Brettpadling på Costa Tropical

Costa Tropical Brettpadling Video

Det er ikke mange strender langs Costa Tropical som inneholder fin og gylden sand, men strekningen er derimot kjent for sitt røffe og steinete fjellandskap. Fullt av små viker fulle av småstein og grus.

Dette tøffe og steinete landskapet har imidlertid noen postkort-perfekte små bukter og små bortgjemte strender. Steder som bare venter på å bli utforsket. Noen av dem er bare tilgjengelig hvis man kommer fra sjøen eller via hårreisende stier som skjærer nedover fjellsiden .

En betraktelig bedre (og ikke minst tryggere) måte å utforske disse skjulte perlene på er enten med kano eller kajakk, eller som stadig flere også velger, med brettpadling!

Hva er brettpadling egentlig?

Brettpadling i Spania

Et veldig godt spørsmål, og vi hadde heller ikke noe godt svar på det før vi selv ble med på en liten utflukt.

På engelsk heter brettpadling "Stand up paddle surfing", og det forkortes "SUP". Dette anses for å være den originale måten å bruke et surfbrett på, og på hawaiisk heter det “Hoe he’e nalu”. Som sport er brettpadling foreløpig heller ikke så godt kjent, men populariteten øker hurtig.

Den første gang brettpadling virkelig ble populært var på midten av 1960-tallet, da surfere sto på brettene sine for å fotografere, både hverandre og turister som lærte å surfe. På denne måten kunne de hurtig padle rundt og ta de bildene de måtte ønske, og selvfølgelig ble de forsøkt solgt til turistene etterpå.

Litt etter litt begynte andre å ta etter og gjøre det samme, og etterhvert har det spredt seg til hele verden. De siste årene har interessent imidlertid nærmest eksplodert, og i dag kan det virke som om nesten alle de større strendene i Spania som har et vannsporttilbud også har brettpadling på programmet.

Hvorfor brettpadling er blitt så populært som det er blitt er svært enkel å forstå. Det er rimelig enkelt å lære seg, det er svært trygt, og det krever ikke all verden av utøveren for å mestre konseptet. Dessuten kan man enkelt forflytte seg over større avstander uten å bruke spesielt mye energi heller.

En annen fordel mange setter pris på er det gode utsynet man får over omgivelsene, i og med man står oppreist på brettet og padler. Ikke bare ser man lenger, man ser også dypere ned i vannet, noe som gjør at det er en perfekt måte å utforske kysten på.

Costa Tropical

Cantarrijan strand, Costa Tropical

Costa Tropical er virkelig vannsportens Mekka

Og da spesielt den delen av kysten som faller under Los Acantilados de Maro-Cerro Gordo Natural area, et område som blir omhyggelig voktet og vedlikeholdt.

Grensen til naturparken strekker seg langt ut i havet, noe som betyr at fiske ikke er tillatt, hvilket gjennom årene har bidratt til at den undersjøiske flora og fauna har blomstret. Kombinert med den fantastiske vannkvaliteten (området vinner ofte forskjellige priser på grunn av dette - blant annet det Blå Flagg), er det lite overraskende at Costa Tropical også er et perfekt sted å praktisere dykking.

En av Granadas beste strender, Cantarrijan, ligger like ved grensen mot Malagaprovinsen. Denne stranden er imidlertid ikke for de mest nærtakende personlighetene, da den også er kjent som Costa del Sols beste nudiststrand.

Cantarrijan er faktisk inndelt i to separate deler, en hvor klær er valgfritt, mens den andre har en tendens til å være helt forbeholdt nudister. Nå skal det sies at seksjonene i praksis er veldig blandet, og man vil oppleve å se naturisme uansett. Det er uunngåelig!

The specifics

Da vi ble med på brettpadling skjedde det ved hjelp av et firma som kalles 18nudos. De har regelmessige turer med utgangspunkt i Cantarrijan og enkelte andre strender i området. For mer informasjon om kommende aktiviteter kan man se på deres hjemmeside, eller man kan ringe dem på telefonnummer: (34) 609543577. 

Brettpadling er forbausende enkelt å lære seg, og innen et kvarters tid (og et par turer i vannet) bør man ha funnet balansen og er klar for en fantastisk dag på sjøen.