Pablo-kirken – Det romerske tempelet – San Francisco-kirken – Calahorra-tårnet – Den romerske broen – Broporten – Moské-katedralen – Alcázar de los Reyes Cristianos – Caballerizas Reales (den kongelige stallen) – Maimonides-statuen – Synagogen – Synagogue – Zoco-markedet – San Bartolome-kapellet – Kardinal Salazar-sykehuset – Almodovar-porten – San Juan-minareten.

 

Regn med 3 - 5 timer

Hvor lang tid ruten tar avhenger selvsagt av hvor mye tid du tilbringer i de ulike kirkene, palassene og ved andre attraksjoner. Vær oppmerksom på at noen av stedene på listen har begrenset åpningstider. For mer informasjon, ta en titt på åpningstider for de viktigste severdighetene i Córdoba.

 

Mest ideelle tidspunkt

Det er vanskelig å finne et bedre utsiktspunkt i Spania enn den romerske broen i byen dersom du vil se den vakre solnedgangen. Derfor anbefaler vi å ta denne ruten en sen ettermiddag eller tidlig kveld når solnedgangen langsomt setter inn om våren eller høsten. Hvis du besøker Córdoba om sommeren, er det best å gå denne ruten tidlig om morgenen for å unngå ekstrem varme.

 

Dette vil du oppleve

På denne ruten vil du oppleve minner fra de forskjellige kulturer gjennom Córdobas lange historie, bl.a. den romerske broen, moske-katedralen og synagogen. På slutten av ruten vil du ha vært innom alle de viktigste historiske høydepunktene i Córdoba.

 

Visste du at …

* Moske-katedralen i Córdoba har alltid spilt en symbolsk, men likevel viktig rolle, i rivaliseringen mellom maurer og kristne. Da maurene invaderte byen Santiago de Compostela, beordret den mauriske krigsherren Al-Mansur å ta kirkeklokkene fra katedralen i byen og ta dem med til Córdoba for å smelte dem om til lamper til den store moskeen. Da den kristne kong Ferdinand og hans menn gjenerobret Córdoba, beordret han på sin side å ta lampene fra moskeen og smelte dem om for å lage nye kirkeklokker til katedralen i Santiago de Compostela.

 

Innvendig i den store Mezquita´en i byen

 

Vandrerute 2: Kultur

 

I Córdoba finner du mange monumenter og attraksjoner som har stor historisk og kulturell verdi. Det er en god idé å berike besøkene i museene og ved severdighetene med aktiviteter som hjelper deg til å bli kjent med de gamle tradisjonene og ånden i byen. Etter et besøk til Mezquita´en (moskeen) eller Alcazars (kongeslottet) spektakulære hager, er ingenting bedre enn å gå nedover gaten og blande seg folk, ta en drink på en uteservering og nyte fargespillet i byelven ved solnedgang, smake litt salmorejo (Córdobas versjon av den berømte, kalde tomatdrikken) eller slapp av med et besøk på et arabisk bad.

 

 

Ruten punkt for punkt

Santa Marina-kirken – Barrio de San Basilio – Plaza de Corredera – Judería – Mezquita-området – Kongeslottet Alcazar – Smake Salmorejo på Mercado de la Victoria – Drikke kaffe rett ved byelven (Ribera) – Se solnedgangen over byeleven Guadalquivir fra takterrassen på Ribera – Nyte et bad og en kopp te i Hamman – Den romerske broen – Besøke Viana-palasset og patioene i Córdoba.

 

Regn med 5 - 6 timer

Hvis du ønsker å bruke litt ekstra tid for å ta bilder og nyte atmosfæren i det historiske sentrum mens du sitter på en uteservering, smaker litt tapas med et glass vin, kan du dele ruten over et par dager.

 

Mest ideelle tidspunkt

Etter å ha gått denne ruten, vil du sannsynligvis tilbringe mesteparten av tiden i bysentrum. Derfor er vår og høst de beste periodene å besøke Córdoba. Noen av de foreslåtte attraksjonene (Alcazar, Mezquita, Viana-palasset, etc.) har åpningstider som kan variere med sesongene. Sjekk dem på forhånd ved å klikke på lenken over.

 

Dette vil du oppleve 

Med denne ruten vil du oppleve de viktigste monumentene og severdighetene i byen og de beste utgangspunktene for å bli kjent med byens gamle og unike røtter. I århundrer har Córdoba vært hjemsted for tre forskjellige folk og kulturer: Den kristne, den muslimske og den jødiske-sardiske. Gjennom denne sameksistensen oppsto et unikt kulturmiljø med en arv som fortsatt kan spores tilbake til lokale tradisjoner og monumenter.

 

 

Plaza de la Corredera i Córdoba

 

Visste du at …

* Plaza de Corredera er byens sentrale og store torg, og under arkadene her finner du barer, antikvitetsbutikker og til og med et matmarked som er perfekt dersom du er ute etter typiske og lokale produkter. Torget brukes ofte til arrangementer, konserter eller teaterforestillinger og gatekunst. Tidligere ble Plaza de la Corredera brukt som Plaza de toros (tyrefekterarena) og til og med ved offentlige henrettelser.

 

Barrio de la Judería - det jødiske kvarteret i byen

 

* Judería – én av de eldste og mest fascinerende bydelene i byen, ble bygget under i den romerske perioden og ble utvidet under det muslimske styret (fra 711) og okkupert av det jødiske samfunnet i middelalderen og fram til utvisningen av jødene etter 1492 som de katolske monarkene Ferdinand og Isabel stod bak. For å nyte den fantastiske atmosfæren i dette gamle nabolaget mens du besøker de mange museene og historiske bygningene, må du ikke glemme å ta en pause i den nærliggende Taberna Guzman for et glass god lokal vin.

 

Vandrerute 3: Plasser og torgPlaza del Socorro i Córdoba

 

Denne ruten tar de besøkende med til noen av byens mest fascinerende ”plazas” (torg), mange av dem har stor historisk og kulturell verdi. Hvis du vil oppdage skjulte og pittoreske hjørner og puste inn atmosfæren som gir Córdobas historiske sentrum sin livlige karakter, så bli med!

 

 

Ruten punkt for punkt 

Plaza de la Corredera – Plaza Tendillas – Plaza de la Compañia – Plaza de San Juan – Plaza de la Trinidad – Plaza Angel de Torres – Plaza del Cardenal Salzar – Plaza de Maimónides – Plaza Agrupacion de Cofradias – Plaza del Triunfo de San Rafael/Canonigo Torres Molina – Plaza de Abades – Plaza del Potro – Plaza San Francisco – Plaza de San Pedro – Plaza de Aguayos – Plaza Vizconde de Miranda – Plaza de San Bartolomé – Plaza de las Tazas – Plaza de Orive – Plaza San Andres – Plaza San Lorenzo – Plaza San Rafael – Plaza de San Augustín – Plaza don Gome – Plaza de Santa Marina – Plaza de Capuchinos – Plaza del Socorro.

 

San Francicso-kirken i Córdoba

 

Regn med 6 – 7 timer

Husk at denne ruten er sirkulær, slik at du kan starte der det passer best for deg. Hvis du kommer fra jernbanestasjonen, kan du for eksempel ønske å starte på Plaza de la Tendillas eller Plaza de Capuchinos (se kart over).

 

Mest ideelle tidspunkt 

Vår og høst er de beste periodene. Om sommeren, og spesielt midt på dagen, kan temperaturene være veldig høye. For å oppleve den virkelige stemningen og atmosfæren i Córdoba, er det lurt å unngå tidlig morgen eller midt på dagen når gatene er nærmest tomme for mennesker og aktiviteter. Hvis du planlegger å ta bilder, bør du vurdere muligheten for å gjøre ruten i løpet av ettermiddagen for å få mest mulig ut av kameraet ditt og også fange den flotte solnedgangen.

 

Plaza de Abades i Córdoba

 

Dette vil du oppleve

Noen fantastiske skjulte skatter. Byens historiske sentrum er fullt av fascinerende torg, noen svært små og dermed lette å gå glipp av. Alle har sine egne historier og hemmeligheter, ofte knyttet til ulike episoder i den rike historien og tradisjonene som Córdoba har. I tillegg varter Córdoba opp med sine indre gårdsrom, såkalte patioer, som er verdt et besøk.

 

Plaza del Portro i Córdoba

 

Visste du at …

* Plaza del Potro har navnet sitt fra hestestatuen som pryder toppen av vannfontenen (ung hest heter "potro" på spansk). Tidligere var torget et sentrum for byens håndverker, samt et sted for oppdrett av husdyr, noe det fortsatt eksisterende Posada del Potro vitner om. Dette var en stall fra 1500-tallet som også er omtalt i Cervantes berømte roman ”Don Quixote”. I dag huser Posada´en et senter for flamenco. Men plassens kulturelle tilbud slutter ikke der, for når du kikker deg rundt, finner du Museo de Bellas Artes og museet som er dedikert til maleren Julio Romero de Torres.

 

Plaza Maimónides i Córdoba

 

* Plaza Maimónides, som ligger midt i det gamle jødiske kvartalet og som også er kjent som Plaza de Teberiades, er dedikert til en av de mest berømte og kulturelt innflytelsesrike personene i det blomstrende middelalder-Córdoba: Moshe Ben Maimon, kjent som "Maimónides", en viktig filosof og astronom som levde i det tolvte århundret.