Ting å gjøre i Denia

Blant de mange turistmålene på Costa Blanca, er Denia en av de mest attraktive. Ikke bare tilbyr dette feriestedet vakre strender som Costa Blanca er så kjent for, men stedet har også et svært interessant historisk sentrum, en tung kunstnerisk arv, en aktiv marina og spektakulære og naturlige omgivelser.

 

Hvis du er ute etter en uforglemmelig strandferie, og i tillegg ønsker kulturelle opplevelser og interessante aktiviteter, bør du lese videre i denne guiden over hva Denia har å tilby.

 

Et besøk på borgen i Denia

 

Borgen som ligger på toppen av en klippe med utsikt utover kysten, bebodd og befolket siden romertiden, er nærmest blitt selve symbolet på byen. Dette er en attraksjon du må oppleve dersom du tilbringer ferien i området.

 

Borgen som er utpekt som "Monument av kulturell interesse" av den spanske regjeringen, ble bygget i det 11. århundre mens araberne regjerte i området. Den opprinnelige arkitektoniske stilen var ”almohad” (oppkalt etter det arabiske dynastiet i Sevilla), men gjennom århundrene har borgen gjennomgått mange endringer og rekonstruksjoner. I dag er det mulig å identifisere elementer som er lagt til i renessanseperioden og i det 18. århundre, samt restene av en romersk bosetning!

 

Hovedinngangen i borgen i Denia

Borgen er byens viktigste turistattraksjon og er ofte vert for kulturelle arrangementer og utgangspunkt for guidede turer. På toppen av borgen kan du nyte en fantastisk utsikt over gamlebyen, kysten og Montgó-massivet, det viktigste fjellet i området.

 

Innenfor de tykke murveggene finner du et arkeologisk museum, en permanent utstilling over navigasjons- og oppdagelsesvirksomheten i middelalderen, samt en bar der du kan slappe av etter besøket og nyte utsikten.

 

Åpningstider:

November - mars: kl. 10:00 -18:00

April - mai: kl. 10:00 -19:00

Juni: kl. 10:00 - 20:30

1. juli til 15. september: kl. 10.00 - 20.30 (av og til åpent til kl. 00:30)

16. til 30. september: kl. 10:00 - 20:00

Oktober: kl. 10:00 -18:30

 

Priser:

Voksne: € 3

Barn (8 – 16 år): € 1

Pensjonister: € 2

Studenter: € 2

Grupper (min. 25 personer): € 2 per person

 

En fottur gjennom det historiske sentrum

 

Kirken Iglesia de la Asuncion i Denia

Denias historiske sentrum er en fascinerende blanding av moderne arkitektur og gamle bydeler, av elegante bygninger og gamle hus der fiskerne bodde, fargerike og moderne gater og trange smug.

 

Casco Antiguo – gamlebyen – er rammet inn av noen få gater som ligger ved foten av borgen, i området ved siden av rådhuset og Iglesia de la Asunción (kirken). Denne byplanen reflekterer stort sett det 17. århundrets idealer, og det er fortsatt mulig å identifisere noen bygninger fra det 18. århundret som var svært gylne tider for rosinhandelen og som sørget for en betydelig rikdom og utvikling i området. I Calle Cavallers finner du Det etnologiske museet som gir et innblikk av dagliglivet i denne perioden (gratis adgang).

 

Denias gamle, historiske sentrum

Om du vandrer i retning mot havet, krysser du gaten Calle Marques de Campos, en travel gate med trær og som er full av butikker og barer med uteserveringer. På parallellgaten Calle Calderon finner du byens Leketøymuseum.

 

Når du kommer fram til havneområdet, kan du besøke Barrio Baix la Mar, den gamle bydelen som er så sterkt knyttet til sjøen. Der området ligger, like nedenfor borgen, preges det av trange gater og karakteristiske bolighus for fiskerne, med pittoreske fasader malt i pastellfarger. I området nærmest havnen er det mange barer og restauranter der du kan smake på deilig, fersk fisk.

 

Nyt strender og vannsportaktiviteter

 

Marinaen i Denia

For mange er strendene i Denia den viktigste grunnen for å besøke feriestedet. Byen har en kystlinje på nesten 15 km, fordelt på to forskjellige strekninger: Las Rotas, preget av steinete og uberørte bukter, og Las Marinas med sine lange og komfortable sandstrender.

 

Begge tilbyr mange muligheter for å ha det gøy: Du kan dykke eller snorkle for å utforske Las Rotas flotte havbunn eller trene vannsport i Las Marinas-området, for eksempel windsurfing, kitesurfing, padlebrett eller kajakkpadling.

 

Byen har også en svært aktiv marina. Dette er stedet for de som leter etter avslappende aktiviteter langs kysten, for her kan du leie seil- eller motorbåt eller dra på fisketur.

 

I nærheten av Club Nautico finner du flere steder som tilbyr utleie av nautisk utstyr med alt du trenger for å tilbringe en aktiv dag på stranden. Fra jetski til små båter, kajakker, kanoer og padlebrett, osv.

 

Sykling på strandpromenaden i Denia

Strandområdet er også perfekt for sykling, løping eller bare for å gå, takket være den vakre strandpromenaden som starter i marinaen og går langs strendene Marineta Cassiana og Las Rotas. Paseo´en fortsetter videre sørover til naturreservatet Cabo San Antonio som er oppkalt etter en spektakulær klippe med en fantastisk utsikt over kysten. Dit kommer du ved å følge turstien.

 

Handle på de lokale markedene

 

Marked i Denia

Denia tilbyr mange muligheter for folk som elsker å shoppe. I området Calle Marques de Campo og nabolaget Baix la Mar finner du mange håndverksbutikker og små butikker der du kan finne klær, tilbehør eller suvenirer.

 

Hvis du har forkjærlighet for lokale produkter, bør du besøke Mercado Municipal, som avholdes mandag til lørdag i Calle Magallanes (ikke langt fra borgen). Hver mandag og fredag, like utenfor hovedbygningen ved Mercado´en, finnes et friluftmarked med ferske og lokale produkter (hovedsakelig frukt og grønnsaker) som definitivt er verdt et besøk. Her får du muligheten til å oppleve noen av fargene og smakene innenfor den lokale gastronomien.

 

Marked i Denia

På mandager er det et ukentlig marked som selger alt fra klær til matvarer i Explanada de Torrecremada, et friluftsområde som ligger like vest for sentrum. På fredager og på samme sted er det loppemarked.

 

Et sted du absolutt ikke bør gå glipp av, er Lonja de Denia (fiskemarkedet). Fra mandag til fredag og med start rundt kl. 17:30, kan du delta i fiskeauksjonene som avholdes bare noen få minutter etter at fiskebåtene legger til i havnen. En unik opplevelse og en mulighet til å pirre appetitten din.

 

Utforsk naturreservatet Montgó

 

Montgo-fjellet i Denia

Landskapet i Denia domineres av det imponerende naturreservatet Montgó, et fjell som 800 meter høyt og som ligger nesten rett ut mot kysten. Med sine omgivelser danner dette en naturpark som huser 650 forskjellige blomster, busker og trær og en rik fauna med bl.a. ørner, falker, ugler, rev og villsvin. Parken rommer mange turstier som er verdt å utforske på sykkel eller til fots.

 

Denia og området rundt er for øvrig et paradis for sykkelelskere. I tillegg til å utforske kysten langs den hyggelige strandpromenaden, kan du også sykle på Via Verde de Denia, en spektakulær sykkelrute som er bygget over den tidligere toglinjen som knyttet Denia og Gandia sammen.

 

Hvis en enkel fottur ikke er nok, kan du også delta på adrenalinfylte aktiviteter som er tilgjengelige i dette området: canyoning, klatring, grottevandringer, quad-motorsykler eller utflukter med 4-hjulstrekkere. Valget er ditt. Selskaper som OK Aventuras og Tururac arrangerer et stort antall slike aktiviteter hele året gjennom.

 

Ta en ferje til Balearene

 

Ferjen mellom Denia og Balearene

Hvem kan si nei til en tur til De baleariske øyene? Denia er nærmeste spanske by på fastlandet til disse øyene, og mindre enn 100 km skiller feriestedet fra øya Ibiza. For mange turister som tilbringer ferien i en feriebolig i Denia, vil forslaget om en dagstur til de fantastiske strendene på Ibiza, Mallorca eller Formentera være for fristende til å bli ignorert!

 

Det er opptil tre turer per dag til øyene i høysesongen (få all informasjon på den offisielle nettsiden til Balearia Ferries), og seilasen til Ibiza tar fra to til fem timer (avhengig av fergetype). Prisen tur/retur starter på rundt € 60.