De beste aktivitetene på en drømmeferie i L'Escala

L'Escala er et av stedene du virkelig bør vurdere å tilbringe årets sommerferie. Stedet ligger mindre enn én time fra den internasjonale flyplassen i Girona og 90 minutter fra den kulturelle metropolen Barcelona. Dermed kan i løpet av årets ferie delta i berikende kultur- og historieaktiviteter, få nærkontakt med naturen og slappe av i sanden på en av denne byens 5 strender.

På en ferie i dette området kan du velge mellom 5 strender

Besøk det arkeologiske museet i Catalonia

 

Å dra til L'Escala uten å besøke det arkeologiske museet i Catalonia, bare én kilometer fra sentrum, er som å dra til Roma og ikke se paven. På dette viktige stedet som også står på Unescos verdensarvliste, gjøres det fortsatt utgravninger. Her bygde grekerne for godt over 2.000 år siden den første kommersielle havnen i området, og her finner du også et romersk forum som etterhvert ble bygd ut til en festning.

Disse spesielle ruinene markerer opprettelsen av en gresk sivilisasjon her L'Escala-området i det sjette århundre f.Kr. Senere, under romersk herredømme, ble festningen bygd videre ut. Det er anslått at deler av de arkeologiske minnene forsvant i og med frankernes senere invasjon, men etter utgravningene i nyere tid kan vi nå oppleve minnene fra denne epoken i spansk historie.

 

På området der utgravningene foregår, finner du noen av de små greske husene med sine hvite mosaikkgulv, en agora (en gresk plass), elementer fra tidligere greske søyler og det hellige området der templene stod, til ære for bl.a. Esculápio (guden for medisin) og Zeus (far til både guder og mennesker). Den romerske tilstedeværelse er synlig i konstruksjonen av sisterner, fliser i husene og en oval amfi.

 

Bli med på ansjos-festivalen

 

Spania er et land fullt av gastronomiske opplevelser, og L'Escala er ikke noe unntak fra regelen. Saltede ansjos er en æressak for byen, ikke bare fordi fangst og tilberedning av denne fisken har betydd mye for den økonomiske utviklingen i området, men også fordi produktet er internasjonalt anerkjent for sin kvalitet og smak. Man kan si at ansjosen er en viktig internasjonal ambassadør for L'Escala.

Mange barer eller landsbyer serverer denne delikatessen, enten på tradisjonell måte med brød og tomat – eller i form av kreative tapas. På ansjos-festivalen blir du nærmere kjent med den velsmakende fisken.

 

I midten av september og begynnelsen av oktober finner den berømte festivalen sted der dusinvis av barer og restauranter konkurrerer om å framstille de beste tapasrettene der hovedingrediensen nettopp er ansjos. Går du innom disse barene, får du ditt eget ”ansjons-pass" der du kan være med å kåre den beste ansjos-retten og til slutt også vinne premier som gratis måltider o.l. Prisen per tapa er 1,50 €.

 

Opplev kunst- og kulturfestivalen Portalblau

 

Denne festivalen er tradisjonelt sett en av de beste sommerarrangementene i L'Escala i 2017, årets er den niende i rekken. 

Flere av forestillingene og arrangementene finner sted i historiske bygninger som saltlageret Alfolí eller amfiteateret Mar d’en Manassa. Du kan delta på konserter og andre kunstneriske happeninger der kunstnere fra hele verden deltar. De ulike showene med særegen musikk, dans og sirkus, foregår alltid i en ramme av vakker natur eller i det arkeologiske området av landsbyen, tvers overfor det greske torget.

 

2017-festivalen finner sted mellom 14. juli og 6. august, og programmet inkluderer en utstilling dedikert "Middelhavsfloraen", det nye showet til Pitanga-sirkuset, konsert med den berømte katalanske gitaristen Quimi Portet, og danseshow.

 

Sørg for å bli med på denne festivalen, og leier du feriebolig i L'Escala er du i sentrum for alle arrangementene i sommer.

 

Følg elveløpet av Fluvià

 

Elven Fluvià er en viktig vannvei som munner ut i Middelhavet, og gjennom  århundrene har den løpt gjennom dette området. I dag er ikke vannmengdene like imponerende, men elven eksisterer fortsatt. Leier du en sykkel, kan du få en god og fredelige opplevelse langs breddene av elven.

For å finne denne elven, fortsetter du nordover fra L'Escala til Sant Pere Pescador, en liten landsby som nettopp kan takke Fluvià-elven for sin eksistens. Derfra kan du sykle gjennom flott natur, side om side med elven som går gjennom Cinc Claus der du finner et bredt utvalg av fugler. På den siste delen av turen, kan du fortsette til stranden i Les Dunes og stoppe for en hvil i og nyte den rolige atmosfæren som finnes her.

 

Lær hvordan sanddynene dannes

 

Salt- og ansjosmuseet – Masle – arrangerer guidede turer gjennom en skogsvei i L'Escala som fortsetter til middelalderlandsbyen Sant Marti d'Empúries.

Sanddyner

Underveis passer vi det vakre landskapet som sanddynene skaper, og her kan du lære alt om utviklingen og etableringen av disse viktige og naturlige elementene som er like sjarmerende, som viktig, for vedlikehold av økologiske systemer.

 

Besøket avsluttes i Torre del Pedro der du får inspirerende utsikt over landsbyen og havet.

 

Hils på den lille prinsen i Avenida Rilles

Beveger du deg langs stranden i Riells, finner du statuen ”Den lille prinsen”, inspirert av den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupérys roman med samme navn. ”Prinsen” sitter på en steinmur og studerer landskapet på Costa Brava og Rose-bukta. Benytt anledningen til å ta bilder av ham og få en suvenir av denne uforglemmelige karakteren fra den kjente barneboka.

 

Padling og ballonger

Vil du prøve SUP-ing, kan du gjøre det her

Det finnes flere aktiviteter her for den som er ute etter opplevelser; hva med å stige til værs i en varmluftballong eller praktisere ”Stand Up Paddling” (SUP), eller brettpadling som det gjerne heter på norsk. 

 

Vil du opp i en varmluftballong, anbefaler operatør Globus Empordà som organiserer slike ballongreiser i naboregionen Emporda. Vil du prøve brettpadling, så dra til stranden i Montgo i L'Escala og oppsøk lokale surfe-operatører som har alt utstyr og instruktører for å praktisere denne morsomme sporten som er en kombinasjon av surfing og roing.

 

Surfing, brettseiling og dykking

Her finnes det gode muligheter for surfing, windsurfing og dykking

Langs strandpromenaden i L'Escala er det flere muligheter for å praktisere spennende vannsport, bl.a. surfing, windsurfing og dykking.

 

Når det gjelder surfing, brettseiling, kite-surfing, o.l., er den ledende operatøren Ion Club der du kan bestille leksjoner og utstyr til rimelige priser og med god kvalitet. Angående dykking- og snorklevarianter, har du flere muligheter, bl.a. Dive Paradis, Mateua Dive, eller Orca Dykkesenter.

 

Vet du forskjellen på dykking og scuba-diving? I det første tilfellet puster du gjennom en oksygentank som du bærer på ryggen. I det andre puster du gjennom et lufterør som stikker opp over vannflaten.

 

Barer og klubber L'Escala

Området er kjent for gode barer og restauranter

Vil du ut oppsøke nattelivet og leter en glamorøs bar, en taverna eller en strandbar med dansegulv? Uansett hva du ønsker finner du alt dette i L'Escala.

 

Port de la Clota ligger en av de mest inspirerende barene i byen, Octopuss Tapas & Music Club. Den åpnet i 1995, og i dag er den et landemerke i byen, delvis på grunn av terrassen med de deilige sommervindene. Her kan du danse til levende musikk eller DJs, eller bare sitte å nyte en av de deilige cocktailene og drinkene (gin tonic er en uslåelig spesialitet).

 

Men hvis du bare hopper fra bar til bar i gatene i L'Escala, er ingenting bedre enn å tråle gjennom området les Barques og Port d'en Perris der det florerer med barer og kafeer med terrasser og der atmosfæren er livlig. Blant de tradisjonelle pubene er El Café, El Caravel eller den mer moderne La Medusa. En annen klassiker er å oppsøke en av chiringuitos´ene (strandbarene) i Sant Martí d'Empúries-området, for eksempel ”Va i Ve”. Uansett hvor du velger å gå, er du garantert den beste live-musikken og DJ´er, alltid ledsaget av gode cocktails og tapas!

 

Besøk middelalderlandsbyen Sant Marti d'Empúries

Dette er en historisk by som tilbyr en tur tilbake i tiden, i hvert fall til det niende århundret f.Kr. da den fikk sine første innbyggere. Byens historie er svært rik og var en av de viktigste havnene i denne delen av Middelhavet. Herfra ble det utviklet handelsforbindelser mellom fønikere, kartagerne og grekere. Byen var i flere århundrer og fram til 1064 et knutepunkt i Empúries-området.

 

Det er også mange middelalder-attraksjoner som kan fortsatt sees under et besøk i denne landsbyen, og ingen historiebok kan erstatte et slikt besøk. Mye av middelalder-muren er for eksempel bevart, og du kan se Sant Martí-kirken som ble bygget i 1538, samt besøke det imponerende middelalderslottet som inspirerte designeren Victor Mora til å lage superhelten Capitán Trueno (kaptein Thunder), som bor der.

 

Tilbring en dag i Girona

Byen Girona på Costa Brava

Girona er en av de største og viktigste katalanske byene og ligger så nær L'Escala at vi også anbefaler et besøk i denne flotte byen, full av ting å gjøre og se. Sørg også for å sjekke ut de beste mulighetene for å leie fritidsbolig i Girona.

 

Blant de viktigste attraksjoner er kirken Sant Feliu, bygget i det fjortende århundret i gotisk stil. Katedralen i Girona ble oppført i 1416 og representerer en blanding av stilarter fra barokk- og katalansk gotisk stil som dominerer i området. I de arabiske badene som ble bygget i 1194, kan du bade og nyte atmosfæren i de ulike avdelingene. Oppleves bør også Uavhengighetsplassen og de jødiske kvartalene. Liker du amerikanske tv-serien ”Game of Thrones”, kan vi opplyse om at flere episoder av serien er spilt inn her.

 

Aktiver dine fem sansene i Parque Natural de Montgrí

L'Escalas kronjuvel er det store naturreservatet med et økosystem som består av fjell, strender, sanddyner, klipper, øyer og frisk luft. Vi snakker om Parque Natural de Montgrí, Medes-øyene og Baix Ter som i 2010 ble erklært som vernet naturområde med sine 80.000 mål urørt natur.

 

Parken er åpen for alle og ligger en kort reise fra sentrum av L'Escala. Den er et must å besøke dersom du reiser med barn. Her kan de lære å bruke alle sansene for å orientere seg i naturen, identifisere lukter og former. Har du et skarpt syn, kan du  prøve å identifisere noen av de mange fugleartene som lever her (blant de vanligste er vandrefalk, ørner, ugler og ulike typer sjøfugl).

 

Og har du med deg badetøy, er ingenting bedre enn å kjøle deg ned på en av de uberørte strendene og nyter dette området som tiltrekker seg mennesker med sunn livsstil som viser respekt for naturen.

 

Å være i L'Escala, Girona, eller andre deler av Spania, gir de beste forutsetningene for å nyte strendene, kulturen, festivalene, historien og alle andre aktiviteter som venter på deg. Kos deg og ha en flott ferie!