Hvordan få mest mulig ut av en billigferie i Spania?

Til tross for at store deler av europa for øyeblikket er mer eller mindre grad rammet av en finanskrise, og folk gjerne er noe mer sparsommelige i feriebudsjettene sine, er det likevel fullt mulig å få en fullgod ferie i Spania. Med litt enkel planlegging kan man fint nyte godt av alle de godene Spania har å tilby, og det helt uten å måtte bruke alt for mange penger mens du gjør det.

I den anledning viser vi deg her fem enkle måter å spare penger på, mens du nyter en flott ferie på Costa Blanca. Og hvem vet, kanskje du til og med kommer hjem igjen, med penger til overs ...

Buss

 1. Komme seg til Spania.

Det er mange måter å komme seg til Spania på, den ene billigere enn den andre, og selv om det tidvis er svært rimelig å fly, kan man faktisk også velge å ta bussen. Riktignok er nok fly den desidert hurtigste måten å komme dit på, og det er utvilsomt hurtigere enn å kjøre buss. Følger man så også litt med på prisene hos de forskjellige lavprisselskapene, kan det hurtig dukke opp noen ekstra billige turer, spesielt i forbindelse med avbestillinger eller plasser som selges ut i site liten. Ulempen med dette er at det kan være vanskelig å planlegge hvilket hotell man skal bo på før avreise, men er man villig til å ta en del ting på sparket, kan det likevel være mange penger å spare på en slik løsning.

Fly over Gran Canaria 

En annen måte å spare reisepenger på, er ved simpelthen å la vær å ta med seg noe bagasje på flyet. Man pakker simpelthen så mye som mulig som håndbagasje (sett deg inn i flyselskapets regler) og bruk hotellets vaskemuligheter eller finn en myntvask i nærheten til det lille tøyet du har med deg. Ikke betal for å reservere et sete, og betaler du hele reisen med kredittkort får du også automatisk reiseforsikring med på kjøpet. Noe som er betraktelig billigere enn å kjøpe den gjennom et forsikringsselskap, eller ved å bruke flyselskapets egne løsninger.

Ta med matpakke på reisen (sett deg inn i reglene for hva du kan ha med ombord), og kjøp så lite som mulig ombord i selve flyet. Kan du ikke det, spis en stor matpakke på flyplassen før avreise. Flyplassmat er uforholdsmessig dyrt og bør absolutt unngås hvis mulig.

Er man virkelig på lavbudsjett kan man alltids forsøke å haike til Spania også, men dette frarådes på det sterkeste hvis man reiser alene.

2. Bo billig i Spania.

For den som er litt fantasifull finnes det mange muligheter man kan spare penger på overnatting i Spania på, og en av dem er å se om man kan finne noen man kjenner som tilfeldigvis eier en leilighet, villa eller annen bolig i Spania man kan enten leie billig eller til og med låne gratis.

 Moraira

Er man ikke så heldig at man kjenner noen som har dette, finnes det selvfølgelig campingplasser man kan bo på. Været i Spania er som regel så godt hele året, at det å bo i telt en ukes tid normalt ikke byr på noen problemer overhodet. Dessuten kan det være morsomt, og mange spanske campingplasser har de samme fasiliteter som mange av de større feriedestinasjonene med både barer, restauranter, dusjer og butikker i umiddelbar nærhet. Det er selvfølgelig ikke gratis å bo på campingplasser i Spania heller, men det er betraktelig rimeligere enn å skulle bo på hotell, selv om komforten er noe mindre.

Unge reisende kan man ta inn på ungdomsherberger, eller man kan undersøke med eventuelle skoler om de kanskje har et utvekslingsprogram med skoler i Spania, hvor man kan komme hjem til og bo sammen med en spansk familie en uke eller to. Ikke bare er det trygt og sosialt, det er også svært lærerikt, og ikke minst billig.

3. Spise billig i Spania

Spania er i utgangspunktet er relativt billig land å spise ute i, og med litt enkel planlegging kan det bli enda billigere. Akkurat hva man kan forvente seg avhenger litt av hvor i Spania man velger å feriere, og hvor lite kresen man er, men det beste tipset er å unngå alle de stedene turistene oppholder seg. Spesielt gjelder dette rundt de etablerte feriestedene og i nærheten av strandområdene.

Kort sagt, skal man spise rimelig og godt, skal man spise der spanjolene gjør det. Det er en sikker vinner.

Sancocho de pescado

Alle barer og kafeer i Spania tilbyr det de kaller en "Menu del dia" (dagens meny) og hvis du behersker litt spansk kan du alltids spørre noen av de fastboende hvor de anbefaler å gå. Bare ikke forvent å få servert hverken pølse med lompe eller hamburger disse stedene.

En typisk meny bestående av tre retter koster gjerne mellom 7 og 12 euro. Disse har ofte begrenset utvalg, men spanjolene er rause med porsjonene, så det er verdt det.

Man kan selvfølgelig også gå i supermarkedet og kjøpe råvarene sine selv, og selv tilberede den maten man vil ha. Spesielt kjedebutikker som Mercadona, Masymas, Dia og lignende har et stort og rimelig utvalg.

Vil man skjemme seg bort litt, men fortsatt opprettholde et lavt budsjettnivå, skal man holde øynene oppe for de såkalte "Wok Asador". Navnet til tross, så er ikke dette en kinesisk restaurant, men en restaurant med internasjonal mat servert i buffet hvor man kan spise så mye man orker for en fast pris. Det finnes også en annen variant kalt "Parilla" som er en slags grillrestaurant, hvor man velger seg ut råvarer av kjøtt eller fisk som så tilberedes på grillen mens du står og ser på.

Forvent en pris på rundt 10 euro per person på disse stedene, men er man ordentlig sulten når man kommer, tar seg god tid og spiser til man er nesten sprekkeferdig, kan det være god økonomi å spise der. Unngå å bestille for mye drikke, og forvent en noe høyere pris i helgene og på andre helligdager.

En komplett guide til hva du kan forvente å måtte betale for maten i Spania finner du her.

4. Reis rimelig rundt i ferien

Straks man ankommer Spania, oppstår det naturlig nok et behov for å komme seg litt rundt. Med mindre man har tenkt seg å bare ligge på stranden da, da holder det som regel med å gå eller i verste fall leie seg en sykkel.

Skal man på litt lengre reiser kommer man ikke utenom at de offentlige transportmidlene nok er både de beste og ikke minst rimeligste. De fleste større byene i Spania har et svæt godt utbygget metrosystem og undergrunnsnettverk som hurtig og effektivt frakter deg dit du skal for en rimelig penge.

Valencia reisekort 

Blant byene med metrosystem finner vi Valencia, Barcelona, Seville, Madrid, og Bilbao, men stort sett alle byer har enten trikk, buss eller andre offentlige transportmidler tilgjengelige. Så det er bare å smøre seg en stor matpakke, pakke snippsekken og legge i vei. Husk kamera!

5. Rimelig sightseeing i Spania

Spania har en svært rik og allsidig historie, og man finner spor etter alt fra Ibeere til romere, ja til og med mauriske muslimer, stort sett over hele landet. Alle har satt sine spor og flere av disse kan man oppleve for nesten ingen penger eller til og med gratis. Så absolutt en anledning man ikke må la gå fra seg når man er på ferie i Spania.

Deniaborgen 

Spania har en mengde slott og borger fra middelalderen, flere av dem dateres helt tilbake til romertiden, ja enkelte til enda tidligere tider også.

De aller fleste av disse er det gratis å vandre rundt og se på utenfra, og ønsker man å komme inn i noen av dem er det gjerne bare en symbolsk sum å betale for dette. Disse pengene går i hovedsak til restaurering og vedlikehold og ofte er stedet avhengig av disse midlene for i det hele tatt å kunne eksistere.

Ønsker man likevel ikke å betale for en inngangsbillett har de aller fleste stedene minst en gratis dag i uken, men forvent gjerne noe mere trafikk på disse dagene enn ellers. På forhånd kan man også oppsøke enten byens rådhus eller det lokale turistkontoret for informasjon om severdigheten du ønsker å besøke, slik at du ikke behøver bruke penger på å delta på en guidet tur. Både turistkontoret og rådhuset har gjerne mengder av informasjon på flere språk de kan dele ut, det samme med kart og annen litteratur om området.

Bildet ovenfor viser utsikten over Denia fra den gamle borgen.

Så som du ser, det er fullt mulig å nyte noen late feriedager uten å måtte gå på kompromiss med økonomien. God tur!