Guidet fottur i Estepona

Estepona er en hyggelig liten havneby med et sjarmerende historisk sentrum og et interessant kulturliv. Vi inviterer på en guidet fottur i ni etapper rundt i Estepona - hvor vi ser på alt fra handlegater til borgruiner og rendyrket poesi!

Først en kort introduksjon til Estepona

Ankomst med buss

Kommer man fra busstasjonen går man vestover langs kysten ved Avenida del Litoral. Kort etter den andre rundkjørselen kan man så gå videre ned mot stranden og deretter følge den hyggelige strandpromenaden. Det tar knapt 20 minutter å gå til sentrum men man kan selvfølgelig også ta en drosje eller den lokale bussen med nummer L1.

Guidet fottur i Estepona

Her er et forslag til hvordan man kan komme rundt i byen til fots og se byens hyggeligste gater og mest severdige monumenter.

1. Calle Caridad

Estepona, Calle Caridad

Vi starter i Calle Caridad, en av de lange gaterne som går parallelt med kystlinjen. Her finner man et hav av restauranter med alt fra spansk tapas og argentinske biffer til italiensk pasta og Middelhavets fisk og skalldyr.

Fra Caridad holder man til høyre ned en av de skrå sidegatene, for eksempel Calle San José, som senere blir til Calle San Antonio. Når man kommer til den nord-syd-gående butikksgaten Calle Terrazza, holder man til høyre og går oppover til sognekirken Parroquía de Nuestra Señora de los Remedios.

2. Iglesia de los Remedios

Estepona Iglesia de los Remedios Church

Iglesia Parroquial de Santa María de los Remedios - eller mer korrekt Remedios-kirken - ligger på Plaza de San Francisco, litt hevet over selve byen. Kirken ble oppført i 1473 og gikk gjennom en omfattende renovering i 1772. Bygningen ble imidlertid hurtig slitt igjen - blant annet på grunn av de store mengdene med støv som var i luften fra ruinene av den nærliggende borgen - noe som gjorde at kirken igjen ble renovert i 1818.

Arkitekturen bærer preg av flere stilarter, blant annnet 1500-tallets amerikanske kolonistil og 1700-tallets rokokko. Kirken fikk også to nye klokker i år 2000, så nå har den i alt fire klokker.

3. Plaza de las Flores

Estepona, plaza de las flores

Vi går nå tilbake ned på Calle Terrazza og svinger inn på Plaza Doctor Arce. Herfra krysser vi videre mot sydvest til den store Plaza de las Flores. Her finner man byens ene turistkontor, som har åpent fra klokken 9 til 15 på hverdager og klokken 10 til 14 på søndager.

Er det blitt tid til en kopp morgenkaffe, er det flere hyggelige kaféer i området. Eksempelvis kan man gå ned til Calle Carmen Sevilla, til hjørnet av Calle Real, hvor man finner Cafetería Real. Stedet het tidligere - og omtales stadig ofte som - El Manicomio, navngitt etter et galehus som en gang i tiden hadde adresse her. Kaféen er typisk spansk med tradisjonelle retter på menyen, og gamle bilder av Estepona på veggene.

4. Castillo de San Luis

Estepona Mercado de Abastos

Fra Plaza de las Flores går vi via det sydvestlige hjørnet på Calle Raphael, som senere blir til Calle Castillo. På høyre hånd finner vi ruinene av Castillo San Luis, borgen som ble bygget etter at spanjolene dre maurerne ut av Estepona i 1457. Borgen ble bygget ovenpå ruinene av den mauriske borgen Estebuna, som for øvrig også ga navn til byen.

Bak borgen ligger en smal, eksotisk hage, som fører ut til Plaza Casa Cañada. Herfra går vi et snartur ned på Calle Villa og videre inn i den gamle markedsbygningen, Mercado de Abastos, som i dag kun rommer en håndfull med boder og en liten kafé. Overfor markedet kan man kikke ned på det åttekantede fundamentet etter et tidligere romersk mausoleum i to etasjer.

5. Arkeologimuseet

Estepona arkeologimuseum

Like nord for Plaza Cañada ligger Plaza Blas Infante. Her finner man Esteponas gamle rådhus, som i dag rommer byens arkeologimuseum. Det lille museet inneholder flere store skatter som alle har hatt en avgjørende betydning for forskernes viten om Esteponas historie.

Ute på plassen igjen bør man gå hen til muren hvor man kan se et dikt skrevet på vakkert dekorerte fliser. Diktet, som er skrevet på arabisk, er en del av Esteponas Poesirute.

6. Plaza del Reloj

Estepona, Plaza del Reloj

Rundt om hjørnet fra Plaza Blas Infante ligger Plaza del Reloj (det er også en snarvei til plassen via en trapp fra Calle Villa). Plassen er oppkalt etter det store tårnet, Torre del Reloj, som strekker seg høyt mot himmelen.

Tårnet tilhørte en kirke, som akkurat som Castillo San Luis ble oppført etter spanjolenes gjenerobring av byen. Kirkebygningen fikk store skader ved et jordskjelv i 1755, og man besluttet derfor å kun la tårnet bli stående. I dag ligger det en skole rett bak tårnet.

På plassen står det også en paviljong hvor der eksempelvis kan være flamenco-oppvisninger under den årlige feria.

7. Parque de la Constitución

Estepona, parque constitución

Det er nå blitt tid til en pause, så vi går opp til den vakre Parque de la Constitución. Her kan man se et par spennende skulpturer eller man kan finne seg en plass i skyggen med en ‘café con leche para llevar’ (en kaffe med melk "to go"). Har man barn med, kan de underholde seg selv på parkens lekeplass. Om kvelden blir parkens store fontene også opplyst.

Parken er også et glimrende utgangspunkt for å utforske den nordlige delen av Estepona, hvor man blant annet kan finne mange av de enorme veggmaleriene, som utgjør Ruta de los Murales Artísticos.

8. Tyrefekterarena og museer

Estepona Tyrefektingsarena

Etter en velfortjent hvil setter vi kursen i sydvestlig retning ned til Esteponas tyrefekterarena. Arenaen er bygget i 1972 i et unikt, asymmetrisk design. Den brukes i dag kun til tyrefektning under den årlige feria, men anvendes ellers til markeder og konserter.

I samme bygning som arenaen ligger det fire større og mindre museer. Her kan du lese om både tyrefekterarenaen og Esteponas museer.

Ikke langt fra arenaen ligger Esteponas andre turistkontor - på Calle Torre Almenara, som man finner midt i mellom de to rundkjøringene like ovenfor Avenida del Carmen. Åpningstidene er de samme som for kontoret på Plaza de las Flores.

9. Esteponas havn - Puerto Marina

Esteponas havn

Vi runder gåturen av med slentretur langs Esteponas lystbåthavn. Havnen har 447 båtplasser. Hver søndag er det marked i gaten som løper langs havnen, og man kan blant annet kjøpe alskens slags kunsthåndverk og lærvarer. Havneområdet er velholdt og oppført i en atypisk, eksotisk stil. Det er naturligvis flankert av et hav av barer og restauranter for enhver smak.

Så gjenstår det kun å ønske dere en riktig god (fot)tur ...