Pris Herren! De 5 mest religiøse stedene å besøke i Spania

Spania er et land med en rikholdig, fargerik og interessant fortid, og det har vært både erobret og underlagt av ibererne, romerne, muslimene og ikke minst katolikkene. Folkeslag som alle på hver sin måte har etterlatt seg en arv bestående av gamle bygninger, katedraler, slott og kirker, som bare venter på at du skal komme og utforske dem.

Derfor tenkte vi å ta inspirasjonen til himmelske høyder i dag, og har i den anledning funnet frem til noen religiøse steder du simpelthen bare må se når du besøker Spania.

Et eksempel er de tusenvis av pilegrimer som kommer fra hele verden, flere av dem for å vandre den lange pilegrimsleden de fleste kjenner som Camino de Santiago. I følge legenden ble denne leden første gang vandret av apostelen Jakob, som kort etter Jesus' død ankom Spania for å spre hans ord.

1. Katedralen i Santiago de Compostela

Katedral Santiago de Compostela 

Ikke lenge etter returnerte han igjen til Jerusalem, hvor han etterfølgende ble en av de første kristne martyrene. Etter Jakobs død fraktet en gruppe tilhengere de siste jordiske restene etter ham tilbake til Spania, slik at de ikke skulle bli skjendet men bevares for ettertiden. Det ble bygget en helt spesiell kirke til dette formålet i Compastela i det nordlige Spania, men den ble ødelagt under det muslimske herredømmet rundt år 711. Det er på dette stedet vi i dag kan beundre den imponerende katedralen.

Hele fotturen er nærmere 900 kilometer lang og tar rundt 30 dager å gå. Den opprinnelige turen begynner i nabolandet Frankrike, men mange velger heller den betraktelig kortere turen fra Léon i Spania, en tur som kun tar sju dager, hvis man går fire til seks timer daglig. Etter å ha ankommet Santiago, og du er god og sliten etter all den vandringen, hva med å slappe av litt i denne luksusvillaen?

2. Katedralen i Léon

Med referanse til det tidligere nevnte religiøse stedet man bør besøke, katedralen de Santiago de Compostela, er det mange pilegrimer på vei til Galicia som også stopper opp ved en annen flott sted, hvilket er katedralen i den ofte oversett spanske byen Léon.

Katedralen i Leon

Leon er et nydelig sted og full av ting man kan gjøre og se. For eksempel kan man besøke katedralen fra det 13. århundre (se bildet ovenfor), med sin skjeve sjarmerende arkitektur og et utrolig utvalg av store glassmalerier og religiøse kunstverk.

Akkurat som en hvilken som helst annen moderne by har også Leon mengder av butikker som nok kan tilfredsstille selv de mest ivrige kjøperne, sammen med tapasbarer og selvfølgelig noen flotte restauranter, Byen har også flere museer og mengder av gamle rester fra fortiden.

3. Den Hellige Gral i katedralen i Valencia, Spania 

Byen Valencia øst i Spania er full av overraskelser, og uansett hvor du velger å gå rundt i byen er det få overraskelser som er like store som å finne den Hellige Gral. Ihvertfall mener de som bor i byen at det er den ekte gralen, selv om det er mange steder i verden som mener nettopp det.

Blant de andre stedene som mener de har den ekte gralen er Katedral di San Lorenzo Genoa i Italia, Santa Maria de Montserrat klosteret i Katalonia og på sin egen bisarre måte, også Collegiate Chapel of St. Matthew, på Roslin Hill i Skottland. Sistnevnte nok mest på grunn av Dan Browns bok "Da Vinci Koden".

Katedralen i Valencia

Den gral seg selv, om du faktisk tror historien eller ikke, ligger i sin egen spesielle kapell ved siden av den største katedralen og museet og uavhengig av eventuelle skeptiske tanker, det er et herlig sted å besøke, spesielt på en kjølig dag, og av kurset som det ligger sentralt, ved avslutning, hilser byen du med et oppkomme av fargerike barer, (og noen fargerike mennesker jeg kan legge til), fantastisk gotisk og modernistisk arkitektur og masse og masse andre ting å gjøre, nemlig hvorfor ikke sjekke ut en av mine guider på Valencia?

Gralen, enten du faktisk tror på historien eller ikke, ligger i et eget kapell rett ved siden av den største katedralen og byens museum. Helt uavhengig av skeptiske tanker eller ei, er det et fantastisk sted å besøke, spesielt på en kjølig dag, og på grunn av den svært sentrale beliggenheten er det et godt utgangspunkt for å gå til noen fargerike barer fulle av minst like fargerike mennesker. Området er også fullt av fantastisk gotisk og modernistisk arkitektur og mye annet man kan se og gjøre. Du kan også sjekke ut en av mine andre guider til Valencia.

Den Hellige Gral

Reiser du noe lenger nordover langs kysten, kommer du til den berømte katalanske byen Barcelona hvor man også finner den inntil videre uferdige katedralen Sagrada Familia.

4. Sagrada Familia i Barcelona

Dette fantastiske byggverket ble designet av den kjente Art Nouveau arkitekten Antoni Gaudi, og oppføringen av den enorme bygningen begynte allerede i 1882, som et slags vitnesbyrd over en storslått spansk konstruksjonskunst i kombinasjon med ambisiøs design. Den lange byggetiden til tross er Sagrada Familia fortsatt ikke ferdig, og det er heller ikke satt noen endelig dato på på hvilket tidspunkt den blir det.

Sagrada Familia i Barcelona

La Sagrada Familia er et perfekt eksempel på Art Nouveau arkitektur og dette fantastiske byggverket er fylt med utallige eksempler på religiøse symboler. I følge planen skal det være 18 tårn på opptil 100 meters høyde, men hittil er det bare åtte som er ferdige.

Interiøret i katedralen er svært inspirerende, og som det kan sees fra bildet nedenfor, ser man opp i de buede takene, kun adskilt av søyler og mellomrom.

Sagrada Familia i Barcelona 

Barcelona er selvfølgelig også full av en rekke andre ting man kan se og gjøre, faktisk så mye, at jeg kanskje vender tilbake til byen igjen i en annen artikkel.

Det siste av våre religiøse stoppesteder i denne omgang har ikke en kristen opprinnelse i det hele tatt, men stammer fra maurerne, de muslimske kongene fra Nord-Afrika som hersket over landet i hundrevis av år,

5. Moskéen i Cordoba

Denne svært så imponerende moskéen (eller Mezquita) i Cordoba er nå offisielt en kristen katedral, men den flotte arkitekturen er der på grunn av muslimene, som bygde moskéen i det åttende århundre. Før muslimene oppførte den nåværende bygningen, lå det et romersk tempel på stedet.

Alcazar og Cathedral Mosque i Cordoba 

Mezquita de Cordoba er kjent for sine gigantiske buer og dens skog bestående av over 856 søyler laget av onyx, granitt, jaspis og marmor, mesteparten tatt og resirkulert fra det romersk tempelet som opprinnelig lå på stedet.

Du bør sørge for å klatre opp i Torre del Alminar, tårnet som i tidligere tider ble brukt som minaret, den gangen kirken var moské. Nå brukes tårnet ikke lenger til bønn men som utkikkstårn, og jeg lover deg en fantastisk utsikt der oppe fra.

Moskeen i Cordoba

Spania er full av religiøse bygninger som bare venter på at du kommer og besøker dem. Den rike historien og kulturen i det spanske folket lever videre i disse fantastiske stedene, og jeg håper at du likte denne artikkelen, og at neste gang du kommer til Spania kanskje du vil se en av disse fantastiske severdigheter på nært hold. Velkommen skal du være.