Noen tips om hvordan man unngår å møte andre skandinaver på ferie i Spania

Til tross for den noe underlige tittelen, må du ikke et sekund tro jeg har noe i mot skandinaver. Heller tvert i mot, men faktum er at mange som reiser til Spania på ferie gjør det nettopp for å komme litt bort fra hverdagens mas og kjas, og da er det ikke alltid like ønskelig å skulle omgås andre skandinaver som om man fortsatt var hjemme.

Du har sikkert sett det på tv. Programmer fra Costa del Sol, fullpakket med fulle skandinaviske tenåringer, nesten som om man skulle befinne seg på et diskotek der hjemme. Vil man helst unngå dette, skal det svært lite til for å kunne oppleve Spania på den måten man forestiller seg landet skal være. Og det er ganske så annerledes.

Nattklubb 

Stereotypier florerer i de skandinaviske mediene, men Spania er et mangfoldig, interessant, og veldig stort land i forhold til "hjemme". Og man behøver ikke å dra så veldig langt utenfor allfarvei før man opplever det autentiske Spania. Et Spania uten kebabsjapper og McDonalds, og så absolutt ingen vikinghjelmer i sikte.

Ikke misforstå meg, jeg er i høyeste grad skandinavisk selv, og jeg har mange skandinaviske venner og bekjente i Spania. Men etter å ha tilbragt flere høytider og helger i Spania gjennom årene, har ejg sett både det beste og verste hva skandinaver kan finne på på ferie, og det tok ikke lang tid før vi valgte å flytte ut til et mere "spanskt" område. Noe vi alle er glade for.

Men klart, hvis man vil til Spania på ferie, og gjerne vil omgås andre mennesker man både forstår kulturen og språket til, er det jo ikke noe galt i det. Men ikke alle synes det er like interessant, og det må de også få lov til.

Derfor har vi satt sammen noen forslag til hvordan man kan oppleve det autentiske Spania, enten man kommer til Spania på ferie, eller i andre sammenhenger.

Tips En: Lær deg spansk

Det sier seg selv at mange mennesker velger å reise til de typiske turistfellene og feriestedene nettopp for å kunne være blant andre mennesker som snakker deres eget språk. Og det er jo tross alt et poeng, at hvis man kun reiser til Spania en gang i året er det liten vits i å lære seg et språk man sjelden får anledning til å bruke.

Almunecar - Feria gastronomica

Mange europeere misunner derimot spanjolene den spanske livsstilen, så hvis man bare lærer seg et minimum spansk, vil det åpne seg mange dører. Det blir lettere (og morsommere) å delta på de spanske kulturarrangementene, ferstivalene, og ikke minst hvis man besøker en spansk taverna for et måltid tradisjonell spansk mat.

Selv om jeg unektelig ser svært så skandinavisk ut med mine 174 på sokkelsten, blonde hår og blå øyne, er det ikke til å nekte for at selv andre skandinaver stirrer på meg med store øyne når jeg sitter i lystig lag ved et bord og hygger meg med mine spanske venner. På spansk, selvfølgelig.

Så som du forstår vil det å lære seg et minimum av spansk være til stor hjelp i alle situasjoner i Spania. Mye mere hjelp enn du tror, så det er bare å komme i gang. Jo før jo bedre.

Tips To: Unngå kystområdene

Spania har alltid tiltrukket seg solhungrige og festsøkende turister fra kaldere strøk, men for de av dere som fortsatt ønsker å kunne slappe av på stranden uten å skulle ligge ved siden av en hummer-rød tatovert slamp fra østlandet med sine ti skrikende unger, er det heldigvis nok av andre muligheter hvis du vet hvor du skal lete.

Den enkleste tipset er å unngå alle de stedene som er annonsert i skandinaviske reisebyråers brosjyrer, men heller finne de små spesialiserte reisebyråene som tilbyr turer dit der det stort sett kun er spanjoler som reiser. Eller ta kontakt med et spansk reisebyrå i Spania og høre hva de har å tilby.

Chiclana de la Frontera

Min personlige anbefaling må være Chiclana de la Frontera i Andalusia, men i den andre delen av regionen, vel borte fra de støyende og ofte overfylte feriestedene ved Middelhavet. Gjerne et av de stedene spanjolene selv velger å reise til.

Tips Tre: Vær åpen for å oppleve nye ting

Hvis det var tittelen på artikkelen som fikk deg til å begynne å lese, og du fortsatt leser, kan jeg vel anta at du har et ønske om å bo et sted slik de innfødte spanjolene gjør. Det er egentlig helt opp til deg selv, og Spania er et stort og allsidig land med mange muligheter og det er kun din egen fantasi som setter grenser for hvordan ditt iberiske eventyr utvikler seg.

Lanzarote - Solnedgang på Papagayo stranden

Du kan oppleve alt fra fantastiske solnedganger til livlige fiestas, eller bare vandre dovent av sted, barbent i sanden på en eller annen paradisisk strand. Mulighetene for en sann drøm ferie her i Spania er uendelige, og så langt fra hva du kanskje har forestilt seg.

Tips fire: Dra ut på landet!

Den landlige delen av Spania, bedre kjent som el Campo, er der hvitkalkede landsbyer klamrer seg fast i de bratte åsene, med ville geiter som gumler bekymringsløst på det lange gresset mens kirkeklokker i det fjerne skaper ekko nedover i dalen mellom fjellsidene.

Hvis du ønsker å komme vekk fra alt og bare slappe av i Spania, har Feriebolig-Spania.no mange gode forslag til gode landlige eiendommer til leie for et vellykket ferieopphold her. Vær imidlertid oppmerksom på at mange av de usentrale områdene i Spania ikke har fasiliteter som blant annet internett, og i vinterperioden kanskje heller ikke muligheter for mobiltelefoner. Men det er kanskje det som skal til for å virkelig kunne slappe av.

Landsbygda i Segovia

Tips Fem: Smak på den spanske maten!

Det sies at skal man bli kjent med et folk, skal man spise det samme som dem. Og aller helst sammen med dem. Derfor er et av tipsene å unngå all mat som ser kjent ut, og kun gå etter det lokale. Helst der de lokale selv spiser den. Faktisk tror jeg du vil bli overrasket over kvaliteten på måltidene her, spesielt i lokalområdet, hvor råvarene er ferske og maten ofte veldig sunn.

Sjømat

Jeg håper disse tipsene kan hjelpe deg ved planleggingen av din neste ferietur til Spania og den påfølgende realisasjonen at dette faktisk kanskje er det beste stedet i verden for å virkelig komme seg litt vekk fra alt og bare slappe av og nyte seg selv!